Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди насилието в Газа

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание заради избиването на близо 60 палестинци вчера в Ивицата Газа. При сблъсъците бяха ранени още 2700 души, а сред жертвите има и 8-месечно бебе, предаде БТВ.

Сблъсъците в палестинските територии не стихват. Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди прекомерната употреба на сила от страна на Израел.

„Използването на смъртоносни оръжия трябва да бъде последна, а не първа възможност и то само когато има непосредствена заплаха за живота. Опитите да се доближи, да се повреди или да се премине зелената линия не е основание за стрелба на месо”, заяви Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

Днес се отбелязва Накба – денят на катастрофата, в който точно преди 70 години 700 000 араби са погонени от домовете им, за да бъде създадена еврейската държава. Броят на бежанците и техните потомци по света са над 4 милиона и 700 000 души. Най-възрастните още помнят времето от май 48-а.

Москва коментира ситуацията в региона доста сдържано. За разлика от турския президент Ердоган, който прокле насилието и дори препоръча на израелския посланик да се прибере за известно време в родината си.

Коментари

Задължително поле