Възраждат паметта на св. Софроний Врачански

Празнична Света литургия бе отслужена във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански“.

Във Враца се състояха тридневни чествания на небесния покровител на епархията

Свети мощи и реликви видяха врачани

Център на духовни тържества се превърна Враца с честванията на знаменателни годишнини, свързани със св. Софроний Врачански. В епархията пристигнаха българският патриарх Неофит и 8 митрополити - от България, Гърция и Румъния, както и много други висши духовници. Тази година съвпадат три наистина важни годишнини на св. Софроний, епископ Врачански - 280-та годишнина от рождението му, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от неговата канонизация. Възнесенският храм „Св. Софроний Врачански“ във Враца бе домакин на тържествата, които завладяха буквално цялата епархия, особено вярващите, децата и младите хора.

Отдавна градът не бе съпреживявал толкова наситени събития едно след друго. Началото на духовните празници започна с тържествен камбанен звън, когато във Враца бяха посрещнати мощите на св. Климент Охридски. Светинята, която се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител“, беше донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Светите мощи бяха посрещнати от Врачанския митрополит Григорий, свещеници и десетки миряни и останаха в храма три дни. Последваха още много събития, сред които особено се откроиха голямата научна конференция в памет на св. Софроний, както и откриване на изложба с ръкописи на светеца в Историческия музей в града. А като прибавим и конкурса за есе сред младежите, посветен на небесния покровител на епархията, празничните концерти и Архиерейската св. Божествена литургия, възглавена от Врачанския митрополит Григорий, става ясно за огромната духовна сила на честванията. Разбира се, кулминацията на тържествата бе белязана с празничен камбанен звън, когато в града пристигна и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който оглави празничните богослужения в чест на светеца.

Врачани успяха за първи път да видят изключителни реликви. В Регионалния исторически музей бяха изложени три, от общо единадесетте, най-ценни и известни ръкописи на св. Софроний Врачански. Кметът Калин Каменов и Врачанският митрополит Григорий благодариха специално на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за предоставените преписи. Владиката посочи, че небесният покровител на Враца е велик син на Православната църква и на българския народ, чието име и до днес продължава да буди чувство на признателност във всяко българско сърце. Директорът на Националната библиотека - доц. Красимира Александрова дойде във Враца с първия Софрониев препис на „История славянобългарска“, направен през 1765 г. в град Котел, Часословец от 1768 г. и поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г.

„Софроний е един от малкото истински български будители“ отбеляза проф. Пламен Митев, който участва в научната конференция. Той похвали специално Врачанската митрополия, че се е сетила по такъв тържествен начин да отбележи своя небесен покровител, който е и „първият български национален политически водач“. „Липсват ни такива хора като св. Софроний, който казва без да се страхува какво трябва да се направи. Къде са днешните ни управници, които могат така смело да назоват истинските ни проблеми и да посочат решения“, попита той. Историкът каза още, че ако четем между редовете житието на светеца, сами ще се убедим, как той внушава на обикновения човек какво трябва да се направи в едно „смутно разбойническо време, което по нищо не се отличава днес от онова в края на XVIII век. Това да накараш българина да си даде парите не за черкви и манастири, а за учение, да мечтае да сме просветени като другите народи, кой го прави днес? Софроний Врачански е нужен освен на народа ни, така и на измисления ни политически елит. Няма такива водачи като него, и незаслужено е сложен на втората или третата редичка сред нашите будители“, категоричен беше професорът от Софийския университет Пламен Митев.

Богословът доц. Павел Павлов пък отбеляза, че е нужно общонародно почитане на светеца и инициира идеята да има ежегодно общонародни чествания на Софроний, които да се провеждат в трите центъра на неговото служение - Видин, Враца и Котел.

Кулминацията на тържествата бе пристигането на патриарх Неофит, който оглави празничните богослужения във Враца с молебен към св. Софроний. „В тържествата виждаме жив духа на свети Софроний, който и днес ни благославя от небесата, измолвайки добруване и духовен напредък на своя народ“, каза в приветствието си Негово светейшество. Той отбеляза, че такива са заветите към нас на св. Софроний, на св. Паисий Хилендарски и на всички „просияли Божи угодници от българския християнски род“.

„Радостен съм, че почитаме паметта на този велик син на Православната ни църква и на българския народ, чието свято име и до днес продължава да буди родолюбиви чувства на признателност във всяко българско сърце.“ С тези думи се обърна Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий към жителите и гостите на светата богохранима Врачанска епархия. Той изтъкна здравата връзка между св. Софроний и св. Паисий и допълни, че и днес има техни последователи - „хора, които ни водят по пътя на Истината и ни помагат да стигаме до Бога“.

Не може да не отбележим заслугата и на светските власти, участващи заедно с Врачанска митрополия в този духовен празник, който преживяха врачани и гостите на града. Община Враца в лицето на кмета Калин Каменов и Областната администрация в лицето на областния управител Малина Николова дадоха всичко, за да може епархията да изживее тези три празнични дни, в които бе отдадена почит на небесния u покровител св. Софроний Врачански.

Коментари

Задължително поле