В Голямо Буково ракията е над политиката

Кметът води канибала Николай всеки месец с личния си автомобил на лекар

Над 30 души са се изселили от селото от страх

„Ракията е над политиката. Ракия е имало преди нас, ще има и след нас“. Този надпис стои в казана за варене на ракия в странджанското село Голямо Буково. Селото се прочу през 1995 година, когато бившият моряк Николай Гьоргов, родом от Буково, уби двама души - свои съселяни, и яде от вътрешностите им. После лежа в психиатрия, но след като магистратите приеха мнението на специалисти, че мъжът не може да носи отговорност за постъпките си, се върна в родното си село за шок и ужас на местните хора. Така живее редом с тях повече от 20 години.

Голямо Буково е сред най-красивите села в Странджа. Пътят до него минава през Тагаревското ханче, над Средец и по отбивка вляво, лъкатуши сред невероятно красива природа. Преди селото бълбука река, а от двете й страни шумят с корони нереално красиви дървета, като че ли са от захарен памук.

Пейзажът примамва много бургазлии, които са си направили тук вили, но и много ловци, защото гората е богата и на дивеч. Къщите в Буково са типични за Странджа- от дърво, но след като купят някоя съборетина, виладжиите ги градят наново и буквално ги преобразяват в палати. В селото наскоро къща си купила и белгийка, повечето пришълци обаче са ловджиите. Бургаски бизнесмен е направил цял комплекс, в който нощуват през ловния уикенд.

По обед, седнали пред казана с ракия, няколцина местни жители мезят с ароматни диви ябълки и пийват от новото производство. Мърморят, че край казана минава пътят до манастира „Свети Животоприемен източник“, който се слави с целебната си вода, но шосето е осеяно с кратери и дупки и безобразното му състояние не позволява до него да стигат туристи и гостите на Голямо Буково. Сега обаче селото има спечелен проект и пътят ще бъде лъснат с европари. Дали толкова са се загрижили за манастира, туризма или просто за добрата инфраструктура пред казана- но тази новина успокоява духовете на майсторите ракиджии.

Ракията, която варят местните хора, е три вида: от ябълки, от грозде и от сливи. Според тях плодовата ракия е най- хубава и най-пивка. Това „Ракията е над политиката...“ е реплика на актьора Георги Калоянчев от филма „Неочаквана ваканция“, разправят мъжете. А и си било народна мъдрост.

Казанът им е добър и е единствен в околията, който няма охрана през нощта. В селото няма нито един ром, никой не краде и не посяга на чуждо. Тук са малко като в американско ранчо- зад вратата на всяка къща, има пушка, защото повечето са ловци.

Няма нито една кражба, може би заради това, че кметът на Голямо Буково- Пенчо Пенчев е бивш полицай. Той отдавна е взел нещата в свои ръце. Особено що се отнася до Николай Гьоргов-Канибала.

Няколко години след зловещите убийства през 1995-а бабите в Буково се залостваха с железни врати и ридаеха, че внучетата им през лятото не идват при тях за ваканцията. Родителите им не ги пускаха, заради бившия моряк, историята за когото смрази цяла Странджа.

Николай Гьоргов плавал с корабите, но по време на един рейс паднал и си ударил главата. Спрял да работи и започнал да чете странна литература- за вечен живот, който ще има, ако яде от вътрешностите на хора. Гьоргов, който вече бил в плен на шизофренията, изпаднал в умопомрачение и си съставил списък с нарочени за жертви. В него били все хора от Голямо Буково. През една зловеща нощ започнал да изпълнява пъкления си план. Успял да убие една самотно живееща възрастна жена, както и най-близкия си приятел Ангел Дзиров, с когото редовно си пиели ракията. Под №3 бил горският, а под №4 - магазинерката на селото - Анета. Гьоргов планирал убийствата да станат в една нощ. Но при горския ударил на камък - мъжът излязъл от къщи с пушката си и Николай не посмял да го закачи. Анета пък извадила късмет. Въпросната вечер отишла до града и не се прибрала. След двете убийства Николай се прибрал в дома си, а когато буковци открили труповете на жертвите, полицаите бързо стигнали до него- бил арестуван. В двора на къщата му, разследващите открили кофа с вътрешности на жертвите.

Диагнозата „шизофрения“ го пратила в Ловеч, където лежал година, после се върнал на село.

Между другото, под №7 в списъка му фигурирал отец Евтимий, който тогава бил в Голямобуковския манастир. „Да, вярно бях в списъка с мотива, че според него само съм лъжел бабите“, обясняваше по-късно Евтимий. Подробност е, че за всеки нарочен за убиване от списъка, Гьоргов имал оправдание, „че е лош човек“, коментираха тогава следователи по случая.

След като се е върнал в Голямо Буково, канибалът никога повече не проговорил за тази история. Никой и от съселяните му не отварял темата. „Хората странят от него, а сега вече сме и претръпнали“, разказват ракиджиите от Буковския казан. „Гьоргов си беше страшилище, още повече че е снажен и здравеняк. Но сега вече остаря. Остана сам, почина майка му, която се грижеше за него, наскоро почина и брат му“, казват селяните. Преди Пенчев да започне да го вози с колата си за лекарствата, Николай пътувал с автобуса от Средец. Щом обаче го видели на спирката, хората се изпокривали и никой не искал да се вози в един автобус с имащия мрачна слава бивш моряк. За последно той бил агресивен през 2015 година, когато набил строителен работник и заплашвал свой съселянин, „че ще му резне главата“.

„Ние сигурно сме единственото село в Европа, хора, които живеем редом с канибал. Какво ли не правихме, подписки, ходихме в парламента- нищо не помогна и накрая се примирихме... Вие напишете да оправят пътя“, знаят своето ракиджиите.

Други местни хора пък припомнят, че над 30 души са се изселили от Буково от страх, а други потрошили сума ти пари за решетки на прозорците и високи дувари.

След като всички институции са абдикирали, буковци взели решение сами да се грижат за Николай. И сега разказват, че той вече е кротък и дружелюбен. Все пак следят да не пие алкохол. Най-много по една биричка сутрин или следобед в местната кръчма. Истината обаче е, че никой не знае дали агресията му няма да се отприщи отново. Затова кметът Пенчо Пенчев всеки месец го вози с личния си автомобил до Средец, за да си вземе Гьоргов хапчетата и да ги пие. За по-сигурно, като бивш полицай, Пенчев взема мерки- носи и пистолет.

Коментари

Задължително поле