В Амстердам наемите стигнаха 26 евро на кв. м

В Амстердам търсенето на жилища под наем е много по-голямо от предлагането.

Предлагането е ограничено

Лошите жилища за социално слаби

В Амстердам, столицата на Нидерландия, наемите на апартаментите нараснаха до средно ниво от 26,55 евро на кв. м. Но разликата между наемите на хубавите и просторни жилища и по-невзрачните имоти е огромна. Тристаен апартамент, който преди година се отдаваше за 2750 евро на месец, сега струва 4000 евро, пише Файненшъл Таймс.

Основната причина за това е ограниченото предлагане на жилища под наем. Високите наеми на хубавите жилища се дължат и на двустепенната система за наемане в Нидерландия. Имотите се класифицират според размера и удобствата им и, ако оценката е под определено ниво, отдаването им е ограничено до наематели на социални жилища, които печелят под 44 035 евро на година или 48 625 евро за двойка. Наемът на социални жилища е с таван от 808 евро на месец. Но след въвеждането на този таван наемите на останалите жилища нараснаха значително, защото предлагането на апартаменти на свободен наем е ограничено.

Много международни компании установяват европейските си централи в Амстердам, което води до нарастване на търсенето на апартаменти под наем. Конкуренцията за жилища е толкова ожесточена, че хората са готови да платят, за да получават известия, веднага щом на пазара се появи нов имот. Компанията RentSlam взема до 30 евро на месец, за да изпраща съобщения до клиенти в рамките на 30 секунди след излизането на пазара на имот, който е подходящ за тях. Петер де Врееде, главен изпълнителен директор на RentSlam, коментира, че “хората имат около три минути след появата на имота на пазара, за да реагират”. “На обявата отговарят между 50 и 200 души и брокерът спира да си вдига телефона след първите 10-15 обаждания”, допълва той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти