Вървим възродени - накъде?

Илюстрация: Иван Кутузов - Кути

Защо след като държавата ни се справи с корона вируса, вместо да сме благодари на Бойко, че ни управлява, ние излизаме на протести? Протести, които не са за подценяване, защото променят политическата картина. Връщаме се към всичко, с което сме свикнали и в личния си живот и в обществения? Или по-скоро вървим „възродени” към неясни бъднини?

„Нова” и Би Ти Ви спорят относно рекламните договори с Васил Божков. „Нова” не спазила условието му да го подкрепят срещу Валери Симеонов. Зависимостта от управляващите се оказала по-силна от финансовата. Но как този скандал се отнася към журналистите, които е трябвало да осъществяват редакционната политика в полза на големите рекламодатели. И защо да ги обвиняваме, ако от тях нищо не зависи? И затова ли си отидоха някои от известните журналисти? За какво са им независими, мислещи хора, с позиция- вече приемат в университета бъдещите журналисти без приемен изпит!

Гледах разсеяно Би Ти Ви. Мая Бежанска разговаря чрез пряка връзка с дъщеря си. Но защо „Търси се” е сменило часа си? Показват водещия- Сашо Кадиев с фамозни шарени гащи. Просто са откраднали един похват, който се използва от „Търси се”. Не е подсъдно, но не е коректно. Правят го и други. „Търси се” е най ограбваното предаване.

Не сме светци. Сложи се точка на сагата Мутафчийски-Бенатова. Както бях написал, трудно е да се коментира, като не знаем пълния текст на интервюто. Вече го знаем. Извършена е целенасочена манипулация с текста. Зрителите- омерзени. А на Мутафчийски ще му тежи казаното „яко ще мрат”. Любопитно - Мангъров се приема добре от дясната опозиция, независимо, че Борисов го „обичал”. Всичко политизираме. На хоризонта- избори.

Имам впечатлението, че не малко спортни журналисти избягват да коментират темата за акциите на „Левски” като елемент от обществения живот. Както избягват да заемат позиция и за БФС. От отборите и от Съюза зависи да бъдат канени да отразяват важни срещи в чужбина. Това, едно на ръка. Може би има и второ, и трето. Бяхме приятели с Мичмана, работехме дори в една стая. Улегнал, разсъдлив човек, но не бягаше от позиция по нашумели теми. Не навлизам в чужди води, само ще отбележа резултата след второто „полувреме”. Левски прескочи трапа, прие и спорното дарение. Но, моля, без фалшив патос за идеали, чистота, благородство. Тити Папазов- и той се дереше, че всичко е въпрос на морал, че той е единственият изход за „Левски”. Сега се присъедини към крайните победители. Не бих приел и изрекъл обидното „шут”, но все пак да мисли за крайния резултат, не винаги е в негова полза. Сираков е безспорно най-доброто решение за отбора, но да не бърза, този мач не е само с две полувремена. И после да се проветри и в БФС.

И накрая - какво ново очаквам след извънредното положение, когато и да бъде премахнато.

Президентът Румен Радев: Да не робува на рейтингите, не един от президентите боледуваше от тази болест. По-малко нерви, да грешат зложелателите. Повече конкретни стъпки. Много е пусто около него.

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ: Самохвалството вече дразни. Да не подценява Цветанов. Кой ще бъде партньор за изборите? Да подбира средствата за борба с опозицията.

Корнелия Нинова и БСП: Да не се фиксира в лидерската битка. Да не създава излишни врагове. Да работи над идеята на Калоян Паргов- БСП да бъде не алтернатива, а нова перспектива за бъдещето на страната. Да търси партньори по минимум програма в новите играчи - Мая Манолова, Слави Трифонов, градската десница...

Някои зоват да забравим жертвите на коронавируса и да гледаме само напред. Лекари ни плашат с нови жертви. Президент и премиер спорят за умрелите.

А „Ню Йорк Таймс” излезе със списък на жертвите и със заглавие „Те не бяха просто имена от списъка. Те бяха ние!”

Коментари

Задължително поле