Всички данъци по 15% и необлагаем минимум

Близо 1000 лв. на година може да останат в джоба ни

Предложението е на КНСБ

При висока заплата печелим от по-ниския ДДС

Данъците върху доходите на хората, печалбите на фирмите и ДДС да бъдат по 15% и да бъде въведен необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата в страната. Това е визията на Конфедерацията на независимите синдикати в България за промяна в данъчната система, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Предложението може да бъде изразено чрез формулата “15%+15%+15%+необлагаем минимум”.

Идеята беше лансирана още преди няколко месеца, но срещу нея се обявиха представители на работодателите. Причината за това е, предложението на КНСБ ще доведе до повишаване на данъците за фирмите, както и за хората със заплати над 2100 лв. Въвеждането на необлагаем минимум обаче ще намали налозите за хората с по-ниски заплати.

От КНСБ мотивираха предложението си с необходимостта да остават повече разполагаеми средства у хората с ниски доходи, което ще повиши тяхната покупателна способност.

Ако получавате заплата от 1000 лв., ще разполагате с допълнителни 652 лв. на година при въвеждането на необлагаем минимум и повишаване на данъка върху доходите от сегашните 10% на 15%, показват разчетите на КНСБ. Освен това по линия на по-ниското ДДС разходите Ви би трябвало да намалеят с 334 лв. на година. В резултат на тези две промени, общата допълнителна сума, с която ще разполага човек на година, ще бъде 986 лв., показват изчисленията на КНСБ. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-та заплата.

Хората с по-високи доходи пък щели да спечелят от по-ниското ДДС. Реално обаче това няма да стане, защото понижаването на ДДС едва ли ще доведе поевтиняване на стоките.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова:

Трябва да променим имуществените налози

Идеята не е по-справедлива

Правилният подход е да се разглежда данъчната система като цяло, а не отделни нейни данъци. Така председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова коментира предложението на КНСБ данъците върху доходите, печалбата и ДДС да са 15%. Трябва да се надгради този дебат и с останалите данъци, защото има имуществени данъци, които също са сериозен елемент в данъчното облагане, посочи Менда Стоянова.

В края на миналата година бяха повишени данъците за старите коли, а тогавашният министър на финансите Владислав Горанов призова общините да вдигнат местните налози.

“Аз съм скептично настроена, че това, което предлагат от КНСБ ще доведе до по-голяма справедливост за работещите и неработещите хора, но за мен е важно да се направи сериозен анализ на това как подобни предложения биха повлияли върху приходната част на бюджета, защото бюджетните приходи гарантират бюджетните разходи”, коментира още Менда Стоянова.

Коментари

Задължително поле