Войната с Москва не е за демокрация

AEЦ Дуковани в Чехия

Чехия набързо беше пратена на фронта срещу Кремъл, за да спре накрая „Росатом“

Александър Петров и Руслан Боширов – руски граждани, би следвало да са едни от най-тайните агенти на света. Суперсекретната им клетка в ГРУ (руското военно разузнаване) е толкова секретна, че понякога в самата клетка се питат дали съществуват изобщо. Това четем практически във всички световни медии, ангажирани в разкритието на нейната дейност.

Двамата, оказва се, не само не се секретни, а са по-популярни в световните медии, отколкото Любо Дилов-син и Калин Вельов у нас. Суперагентите се оказват и изключително големи мърлячи, некадърници и неудачници. Имат снимки в България, Чехия, Великобритания (не е ясно защо не ги задържат). 

Не успяха да „приключат“ Скрипал, нищо че намазаха половин Англия с „Новичок“, не успяха да приключат и с Емилян Гебрев, въпреки че тук дори сезирана, полицията и прокуратурата не си мръдна пръста да защити собствените си граждани.

След това или междувременно отскачат до Чехия, взривяват някакви боеприпаси, защото „Емилян Гебрев щял да ги изнася в Украйна и това вбесило Москва“. Та, взривили склада на Гебрев (който не бил на Гебрев и всъщност няма нищо общо), опитали се да го убият и прочее... Том Кланси.

Но когато говори правителството и е цитирано от световните медийни акули, нещата си изглеждат сериозно. Всъщност най-големият скандал между Русия и Чехия от 1968-а година насам.

Разбира се човек и да не е специалист, а само малко да прочете, дори и уикипедия, ще установи космическите глупости в „обоснованото предположение“. Украйна, най-голямото депо на оръжие в света - цялата Червена армия складираше оръжия там - ще купува от някакво складче боеприпаси за утилизация, за да се подсили в Донбас? При условие, че от патрони, автомати, през ракети, противотанкови и противовъздушни системи - всичко това течеше от Украйна и Беларус, включително и през България, към Африка, „Ислямска държава“ и „демократичната-ал-кайда-опозиция“ в Сирия, а онова море от оръжие не секваше. Та Украйна ще внася от Чехия?

Като казах Том Кланси, имах предвид, че читалищните упражнения да се достигне гения на писателя са симпатични. Между другото, винаги съм се чудил защо не наемат писатели, като се правят „обоснованите предположения“, ще се получи много по-увлекателно и достоверно.

Междувременно, освен Чехия, всички натовски съюзници се втурнахме да браним демокрацията в Украйна и Черно море и а-ха ще влезем във война. Ако можеше с оръжие да се правят реформи и демокрация, Афганистан отдавна щеше да е на 112-място по свобода на словото, а Ашраф Гани и Володимир Зеленски щяха да обменят опит в утвърждаването на човешките права, пазарната икономика и свободната инициатива.

Войната с Русия е вечна и няма да спре, но тя не е за човешките права и демокрацията. Тези абстрактни понятия не присъстват в интересите на глобалните играчи (справка времената на Елцин), а ресурсите и енергийните проекти. И резултатът от големия „шпионски“ скандал не закъсня.

Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания „Росатом“ да участва в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала „Дуковани“. Това е.

Имат ли нещо общо свободната инициатива, пазарните принципи в случая? Не. В голямата икономика няма такова понятие „свобода“, има друг термин „налагане на воля“ иначе казано - война.

„Зелената сделка“ означава унищожаване на всички други източници на енергия освен чистата и възобновяемата в Европа. Все по-ясно става, че втората група е ненадеждна и практически не може да се справи с очакваното потребление. Това, което ще поддържа света в бъдещите десетилетия са ядрената енергетика и газът. Това е. В Русия има и от двете в изобилие. Но ако тя използва ресурса и технологиите в Европа, то Москва ще бъде равнопоставен партньор, че дори и диктатор в известен смисъл на политиката.

Ето, това е недопустимото - от много гледни точки. Германия не се огъна за „Северен поток“, но това е Берлин и Меркел. Такива като нас с Чехия се гънат. Защо например българският поток трябваше да мине през Турция? Стана по-пазарен или демократичен? Не, просто още едни клещи върху клетите български топки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари