ГИТ: Проверката след инцидента в Народното събрание е започнала още в събота и продължава

ИА „Главна инспекция по труда“ е уведомена за инцидента в Народното събрание от фирмата – работодател на пострадалото лице, веднага след като загиналият е открит. Екипът на Инспекцията е посетил пръв мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 07.07.2018 г., съобщиха от агенцията.

Проверката на работодателя продължава, като предстои предоставяне и изследване на документи, свързани със задълженията по длъжностна характеристика, провеждане на задължителните инструктажи, графици, работно време и др.

Инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект, поради което е стартирана проверка по всички работни места на него. Акцент на проверката е осигуряването на безопасност по работните места, в т.ч. обезопасени отвори в конструктивни елементи, използване на безопасно работно оборудване, осигурени мерки срещу падане от височина. Към момента са спрени строително-монтажните работи на обекта, освен дейностите по обезопасяване.

Той е проверяван през 2017 г. в рамките на засиления контрол, който ИА ГИТ упражнява в сектор „Строителство“, и са установявани нарушения, които са отстранявани. Контролът до момента е осъществяван на друг, по-начален, етап на строително-монтажните работи, които са много динамични и част от сега съществуващите конструктивни елементи не са били изградени.

ИА ГИТ изказва съболезнования на близките на загиналия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България