В САЩ започват тестове на безпилотно въздушно такси (ИНФОГРАФИКА)

“Вахана” ще лети 2 пъти по-далеч от хеликоптер, използващ същото количество енергия

Макар че неотдавна автобус без шофьор катастрофира малко след откриването на първата подобна линия в Лас Вегас, прототип на безпилотно въздушно такси скоро ще лети във въздуха на щата Орегон. Дъщерната фирма “А3” (А на трета степен) на “Еърбъс” в Силициевата долина планира през декември започва тестовите полети на “Вахана” - електросамолет, който излита като хеликоптер.

Разработващият екип го нарича “алфа” продукт, като времето от концепцията за апарата до направата на прототип бе по-малко от две години. “Не разчитаме, че “Вахана”, както изглежда днес”, ще е окончателният вариант”, казва Родин Лясов, изпълнителен директор на “А3”. Плановете засега предвиждат апаратът да превозва един пътник, но бъдещи версии може да са за няколко души или само за товар, посочва инженерът от български произход.

15-100

“Еърбъс” очаква тестовете на двата “алфа” самолета да продължат няколко месеца, преди да реши в първата половина на 2018 г. дали да премине към втората - “бета” фаза: създаването на машина, която да е готов за употреба през 2022 г. Това са изключително кратки срокове за разработката и внедряването на летателен апарат.

“Вахана”, което в индуистката митология означава същество или предмет, използван от боговете за придвижване, има от 8 витла, които се задвижват от електромотори. Проектът в някои аспекти е радикален, а в други - консервативен. Най-смелото е времевата рамка - “А3” го придвижва 2-3 пъти по-бързо, отколкото го правят големи фирми, като като компанията-майка. За първи път се използват и електромотори в крилата, които променят ъгъла на атака на крилата, така че апаратът да може да излита и каца вертикално, като се движи с по-висока скорост в хоризонтален полет. Това позволява изминаване на два пъти по-голямо разстояние от хеликоптер, използващ същото количество енергия.

Коментари

Задължително поле