"Гугъл" глобена заради неизтриване на резултати от търсене на забранено съдържание

Снимка: Архив

"Гугъл" е платила глоба в размер на 700 000 рубли или 10 900 долара за това, че не е изтрила резултатите от търсене, свързано със забранена информация, съобщи руският орган за надзор на комуникациите "Роскомнадзор" за Спутник, цитиран от БГНЕС.

"Гугъл" е платила глоба в размер на 700 000 рубли за това, че не е изтрила списък с уебсайтове, блокирани в Русия“, гласи изявлението на надзорния орган.

Миналата седмица ръководителят на "Роскомнадзор" подаде жалба, че технологичната компания не е изплатила глобата, както и е променила параметрите за филтриране на търсене, за които първоначално е била глобена.

През юли органът наложи близо 11 000 долара глоба на технологичния гигант, за това, че не е премахнало определено съдържание от платформата си, което се смята за нарушение на руските закони за интернет. Той заяви, че повече от 1/3 от линковете в единния регистър за незаконно съдържание са останали в резултатите от търсенето.

Година преди това Русия въведе закон, който изисква онлайн търсачките да изтриват всякакви хипервръзки към съдържание, което е забранено в Русия. "Гугъл" отказа да свърже платформата си с федералната информационна система, където са изброени забранените уебсайтове.

Коментари

Задължително поле