Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Голанските възвишения – какво има там Тръмп ги призна за израелски и отвори кутията на Пандора

Прегръдка между Тръмп и Нетаняху.

На срещата си с премиера Бенямин Нетаняху на 25 март американският президент Доналд Тръмп подписа декларация за признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения, окупирани от Израел. Това дава на двамата политици значителни, но краткосрочни ползи. Нетаняху има добри шансове да спечели парламентарните избори на 9 април (бел. ред. вчера) в Израел. А Тръмп повиши симпатията към него от много влиятелната американска еврейска общност и така се превръща в безспорен лидер за президентските избори през 2020 г. Държавният секретар Майк Помпейо вече заяви, че „Тръмп е изпратен на евреите от самия Бог“!

Голанските възвишения са естествена бариера, разделяща Израел и Сирия, но икономическата значимост на тази територия е голяма. Те са географският диамант в короната на Израел. Това плоско планинско плато, е покрито с плодородна почва и по-голямата част от него е разположена на надморска височина от 1000 метра. Голаните са богати, с водоизточници, които се вливат в Генисаретското езеро, което е рядко срещано в Близкия изток. От тук извира река Йордан. Една трета от прясната вода в Израел идва от Голан.

Територията на Голаните, заета от Израел, е около 1150 кв. километра с дължина 60 км и средна ширина 25 км. До неотдавна, поради спорния статут на платото, то остава почти неразработено. Развиват се само туризъм и селско стопанство, които при необходимост могат бързо да бъдат изоставени. Голан дава над 50% от минералната вода на Израел, около една четвърт от всички вина, включително 40% от тези за износ, и от 30 до 50% от някои видове плодове и зеленчуци. Най-високата точка на контролираната от Израел част от Голаните е планината Хермон, висока 2236 метра, където има голям център за електронно разузнаване. Сирийското население на Голан преди окупацията на тези височини от Израел беше около 140 хиляди души. Днес там живеят около 40 хиляди души, от които около 20 хиляди са сирийски друзи и около 20 хиляди са еврейските заселници в кибуците.

Икономистите и демографите отдавна са разбрали, че ако Голаните бъдат трайно включени като част от Израел, то до половин милион души биха могли да се заселят тук в условия, които са значително по-добри от останалите в страната. За разлика от програмата за развитието на пустинята Негев, е възможно да се привлекат богати еврейски имигранти от Запада, на първо място от Франция заради нарастващия там антисемитизъм. Това ще осигури скок в развитието на Израел и ще промени демографския баланс в северните региони, където арабите с израелско гражданство съставляват поне половината от населението.

Ръководството на Израел обмисляше различни варианти за решаване на проблема с Голаните – от връщането на Сирия „в замяна на мир“ до опити за пълното им включване към Израел. В края на 70-те години правителството обяви готовността си да предостави израелско гражданство на сирийските граждани, живеещи в Голан. Почти всички друзи отказаха. Малцината, приели израелско гражданство, напуснаха платото, а останалите си останаха сирийски граждани. Това е волята на местното население, което не иска да премине под израелска власт.

През ноември 1981 г. Израел анексира Голанските възвишения, разширявайки юрисдикцията си върху тях. Светът не призна анексията. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г. обяви тази област като част от окупираните територии на Сирия. Анексията отново бе осъдена от Общото събрание на ООН през 2008 г. В допълнение, ООН изиска връщането на северната част на Голан (Shebaa Farms) на трета страна – Ливан, чиито интереси бяха забравени.

Що се отнася до голанските друзи, след решението на президента Тръмп, те излязоха от населените от тях места, за да протестират.

САЩ нямат никакво основание да признаят израелската анексия на Голанските възвишения. И сигурността на Израел не е гарантирана от това, тъй като тя е осигурена от мирните споразумения с неговите съседи и от международната общност. Сега възможността за постигане на такива договори със Сирия и Ливан, а най-вероятно и с палестинците, изглежда недостижима.

Отваря се кутията на Пандора. По консервативни оценки има над 200 спорни териториални ситуации между държавите, и всяка може да представи в своя полза много повече аргументи, отколкото САЩ. Няма да е изненада, ако някои от тези конфликти скоро ескалират.

Решението на Тръмп не се одобрява дори от западните съюзници на САЩ. Тръмп не беше подкрепен нито от ЕС, нито от неговите страни-членки, нито от Полша и от балтийските републики.

Реакцията на решението на Тръмп в ислямско-арабския свят беше негативна. Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гейт обяви решението на Тръмп за „нищожно по форма и съдържание“, и заяви, че „окупацията е голямо престъпление, но опитът да се легитимира тази окупация е не по-малко сериозна грешка“. Генералният секретар на ООП Сайб Арикат коментира така решението на Тръмп: „Вчера той призна Йерусалим за столица на Израел, днес иска сирийските Голански възвишения да останат под израелски суверенитет. Какво друго ще измисли утре? Нестабилността и кръвопролитията в нашия регион са гарантирани.“

На конференцията на Организацията за ислямско сътрудничество, турският президент Ердоган каза в атмосфера на единодушно одобрение: „Не можете да очаквате от Турция да замълчи или да приеме за свършен факт този чувствителен въпрос. Не можем да допуснем легитимирането на окупацията на Голанските възвишения и никога няма да го позволим.“

 

Решението ще подкопае мира

Дори The New York Times, обикновено лоялен към Израел, не вижда нищо положително в решението на Тръмп: „Ще резонира в целия Близък Изток и може да подкопае дългоочакваното мирно предложение на Тръмп за Израел и палестинците“. Вестникът цитира мнението на бивши високопоставени американски дипломати, които смятат, че това „ще вдъхнови другите световни лидери, завзели територии в нарушение на международните норми“.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)

Още по темата

 1. Ако бъде преизбран за премиер на Израел Нетаняху обеща да анексира още земи

 2. Лидери на арабски държави осъдиха решението на Тръмп за Голанските възвишения

 3. Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Голанските възвишения

 4. МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

 5. След 52 години окупация US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

 6. Майк Пенс потвърди, че Тръмп официално ще признае Голанските възвишения за част от Израел в понеделник

 7. Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

 8. Арабската лига порица Тръмп за Голанските възвишения

 9. Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел

 10. Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Сега Тръмп трябва да признае и Северно-Кипърска Турция, която скоро ще проведе Референдум за присъединяване към Република Турция. Тогава сме квит!

  1. Винаги съм се смял, че ТРУДОВАЦИТЕ (журналята в труд) МОГАТ ДА СА ТОЛКОВА ТЪПИ!!!
   Откакто труд стана блъсканица – матряла ВСЕ ПО-ЗЛЕ и ПО-ЗЛЕ!!!
   Та да започнем – статията е от пиздостански АЛКОХОЛИК (алкаш)! И тя е НАПИСАНА ПО ПОРЪЧКА! А поръчката е: ИЗРАЕЛ (САЩ) няма никаква работа и никакво право и на педя „сирийска земя“! Като естествено прокарва идеята ЕВРЕИТЕ (САЩ) ГОУ ХОУМ!
   Но…
   Преди месец и половина Асадчо, с позволението на путчо ходИ в Техеран на „ИСТОРИЧЕСКО ПОСЕЩЕНИЕ“!!!
   Веднага след това „историческо посещение“ на ОБСЛУЖВАЩАТА В МОМЕНТА ФРЕНСКА КОМПАНИЯ на пристанището в Латакия Й БЯХА ИЗПРАТЕНИ ПИСМА, с които асадчо ЕДНОСТРАННО ПРЕКРАТЯВА концесията (остават още 37 години!!!) на пристанището. Спешно до 1 октомври 2019 г. французите ТРЯБВА ДА НАПУСНАТ Латакия!
   Що ли е това „бързане“???
   Оказа се, че от 1 октомври 2019 г. ПРИСТАНИЩЕТО ЛАТАКИЯ ЩЕ СЕ „обслужва“ ОТ ИРАН!!!
   И ето тук веднага Голан си идва на мястото!
   За да може КОЙТО И ДА Е РАДАР да си „върши работата“ ТРЯБВА ДА Е „НАВИСОКО“ защото ЗЕМЯТА Е КРЪГЛА и след 150 км (максимум) радарът „не засича“вследствие на кривината на земята!
   А ГОЛАН Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ЗА ИЗРАЕЛ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ!!!
   Няма ли Голан – „ЖЕЛЕЗНИЯ КУПОЛ“ на Изрел е НИЩО – НУЛА!!! (Журналята от трудовашките редици може и да попрочетат що е то „железен купол“ и как може да СВАЛЯ 1000 (Словом ХИЛЯДА) ЛЕТЯЩИ ЦЕЛИ ЕДНОВРЕМЕННО!!!)
   Та в светлината на ПОЛУЧЕНАТА СУХОПЪТНА ВРЪЗКА ПИЗДОСТАН – Каспийско море – каспийско пристанище на Иран – сухопътен Иран – иранско пристанище на индийския океан – Латакия се получава ВТОРИ НАЧИН ЗА СНАБДЯВАНЕ НА ПИЗДОСТАНСКИТЕ ВОЙНИЦИ в Сирия. (Досега беше само един – Босфора)
   И ето тук РЕШАВАЩА РОЛЯ за ограничаване на каквото и да е ВЪОРЪЖАВАНЕ В Сирия (Било от Пиздостан, било от Иран) СТАВА ЕДИНСТВЕНО И САМО ГОЛАН!!!
   Затова СПЕШНО Голан трябва да „бъде ИЗРЕЛСКИ“!!!
   И ВЕЧЕ Е!!!
   Правилно-неправилно, законно-незаконно, морално-неморално…
   ВЕЧЕ Е!!!
   И във военно отношение Е ПРЕКРАСНО ЗА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ!!!
   А чалмите – нека плачат!!!

 2. време е турция да излезе от нато… а и 3те милиона турци в германия да отхвърлят диктатурата на злокачествения немски генотип хдс.

 3. Браво Израел.Голанските възвишения и 200км.изток североизток да станат израелска територия!

 4. Северен Кипър си е …Кипър!Демек-гръцки.Справедливо е северната част на острова да се освободи от турското потисничество и да се присъедини към останалата гръцка част.Кюрдите да си образуват собствена държава,там където си живеят.Одринска Тракия да премине към БЪЛГАРИЯ!Тогава ще сме квит…

  1. togava Dobruca kakvo şte stane…te e Rumınska…a mnogo um za nişto…pluy si na dupeto i raboti proizvejday prodavay…togava si moşt parite pravet DIRJAVATA…NE DİVOTİYİTE…İsrael, Finlandiya…Singapur….VİJ KOLKO SA

 5. По същата логика краварите ще видят Крим на куково лято.Вот вам Крьiм!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.