Водачът ще говори с Google

Превозните средства на Volvo ще се предупреждават за опасности на пътя

В автомобилите на Volvo предстои да бъде внедрена инфо-развлекателна система Sensus от ново поколение, която позволява на водача да използва Google приложения с гласови команди. Така ще се ползват услуги като Google Assistant, Google Play Store и Google Maps с базирана в автомобила андроидна технология. На практика собствениците на автомобили на шведската компания ще имат достъп до хилядите допълнителни приложения в Google Play Store, а това ще направи пътуването още по-лесно и приятно.

23-2-6kol

Приложението Google Assistant осигурява гласова команда на основни функции като контрол на климатичната инсталация, пускане на музика и изпращане на съобщения. Очаква се тази дигитална интеграция да намали разсейването на водача и да му помогне да се съсредоточи изцяло върху пътя. Приложението Google Maps ще позволи да се актуализират данните за трафика и пътните карти в реално време, което ще спести на водача време и нерви.

Volvo Cars and Volvo Trucks share live vehicle data to improve traffic safety

Друга иновация на Volvo предвижда леките коли и камионите на марката да споделят данни чрез облачна система. По този начин превозните средства ще се „предупреждават“ взаимно за опасни участъци и ситуации на пътя. Подобна технология вече се използва на Скандинавския полуостров. Тя се базира върху включването на аварийните светлини като индикатор за риск. Всеки път, когато водачът задейства аварийните светлини, системата изпраща сигнал до всички останали автомобили Volvo в района и ги предупреждава за евентуална опасност. Това е особено полезно в зони с ограничена видимост. Свързаната сигурност позволява на водачите да „надникнат“ зад ъгъла и да избегнат критичната ситуация, преди тя да се е случила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили