Владимир Иванов, ДКСБТ: Потребителска кошница поскъпна с 30% спрямо 2021 г.

Снимка: БНТ
Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Тенденцията е към постоянно повишаване на цените. Резки промени в ценовите равнища обаче са невъзможни. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. 

"Устойчива тенденция – с по мъничко, но постоянно, всеки ден. На практика към момента имаме една потребителска кошница, на която стойността е точно 30% спрямо нивата на същия период от миналата година", каза той по БНР.

"Нямаме условия да видим драстични, бурни или апокалиптични промени в ценовите равнища, а при това равнище на търсенето ще видим спокоен декември с по-малко потребление", успокои Иванов.

Ситуацията ще се промени, когато видим сигурност на енергийния пазар и стабилизиране на геополитиката – "нещо, което при продължаваща война и начина, по който се водят политическите разговори и на европейско равнище, не се вижда в скоро време да се случи", посочи Иванов.

При олиото, захарта и брашното има обратна тенденция. Захарта е излязла от пиковите си стойности на световния пазар, отбеляза той.

"Отдавна трябваше да имаме относително пазарно равновесие в храните, но може би лошите очаквания за това, което предстои и най-вече абсолютно несигурният енергиен пазар, всичко това води до един стрес на пазара", коментира Владимир Иванов.

1% изменение в търговията на едро се материализира в 4-5-6% в търговията на дребно, даде пример той.

Иванов препоръча потребителите да следят цените на едро, сайта на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и "да не опосредстват недобри търговски практики, да не заплащат подобен тип търговски маржове" като голямо разминаване в цената на един продукт в отделни търговски обекти.

По отношение на по-нискокачествените продукти ние сме относително скъпа страна, каза още председателят на комисията. По думите му "ние сме скъпи на боклуците и евтини на високото качество".

"В България се произвеждаше много висококачествена храна в много добри количества. Страната има огромен потенциал в тази посока. Потенциалът на България в аграрния сектор е огромен. То е въпрос на цялостна политика в аграрния сектор", обобщи Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари