Владислав Горанов: Не трябва да оставяме НАП без шеф заради хакерската атака

Снимка: Архив

"Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция "Митници" успя да увеличи данъчните приходи с 50% за последните няколко години, заслужава дори за толкова сериозно деяние, което ги превръща в жертви, а не в извършители на престъпление, трябва да обезглавяваме приходната администрация". По този начин отговори финансовият министър Владислав Горанов на журналисти в парламента относно това дали ще поиска оставката на шефката на НАП Галя Димитрова заради изтичането на данни на 5 млн. българи след кибератаката.

"С какви мотиви искате оставката на един потърпевш на криминално престъпление? Ние сме жертви, както всички, на криминално деяние, чиито цели надминават обикновеното хакерство. Не съм чул шефът на ЦРУ да напусне след Уикилийкс", добави той.

По думите му отговорността ще бъде понесена от отговорните служители и подчерта, че вече има двама служители, които не са работа - директорите на ИТ звеното и този на информационната сигурност в НАП, за чиито оставки съобщи по-рано днес Галя Димитрова .

В отговор на въпрос министърът заяви, че е сигурен, че онези 189 души, чиито пълни данни са изтекли и наистина са застрашени от злоупотреби, вече са информирани, за да вземат мерки. Той подчерта, че наличието на име, ЕГН и номер на лична карта без да се извършват няколко други престъпления, не може да засегне имуществото на гражданите.

Междувременно временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източването на информация от електронната база данни на НАП засекрети своето заседание за медиите. Това стана по предложение на председателя й Красимир Ципов от ГЕРБ. Причината, която той посочи, е възможността от изнасянето на информация във връзка с образуваното разследване по случая от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле