На 18 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 18.02.2020

Президентът Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

Хора от САЩ и Унгария купуват имоти край морето Взимат втори дом на кредит

РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

В Европа инвестират в домове за хора над 80 г. Германия и Франция са най-привлекателни

Оставиха за постоянно в ареста Данчо Катаджията

Нови стипендии за БГ студенти във Великобритания Университети със стратегии за привличане на кандидати след Брекзит

През 2020 г. имотите остават атрактивни

Катастрофа между бус и тир на магистрала „Струма“, двама пострадали

Касовите апарати без връзка с НАП до 72 ч.

Борисов: Прокуратурата не е място, където да се решават политически препирни (ВИДЕО)

Задължително ли е медицинско, преди да започнем работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 февруари 2020

Париж вещае кръв за сделка с Лондон

В САЩ откриват погребален завод Той ще е първият в света за превръщане на починалите хора в компост

В Белгия ще наторяват парк с праха на мъртвите

Първият в света погребален завод за компостиране на починали хора трябва да бъде открит през пролетта на 2021 г. в Сиатъл, САЩ. Това съобщи сайта Waking Times. Откриването на предприятието стана възможно след като в началото на 2019-а, властите на щата Вашингтон узакониха възможността хората посмъртно да бъдат преработвани в компост. Базираната в Сиатъл компания Recompose ще трансформира останките, включително костите и зъбите.

„Преобразуването на човека в почва се извършва вътре в нашите шестоъгълни съдове за прекомпостиране с многократна употреба. Когато процесът приключи, семействата ще могат да вземат в дома си част от създадената почва, а градините, отглеждани върху нея, ще ни напомнят, че всичко в живота е взаимосвързано“, се казва в сайта на Recompose.

Съоръжението за компостиране в Сиатъл ще бъде разположено на открита площ от 5700 м2. Архитектите са осигурили изобилие от естествена светлина и зеленина. Съоръжението ще разполага със 75 шестоъгълни съда за съхранение на човешки тела, където те ще се разлагат. Външно тези камери приличат на кошер.

Вътре в камерата те ще бъдат напълнени със слама и дървени стърготини, а температурата и влажността ще бъдат строго контролирани в тях, така че микробите да унищожат тялото в рамките на 30 дни. Методът на Recompose ще изразходва само 1/8 от енергията, която се изразходва при кремация. А след разлагането от едно тяло ще се получава почти 1 м3 почва. Членовете на семейството на починалия ще могат да вземат тази почва. В случай на отказ се планира тази почва да се използва за залесяване на райони в Южен Вашингтон.

Миналата година сайтът strana.ua написа, че в Белгия са решили да наторяват градския парк с праха на мъртвите. Ние също разказахме за новата мода на погребение в Европа под формата на разтваряне на човешки останки в алкален разтвор, заместващ традиционното погребение и кремация.

(Превод – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.