Вкусът на тъмнината

На много места по света тъмните ресторанти са атракция.

В София отвори врати първият тъмен ресторант на Балканите, в който всички сервитьори са незрящи

Първият такъв ресторант е открит в Париж през 1999 г.

Вечеряли ли сте някога в пълен мрак? Такъв, в който не можете дори да познаете какво ядете. Доказано е, че когато изключим едно от сетивата си, с другите възприемаме света около себе си по-ярко. Именно това е идеята на тъмите ресторанти, които са истинско предизвикателство за търсачите на силни усещания. И със сигурност са незабравимо преживяване.

Преди дни в София бе открит първият тъмен ресторант на Балканите. Това е един иновативен и социално отговорен проект, който дава работа на хора в неравностойно положение. Всички сервитьори или домакини в “Тенебрис” са незрящи, а тяхната задача е да въведат зрящите в един напълно непознат за тях тъмен свят, да им помогнат да се ориентират и да се чувстват уютно на мястото. Всъщност това е практика в много тъмни ресторанти по света.

26-01-restorantКогато влезете в мрака в ресторанта, всъщност незрящите са виждащите и разчитате изцяло на тях. Те са ваши домакини, а не просто сервитьори и са вашите очи в непознатото. Един от гостите се хваща за раменете на своя домакин, а останалите от компанията му се нареждат зад него и преминават в непознатото. Вървите между маси, а в далечината чувате гласове, дори изкачвате стълби и имате пълно доверие на вашия водач. Не знаете колко е часът, но от ресторанта не гонят никого и може да седите колко пожелаете, докато приключите с 5-степенното гурме меню.

Избирате само вида му – с месо, риба и морски деликатеси или вегетарианско.

Домакините са много мили и помагат да се ориентирате, като ви дават съвети, защото наистина ви разбират. Или за първи път ние поне за малко ги разбираме. Ако имате нужда от тях или да отидете до тоалетната може да ги извикате по име.

Собственикът на ресторанта преди години посещава подобен в Германия и веднага се влюбва в идеята.

“Отидох без никакви очаквания, почти случайно, мои приятели ме заведоха и смело мога да кажа, че излязох променен човек. Беше едно от най-интимните преживявания със самия себе си. Разговорите в компанията са на съвсем различно ниво, когато ги няма телефоните, за да се разсейвате. Освен това, ако някой в тъмното мълчи повече от 2 минути, започвате да се питате какво става с него – така че няма изключени от разговора, голям смях е”, разказа пред “Труд” Пламен Веселинов. И наскоро се захваща да направи подобно място и в България.

26-01-3Той разказва, че в тъмният ресторант хората познават едва около 10% от храната, която ядат. Още по-любопитно е, че губят представа и за времето, не само за пространството.

“Хората обикновено прекарват вътре между час и половина и три часа – имаме и рекордьори, които седяха 3 часа и половина. Когато излязат всички си мислят, че са били вътре най-много час, или час и 15 минути, но когато им върнем телефоните и видят, че са минали 2 часа и половина е много забавно”, разказва още Пламен.

Той добавя, че за тяхно голямо учудване имало много незрящи кандидати за работата в ресторанта. Наложило се да правят два допълнителни кръга на обучението, за да изберат най-подходящите хора. В момента те са четирима души, а през следващата година се очаква екипът им да се увеличи с още един човек.

Всъщност първото подобно място е създадено в Париж още през 1999 година от Мишел Рейхач и е наречено “Le gout du noir” (Вкусът на черното), когато във френската столица се открива тогава временен ресторант.

През същата година заработва и първият постоянен ресторант в Цюрих, Швейцария.

Той е открит от слепия духовник Хорхе Спилман, който се опитва да потопи зрящите в света на незрящите.

Скоро след това такива ресторанти са открити и на други места в Европа, Северна Америка и Азия. През 2008 г. те официално са осем, а днес вече са десетки.

В тъмните ресторанти има правила, които всички посетители спазват, за да се потопят изцяло в преживяването. Всички светещи предмети – телефони, часовници и дори запалки се оставят отвън. Гостите не виждат ястията и не знаят предварително какви са те.

