В лукс сегмента къщите изместиха апартаментите

Купувачите, които традиционно избират лукс апартамент за живеене, вече се интересуват от къщи на сходни цени - между 400 хил. и 600 хил. евро.

Увеличават се запитванията и сключените сделки

Търсят предимно новопостроени и обзаведени жилища с двор

Дават между 400 хил. и 600 хил. евро

Къщите изместиха апартаментите в лукс сегмента на пазара на имоти. Брокери казват, че има ръст както на запитванията, така и на сключените сделки с къщи - сегмент, който преди пандемията обичайно се характеризираше с повече предлагане и по-малко търсене.

През последните месеци обаче вследствие на извънредните условия, купувачите, които традиционно избират апартамент за живеене, вече се интересуват от предлаганите къщи в София и районите около столицата на сходни цени - между 400 хил. и 600 хил. евро. Търсят предимно новопостроени и обзаведени жилища с двор. Като предпочитани от купувачите райони освен традиционните Бояна и Драгалевци, могат да се обособят също Банкя и Горна баня.

Активността на пазара на луксозни имоти вече възвърна над 70% от обемите си спрямо нивата през февруари, преди кризата заради мерките срещу разпространението на COVID-19. Очакванията са за пълно възстановяване на пазара до края на годината, пише в анализ на консултантска компания за луксозни имоти.
“Сходни са тенденциите на пазара за премиум имоти и в международен план. Активността в цял свят се възстановява плавно, като пандемията се превърна в стимул за въвеждане на иновации при недвижимите имоти почти навсякъде. Следим ситуацията извън страната в Европа, Азия и САЩ, обменяйки опит с партньорите си, които оперират в над 70 страни. Това, което отличава сегмента у нас, е липсата на външни клиенти и международни участници с значима тежест. Основен двигател тук е вътрешното потребление.

Международните купувачи неизменно раздвижват пазара, привличайки капитал към този и други сектори на живота в страната, но ние по-скоро работим по трансакции на българи навън, отколкото обратното”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

Според експертите на компанията периодът на ограничения и допълнителни изисквания при пътуванията в чужбина е дал възможност на по-заможните клиенти да останат по-дълго време в страната, да отделят необходимото време и внимание за покупката на имот, в резултат на което са финализирани множество сделки, отлагани във времето.

С чист въздух и добра инфраструктура

Банкя и Бистрица привличат купувачите

Има интерес към Панчарево

Заради чистия въздух и добрата инфраструктура нараства интересът към имотите в Банкя.

По време на извънредното положение се възобнови интересът към два района, позабравени през последните години - Банкя и Бистрица. Макар и малко по-отдалечени, те привличат купувачите с чист въздух и добра инфраструктура. Запитванията за къщи досега се ограничаваха до Бояна, Драгалевци и Симеоново, но към тях вече се добавят Панчарево и Камбаните.

“Традиционно търсени остават престижните локации - Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали интересът е стабилен и цените на имотите са без промяна. Все по-привлекателен става районът около мол Парадайз. Благодарение на инвеститорския интерес и свободните терени за строителство, районът бързо беше облагороден, разполага с добър транспорт и се обособява като зона със смесено предназначение - за живеене, работа и забавление”, пояснява експертът Весела Илиева.

Експертите очакват през следващите месеци пазарът на луксозни имоти да се характеризира с устойчиво търсене и стабилни цени. Обемът на сделките плавно ще расте. “Дори да има втора вълна на коронавируса, всички участници на пазара сме много по-подготвени, спрямо началото на Covid кризата. Предприели сме необходимите мерки, за да реагираме бързо и адекватно на променящата се обстановка, за да продължим работа”, казва Весела Илиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти