Владимир Ампов-Графа - Вечният романтик

На 40-тия си рожден ден Графа е един от малкото изпълнители, които имат зад гърба си на практика 30 години успешна музикална кариера, десетки хитове и награди, собствена продуцентска компания и 10 години щастлив брак. Майстор на баладите, прочувствените му песни и текстове отдавна са му спечелили имиджа на един от най-романтичните творци на съвременната музикална сцена, въпреки че през последните години залага и на по-клубни парчета.

Преди 30 години Влади Ампов изпява “Вече 10 години съм на този свят, но възрастните хора така и не разбрах”. Тогава излиза на сцената, заедно с родителите си, част от трио “Спешен случай”. Днес порасналото момче празнува своя 40-ти рожден ден и отдавна е една от най-големите звезди на българската музикална сцена. Зад гърба си има 17 самостоятелни албума и собствена продуцентска компания, която стои зад някои от най-популярните млади изпълнители. Неизбежно сте чували баладите му. Може и да сте плакали на тях или някои да е плакал за вас. Често определят Графа като най-големия романтик на модерната поп музика. Прочувствените и смислени текстове го превръщат в тотален любимец на дамите, но не само. Търсенето на правилната формула при Влади не е дълго. Успехът му е бърз, последователен и траен. Стилът му вече е разпознаваем с лекота. През тези 30 години на сцена, които звучат особено стряскащо за човек, едва прехвърлил 40-те, в кариерата му няма спадове и името му не слиза от челните места в класациите и досега.

На 15 издава първия си самостоятелен албум. На 17 печели първи места от престижни фестивали в Хърватия, а на 21 вече има четири самостоятелни албума и няколко макси сингъла зад гърба си.

През 2001-ва е годината на Графа. Петият му самостоятелен албум “Давам всичко за теб” ражда първите му истински хитове, които остават емблематични до днес и започва да печели големите признания. Следващите 2-3 години Графа категорично се утвърждава на сцената. Взима редица награди за изпълнител, песен, албум и текст на годината. “Секс за пари”, “Искам те” и “Ако има рай” са част от хитовете му, които се чуват отвсякъде.

И така до ден днешен. Повече от 15 години Графа вади тотален хит всяка година и обира голяма част от наградите за поп музика на всички възможни сцени. През 2007 “Ванилия” е първият български сингъл достигнал до №1 в MTV World Chart Express, а година по-късно Графа получава наградата на телевизия ММ за изпълнител на десетилетието. Тогава прави и следващата голяма крачка в кариерата си и създава собствена продуцентска компания “Монте мюзик”. Десет години по-късно тя вече създаде някои от най-популярните млади изпълнители – Михаела Филева, Вензи, Прея, Искрата и други. Освен за себе си Графа пише песни и текстове за много от своите колеги – Мария Илиева, Любо Киров, Руши Видинлиев и други.  През 2011 “Монте” е избрана за музикален продуцент на “Х фактор”.

По това време Графа почти всяка година пълни зала 1 на НДК, а през 2017 и “Арена Армеец”. През есента на Графа му предстоят два концерта в зала 1 на НДК, които ще сложат край на лятното му турне.

 

Баща на две деца

 

Преди 10 години Графа се ожени за дългогодишната си приятелка Мария и двамата вече имат две деца – син Крис на 9 години, който се ражда навръх Великден през 2009 г. и Никол, която в края на месеца ще навърши 7. Любовта му към нея пламва от пръв поглед, но макар на върха на славата си и преследван от фенки, повече от година се бори да спечели сърцето й. Двамата са едно от най-стабилните семейства в светските среди и Мария често придружава съпруга си на участията му, а той не пропуска да изкаже публично любовта си към нея.

 

За него

 

При него всичко е на високо ниво

 

Графа – той е тотален работохолик, хвърля се във всяко нещо с огромен ентусиазъм и постига сериозни резултати. С него сме и една зодия и при нас нещата отиват към едно дълго и сериозно сприятеляване. И двамата с Поли Генова ги знам от малки и си ги обичам по своему. При Графа всичко е на много сериозно ниво и така трябва да бъде.

Музикантът Иван Лечев

 

 

Много е толерантен и справедлив

 

Близо година той се бореше да ме спечели. Покани ме на един свой концерт и тогава усетих, че в него има нещо и го погледнах по различен начин. Влади има огромно чувство за справедливост, но това му помага да заспива спокойно вечер. Много е толерантен. Сдържан, спокоен, вглъбен в себе си. Аз съм по-емоционална. Изчаква да ми мине емоцията и после става на неговото. Винаги е бил искрен с мен. Не се съмнявам, че ще остареем заедно. Благодаря му за всеки ден, в който сме заедно.

Мария Ампова, съпруга на Графа

 

 

Винаги се притеснява преди концерт

 

Едно от най-ценните неща, които той е запазил в себе си е, че всеки път преди да излезе на сцена се притеснява, много чисто и искрено. Той успява да поднася дори критиките си така, да ги възприемеш по-скоро като съвети и напътствия, а не като някаква радикална твоя грешка.

Певицата Михаела Филева

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети