Водата в София поскъпва с 15 ст.

След увеличението от 6,1 на сто в столицата ще плащат 2,935 лева за кубичен метър

16,9% по-малко ще плащат в Кресна

С 45 стотинки по-евтино ще струва в област Добрич

Водата в София и Разград ще поскъпне най-много от Нова година - с по 6 на сто. Това става ясно от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за промяна на цените на ВиК операторите от 1 януари 2021 г. Само клиентите на 7 дружества в 26-те области на страната ще плащат по-скъпо за кубик, докато в 16 живителната течност ще поевтинее. Най-много в процентно съотношение, освен в столицата, поскъпва водата в Разград - с 6,2 на сто. През следващата година потребителите в областта ще плащат с 20 стотинки повече за кубик или 3,632 лева. Така в региона ще броят най-много пари в страната за питейната течност. Повече струва единственото водата, доставяна от оператора “АЦК” ООД - 3,782 лева. Това дружество обаче обслужва територията единствено на спа хотел с голф комплекс на територията на община Балчик.

Водата в област Добрич, която доскоро бе сред най-скъпите в страната, ще поевтинее с 45 стотинки или 13 на сто. През следващата година потребителите ще плащат за изразходваната течност цена от 3,010 лева за кубичен метър. Най-голямо в процентно изражение е намалението в пазарната стойност на водата в Кресна - с 16,9 на сто. Кубик вода на жителите на областта вече ще струва 73 стотинки за кубичен метър вместо досегашните 88 стотинки. Именно в Кресна е и най-евтината вода в страната. По-малко плащат единствено потребителите на ВиК оператора в Радомир - 49 стотинки за кубик, но тази цена е единствено за услугата пречистване на отпадъчни води.

От Нова година с 14,2 на сто по-евтино ще струва и водата на територията на област Сливен. Клиентите на местния воден оператор вече ще плащат за един кубик 2,377 лева или с 39 стотинки по-малко отколкото досега. С 10,5 на сто е намалението на пазарната стойност на водата в област Бургас - от 3,084 лева за кубик на 2,761 лева или с 32 стотинки.

С 37 стотинки по-евтино ще струва един кубик вода за потребителите на област Ямбол - 2,657 лева вместо досега плащаните малко над 3 лева. С 10 на сто по-малко ще броят за кубик и в региона на Видин. 2,738 лв. ще струва вече кубик вода на територията на общината, като досега живеещите в района са плащали по 3,056 лева, става ясно от предоставената от КЕВР информация. 11,9 на сто или със 17 стотинки стотинки е намалението на водата в Берковица. Досега там водата е струвала 1,452 лева за куб. м., а от 1 януари 2021 г. цената й става 1,279 лв./куб. м.

Освен в София и Разград, водата поскъпва още във Варна и в Кърджали - с по 4 стотинки за кубик, в Пловдив и Сапарева баня - с по 1 стотинка, в Перник, Хасково и Брацигово - с по 2 стотинки, в Монтана - с една пета от стотинката, в Плевен - с половин стотинка. Непроменена остава стойността є в Стара Загора.

Коментари

Задължително поле