Влизат в сила нови тежки американски санкции срещу Венецуела

Снимка: Архив

Влизат в сила нови тежки американски санкции срещу Венецуела, които блокират износа на петрол, като САЩ се надяват това да бъде решителен удар в кампанията за сваляне от власт на венецуелския президент Николас Мадуро, предава AFP.

От днес САЩ ще предприемат действия срещу всеки, който търгува с държавната компания Petroleos de Venezuela, или PDVSA, или всяко дружество, в което компанията притежава поне 50% дял.

Това е една от стъпките на администрацията на президента Доналд Тръмп за отстраняване на Мадуро и поставяне на лидера на опозицията Хуан Гуайдо на власт, който е признат от повече от 50 страни, включително повечето в Латинска Америка.

В петък администрацията на Тръмп заяви, че ще блокира всички американски активи на външния министър Хорхе Ареаза, потвърждавайки, че няма желание да преговаря с Мадуро.

До кризата Венецуела изнасяше 500 хиляди барела на ден в САЩ, най-големия клиент на PDVSA, чрез собствеността на веригата за преработка и бензиностанции Citgo.

Съединените щати вече са поставили Citgo под контрола на Гуайдо, който е назначил свой съвет на директорите.

Въпреки че санкциите влязоха в сила в неделя, "реалността е, че търговията с петрол между Съединените щати и Венецуела е абсолютно ограничена и рязко е спаднала", каза Мариано де Алба, базиран във Вашингтон експерт по международно право от Венецуела.

Санкциите обаче ще продължат да имат ефект, като Вашингтон обещава да ги наложи срещу всяка чуждестранна компания с взаимодействия в САЩ - включително финансовата система на САЩ, която доминира в света.

От неделя "няма съмнение, че санкциите са в сила и че всяка компания поема по-големи рискове, отколкото преди тази дата", каза де Алба.

Коментари

Задължително поле