Вижте какви са параметрите на новия български суперкомпютър "Хемус"

Българският суперкомпютър "Хемус"

Нов инфраструктурен комплекс с най-съвременни технологии за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания беше открита министър-председателят акад. Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) чл.-кор. Светозар Маргенов. Част от комплекса е и новият български суперкомпютър "Хемус".

Освен него е изградена система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация.

"Суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, които да бъдат конкурентноспособни на своите колеги от чужбина в използването на мащабна високопроизводителна техника", каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

Суперкомпютърът "Хемус" дава възможност за извършване на мащабни научни изследвания в области, като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

Откритата днес научна инфраструктура включва:

Суперкомпютър с близо 100 000 ядра и производителност над 3 PetaFlops (със скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда).

Суперкомпютърът Хемус дава възможност за извършване на мащабни научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

Система за съхранение на данни.

Системата дава възможност за съхранение и обработка на близо 6,72 ПетаБайта данни в съответствие с принципите FAIR, т,е, данни, които отговарят на принципите за намиране, достъпност, оперативна съвместимост и повторна употреба.

Центрове за разработка на приложения, разположени в ИИКТ и шестте партньора на Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ.

Изградени са 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и специализиран софтуер, свързани със суперкомпютъра и дейта центъра, за обработка и визуализация на данни, разработка и тестване на приложения.

Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ.

Лабораторията  разполага с преносими системи за лазерно сканиране, комбинирана система за динамични изпитания и система за индустриална рентгенова компютърна томография с възможност за in situ изследвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии