Владимир Путин постави условие пред „Турски поток”

Путин и Ердоган обсъдиха как може да бъде спазен планираният срок за стартиране на газопровода до края на годината.

Руският президент се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Москва

Необходимо е да се завърши изграждането на терминал

Необходимо да се завърши изграждането на приемния терминал, за да може газопроводът “Турски поток” да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща на руско-турския съвет за сътрудничество на високо равнище в Москва, съобщи РИА Новости.

“Необходимо е да приключим работата по изграждането на терминал за приемане на черноморското крайбрежие на Турция, за да може “Турският поток”, както беше договорено, да бъде пуснат в експлоатация преди края на тази година”, заяви Путин след разговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

“Турски поток” е проект за износ на газ от Русия до Турция през Черно море и до турската граница със съседните страни. Той включва изграждането на тръбопровод, състоящ се от две линии с капацитет от 15.75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставка на руски газ за турските потребители, а втората за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Стартирането на газопровода е планирано до края на 2019 година.

Коментари

Задължително поле