Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

В Елена тежко вино без тънко мезе е жив резил! Велислав Русев отвори пръв магазин за еленски бут и го сватоса с винарна

Вино специална селекция с марката „Мина” и етикет с лика на Яворовата муза

Българският хамон се майстори със зелев сок по тайна рецепта отпреди 5 века

Хоремагът е в родовата къща на Мина – любимата на Яворов

Майсторът кулинар Велислав Велев предлага специалитетите си не къде да е, а в приземните помещения на родната къща на голямата любов на поета Пейо Яворов – Мина в центъра на Елена. Последният собственик на емблематичната сграда паметник на културата, преустроил някогашни дюкяни в уникален търговски обект, който съчетава възрожденските стил и атмосфера на градчето със съвременните норми.

На една от стените в търговското помещение са окачени внушителни бутове. Велев приготвя българския хамон, по рецепта отпреди 5 века. Той е първият производител на еленски бут в промишлени количества. В края на 2012 г. находчивият бизнесмен отворил цех за сурово-сушени месни продукти в махала Пърчевци, в близост до Елена. Произвежда основно еленски бутове. По настояване на клиентите е започнал да предлага и филе.

Насочва се към този традиционен за общината местен специалитет, защото в семейството му са съхранили старата рецепта за приготвянето му.

„Следвам фамилните традиции. От дете познавам в детайли технологията на приготвянето на специалитета. Имаше период, когато гледахме 180 прасета. Бутовете на закланите животни престояваха 50 дни в сол. След това се измиваха със зелева чорба и се окачваха да съхнат на проветриво място“, разкрива тънкостите на специфичния планински занаят Велев.

В семейния магазин са инсталирани уникални машини за нарязване на бут. Част от помещението е предвидено за винарна с отбрани и отлежали гроздови еликсири. В избената зала е експонирана старинна дървена машина за бутилиране.

„Уредът е от 1906 г. и случайно го открих в Италия. Веднага реших, че трябва да го купя от собствениците, за да го изложа във винарната”, разказва Велев.

Собственикът с гордост показва вино специална селекция с марката „Мина” и етикет с лика на Яворовата муза.

„Това е реколта 2015 г. , създадено е специално за нас и то ще се продава единствено в нашия магазин. Ще предлагаме стоки само на производители от Еленския край. Всички продукти са натурални и без консерванти и химически добавки. Месото е от български лицензирани ферми. Освен бут, филе, сурово-сушени деликатеси, продаваме и пакетирани ядки, сушени диворастящи билки и гъби. Предлагаме още мед и пчелни продукти, както и млечни произведения на еленската мандра. Вината пък са на избата в еленското село Марян”, споделя Владислав Велев.

Като доказателство за думите си, предприемачът показва стокови документи, върху които изрично е упоменато, че продукцията е българско производство. На видно място в магазина е изложен документ за произхода на месото от витрините.

„В магазина работят трима. Правим доставки и по интернет. Подготвили сме специални брошури. Категорично обаче отказвам да работя с големи търговски вериги. Намерението ми е да съхраня традицията и самобитността на месното изделие”, разкрива още Велев.

Той изтъква, че производственият процес в предприятието за еленски бут е същият, както този в домашни условия, но помещенията и съоръженията в цеха отговарят на съвременните европейски стандарти. „Използвам качествена суровина, която минава през задължителни лабораторни изследвания“, категоричен е Владислав Велев.

В момента предприятието на Велев се простира на терен от 450 кв.м., но той възнамерява да го разшири до 7700 кв.м.разгърната площ. Предвижда да обособи дегустационна зала от 144 кв.м., от която да се вижда производственият процес.

Освен това мечтата му е да отглежда около 1000 животни, които да храни без химия, по природосъобразен начин.

Чорбаджията лично участва във всички производствени процеси и с неговите 4-5 помощници разфасоват и оформят бутовете, които тежат средно по 10 кг, но стигат и до 28 кг. След това стриктно прилагат технологията за приготвянето им, която се пази в Еленския край от столетия. В Елена климатът е уникален, има планински течения, които превръщат бутовете във фин деликатес. Производителят обаче е убеден, че има и местна бактерия, която подпомага процеса на зреене. Както в стари времена, бутът се реже точно по жетва и се консумира до нова реколта. С тежко вино, разбира се, иначе е срамота.

 

Къщата на Мина

След години на разруха и забвение, родната къща на любимата на Пейо Яворов-Мина , е напълно възстановена.

След години на разруха и забвение родната къща на любимата на Пейо Яворов – Мина, е напълно възстановена. Достолепната възрожденска постройка на чорбаджията Юрдан П. Тодоров за кратко време мина през ръцете на различни собственици. До неотдавна имотът бе във владението на предприемчив горнооряховец, който се бе сдобил с него от немски доктор най-вече от сантиментални подбуди. Бизнесменът Ангел Техинов решил да реставрира една от най-големите чорбаджийски къщи в балканското градче преди 4 г, тъй като тя му напомняла за друга голяма любов, на която посвещава това свое начинание.

През 2015 г. горнооряховецът разбрал, че къщата на Мина Тодорова в Елена се продава и, без да се замисли, решил да я купи и реставрира. В дома на Яворовата любима нищо не е променяно. Стените били поразени, покривът е изцяло нов, но разпределението на дома е същото. За ремонта ползвал предимно дървен материал. След реконструкцията на чорбаджийската къща, в която преминава детството на Мина и брат й – известният писател и драматург Петко Тодоров, Техинов успява да открие една от малкото останали роднини на Мина във Франция, която и до сега се грижи за гроба й там. С нейно съдействие успява да докара в Елена част от мебелите на вдъхновителката на шедьовъра „Две хубави очи“. Наследничката на Мина дарила част от вещите й, друга част пък е предоставила на Община Елена. Това са предимно мебели.

„По онова време е била чорбаджийска къща и една от най-големите в града. Горната част е с 20 прозореца, което придава тържественост и достолепие“, обяснява последният собственик на сградата паметник на културата Владислав Велев.

Стопанинът на реставрираната къщата възнамерява част от помещенията да превърне в музей, където ще бъдат изложени вещи на Мина, както и всички стихове, които Яворов й е посветил.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.