Идеята на тези места е да докажат теорията, че хората усещат по-интензивно вкуса на храната, когато не знаят какво ядат и нямат предварителни очаквания към ястието и продуктите в него. От другата страна са привържениците на твърдението, че всъщност се храним с очи и е важно първо да се насладим на вида на храната, а чак след това на вкуса й.

Ако сте любопитни кой от двата варианта ще се окаже верен за вас и какво е усещането да се се храните в пълен мрак, вече можете да го направите и у нас.

 

Маймуни сервират в японски бар

Слагат салфетки и послушно носят бира

Звездата на ресторанта е Фуку-чан - 18-годишна маймуна от породата макак.

Всички знаем, че понякога сервитьорите могат да бъдат големи маймуни. Да ти забавят или объркат поръчката или да са нечовешки непохватни. А понякога могат да бъдат маймуни буквално. Това се случва в бар “Каябуки” в град Уцуномия, Япония. Когато влезете вътре ще установите, че в мястото има не само хора, но и животни. Не те не са там в компанията на своите собственици, а изпълняват свои длъжности. Звездата на ресторанта е Фуку-чан - 18-годишна маймуна от породата макак. Приматът е облечен с риза и карирана пола. Той слага салфетки на масите и обслужва клиентите като старателно и с финес им сервира бира.

Фуку-чан бързо се превърна в атракция, не само в социалните мрежи, но и сред посетителите в бара. Всички се смеят и се забавляват в неговата компания. В бара има още няколко маймуни, които все още не са обучени достатъчно за длъжността сервитьор. Но, те имат друга много важна и отговорна задача - да позират за снимки с посетителите на бара.

 

Когато не само яйцата са натюр

„Гол“ ресторант бе открит и в Париж

В нудистките ресторанти оставяте не само палтото, а всичките си дрехи.

Нудистите са странни хора, които приемат липсата на дрехи като свобода и право на изразяване. Те си имат не само плажове, но и ресторанти на няколко места в света . Наскоро първи “гол” ресторант бе открит и в Париж. Още на входа има шкафчета, където посетителите трябва да оставят всичките си дрехи. Движещите се по улицата хора не могат да видят какво се случва в заведението, защото прозорците са покрити. В него не са позволени телефони, освен защото някой може да се окаже гол в социалните мрежи, а и защото идеята е посетителите да се почувстват напълно свободни.

Първият нудистки ресторант в света, наречен Bunyadi, беше открит през 2016 година в Лондон. А в испанския Innato, разположен на остров Тенерифе, даже има афродизиак-меню, което се поднася върху голите тела на сервитьорките.

 

Вечеря за авантюристи в Индийския океан

Подводен ресторант отваря и в Европа догодина

Ithaa се намира в средата на Индийския океан и е построен 5 метра под морската повърхност.

Да хапнете в подводен ресторант със сигурност е любопитно преживяване. Най-известният - Ithaa се намира в средата на Индийския океан и е построен 5 метра под морската повърхност. Той е първият подводен ресторант в стил аквариум, който предлага най-уникалната гледка, а именно красивия живот, кипящ под кристално чистите води на океана. Стъкленият покрив ви дава възможността да се почувствате като част от величествения подводен морски свят и да си осигурите преживяване, което ще помните завинаги. А освен това е място за впечатляващи снимки, които със сигурност ще са хит в социалните мрежи.

Менюто на заведението предлага изкусителни морски деликатеси, включващи всякакви видове риби. Можете да се насладите на кулинарни шедьоври, характерни за Малдивите, наблюдавайки динамичния морски живот в тиха обстановка.

Преди да стигнете до заведението, трябва да преминете през красива дървена пътека, намираща се в зоната на кораловия риф.

Първият подводен ресторант в Европа ще бъде открит през април 2019 г. в Норвегия. Освен това той ще бъде най-големият в света и обещава уникална гледка към Северно море. Построен е точно във водата и в него могат да се настанят до 100 души. След влизането посетителите се озовават в антрето на ресторанта, а след това се спускат пет метра под водата. След като гостът седне на масата, истинският морски живот ще се появи пред него: треска, омари, тюлени, водорасли и много други. Ресторантът има и специална светлина от водата, която ще ви позволи да се насладите на гледката към морето дори при неблагоприятни метеорологични условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме