Владимир Путин пред Тъкър Карлсън: Конфликтът в Украйна ще приключи до седмици, ако Вашингтон спре да доставя оръжие на Киев

Американският журналист Тъкър Карлсън публикува двучасово интервю с руския президент Владимир Путин, което е взел на 6 февруари в Москва.

Путин казва, че съветска Украйна е изкуствено създадена по волята на Сталин, а след разпадането на СССР е „повлякла със себе си“ всичко, което е получила щедро от Русия.

Според Путин Русия доброволно се е съгласила на разпадането на СССР, смятайки това за предложение към Запада за сътрудничество и съюз.

Путин изтъква, че след разпадането на СССР САЩ са провеждали неоправдана политика на натиск спрямо Руската федерация.

Според него анализатори са настоявали ръководството на САЩ да създаде няколко квазидържавни образувания на руска територия.

По думите му Русия е можела да стане член на НАТО, ако е имало искрено желание на Съединените щати в началото на 2000-те години.

НАТО иска да сплаши населението на страните членки на блока с въображаема руска заплаха, но мислещите хора разбират, че това е фалшива, заявява той.

Путин смята, че нещо в международното право трябва да се промени, защото се е променил балансът на силите.

Съединените щати се „адаптират“ към глобалните и икономически тенденции чрез санкции, натиск, бомбардировки и използване на въоръжени сили, заявява Путин и призовава управляващите елити на САЩ трябва да осъзнаят, че инструментите, които използват, не работят.

Грубите действия на американския политически елит спрямо Руската федерация и други страни водят до обратния резултат, заявява руският президент.

Идеята за господство на всяка цена само ще влоши ситуацията, ако надделее в американското общество, казва още той.

На Запад, включително сред властта, започват да осъзнават невъзможността за „стратегическо поражение на Русия“, заявява Путин.

По думите му Русия не напада никого, а защитава себе си, своя народ и своето бъдеще.

Путин посочва посочва, че светът ще се промени, независимо от това как ще завършат събитията в Украйна.

Германските власти се ръководят не от националните интереси на страната, а от интересите на колективния Запад, добавя той.

Путин изключва руска атака срещу Полша, освен при необходимост да се отблъсне атака от Варшава.

Русия няма териториални претенции към Полша, Латвия или някой друг, уверява той.

Той казва, че не разбира защо Полша затвори транзита на газ от Руската федерация към Германия по газопровода Ямал-Европа, както и защо Германия не изисква Украйна да осигури транзита на руски газ. И нарича германското ръководство некомпетентно заради ситуацията с доставките на руски газ.

Путин смята, че саботажът на "Северен поток" е извършен от американските разузнавателни служби.

Делът на БРИКС в световната икономика е надминал Г-7 и асоциацията продължава да се развива, изтъква руският президент.

Путин напомня на Карлсън, че Зеленски е издал указ за забрана на преговорите с Русия.

Глобалната война противоречи на здравия разум и ще доведе човечеството до ръба на унищожението, казва Владимир Путин.

Той подчертава, че Русия е готова за диалог със Запада.

Но напомня, че Вашингтон е оказал натиск върху други страни от НАТО, прокарвайки идеята за разширяване на алианса с включване на Украйна и Грузия.

Според Путин "ужасяващите истории за Русия" са нужни, за да се извличат пари от данъкоплатците на Запад, за да ѝ се противопоставят в украинска посока.

Руският президент смята, че само смяна на президента на САЩ няма да промени отношението на американските елити към Русия.

Използването на долара във външнополитическата борба е глупост и една от най-големите стратегически грешки на САЩ, заявява Путин.

Делът на долара във външнотърговските плащания на Русия падна до 13%, юанът се увеличи до 34%, посочва той.

По думите на Путин Русия многократно е предлагала да се търси решение на проблемите в Украйна по мирен път.

Путин многократно изтъквал пред Байдън, че подкрепата на Киев и отблъскването на Руската федерация е грешка от исторически мащаб.

Путин казва, че последно е разговарял с Байдън преди началото на специалната военна операция, а на въпрос защо не му се е обаждал след това каза: "Защо да му звъня? За какво да говоря или да го моля? "Ти такова и такова оръжие ли ще доставяш на Украйна? О, страхувам се, страхувам се, моля, не доставяйте." За какво можем да говорим?"

Русия просто беше водена за носа в ситуацията с Минските споразумения, посочва Путин.

НАТО по същество започна изграждането на бази на украинска територия след 2014 г., заявява той.

Според него Украйна е поставила в центъра на своята идентичност фалшиви герои, които са сътрудничили на Хитлер.

Конфликтът в Украйна ще приключи до седмици, ако Вашингтон спре да доставя оръжие на Киев, заявява Путин.

Той казва, че Украйна има право да се смята за отделен народ, "но не на основата на нацизма, нацистката идеология".

Президентът на Украйна отиде в Канада – това е добре известно, но се премълчава на Запад – и те представиха в канадския парламент човек, който, както каза председателят на парламента, се е борил срещу руснаците по време на Втората световна война. Е, кой по време на Втората световна война се би срещу руснаците? Хитлер и неговите поддръжници. Президентът на Украйна се изправи заедно с целия канадски парламент и аплодира този човек, напомня Путин.

Всичко, което доведе до тази ситуация, е когато в Украйна обявиха: не, няма да (прилагаме) нищо (Минските споразумения). Те започнаха подготовка за военни действия. Те започнаха войната през 2014 г. Нашата цел е да спрем тази война. И ние не я започнахме през 2022 г., това е опит да я спрем, заявява Путин.

Путин напомня, че Русия никога не е била съгласна Украйна да бъде в НАТО и на нейна територия да има бази на алианса.

Украинският лидер Владимир Зеленски има свобода от Запада по въпросите, свързани с преговорите за уреждане на конфликта, посочва Путин. Русия винаги е била готова да работи с всяко украинско ръководство, включително прозападното, заявява руският президент.

Украйна сега е сателит на САЩ, но Русия не отказва преговори с Киев, казва Путин.

Украинското ръководство отказа да преговаря с Русия по указание на Вашингтон, властите на САЩ трябва сами да коригират тази грешка, казва руският президент.

Според Путин НАТО иска да преговаря с Русия, но не знае и не може да разбере как.

Според него Русия и Украйна рано или късно ще се разберат и възстановяването на отношенията между народите на Русия и Украйна ще отнеме много време, но ще се случи.

Руският президентът смята, че Илон Мъск е интелигентен човек, който не може да бъде спрян в развитието на създадените от него проекти, по-специално в областта на имплантирането на чипове в човешкия мозък, но е възможно да се споразумеят с него относно правилата за развитие на технологиите.

Кореспондентът на Wall Street Journal Еван Гершкович е задържан в Руската федерация, защото е работил „в интерес на американските разузнавателни служби“, казва Путин. Според него той е бил хванат „на местопрестъплението“, когато „е получил секретна информация на секретна основа“ и „това се нарича шпионаж“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта