Върховният съд решава съдбата на Нетаняху

Върховният съд на Израел решава дали да допусне обвиненият в корупция премиер Бенямин Нетаняху отново да заеме поста.

Възможни са четвърти предсрочни избори

Израелският Върховен съд започна днес заседанието си, на което трябва да реши дали премиерът Бенямин Нетаняху, който е обвинен в корупция, може да сформира ново правителство, както и дали договореният коалиционен кабинет е законен, предаде Ройтерс.

По план заседанието трябва да продължи два дни, а магистратите ще обявят решението си най-късно в четвъртък. Ако то не е в полза на Нетаняху, това ще предизвика предсрочни избори, четвъртите поред от април 2019 г.

Нетаняху и политическият му противник Бени Ганц договориха коалиция миналия месец, като споразумението предвижда двамата да се редуват на поста министър-председател, който през първите 18 месеца ще бъде заеман от Нетаняху, а в следващите 18 месеца от Ганц.

Няколко групи обаче, включително опозиционни партии и организации за наблюдение на демокрацията, сезираха Върховния съд с искане да анулира сделката за правителство. Те се мотивираха с факта, че клаузи в коалиционното споразумение нарушават фундаментални закони на Израел, както и с факта, че обвиненията срещу Нетаняху не му позволяват да управлява страната.

Коментари

Задължително поле