Да гласуваш с “Не подкрепям никого” е глас на вятъра

Вотът на 90 000 български граждани е недействителен

До този момент Централната избирателна комисия, макар че е обработила всички данни от първичните протоколи на секционните избирателни комисии, не е обявила официално избирателната активност на парламентарни избори от 2 октомври. В същото време комисията обяви, че в България и в чужбина са пуснати бюлетини с „Не подкрепям никого“ на 90 000 български граждани.

Тези 90 000 граждани не можаха да разберат, след толкова много избори, след решението на Конституционния съд, че в България няма задължително гласуване. Не е ясно по какви причини, те с упорство отиват и пускат недействителни бюлетини. Те са недействителни защото не се отразяват на изборния резултат. Въпросните бюлетини  не са гласове, пуснати за съответни листи, съответни партии в избирателните райони.

Тези гласове обаче изкуствено увеличават избирателната активност и легитимират иначе Народно събрание от 240 народни представители, избрани с изключително малък брой гласове на български граждани. Преди време проф. Иво Христов беше казал, че 80% от българите са дебили.

Всички много му се обидиха и тръгнаха да го тричат, по известен български обичай. Не знам какъв извод мога да си направя, но като че ли това 90 000 човека да гласуват с „Не подкрепям никого“, при положение, че няма задължително гласуване, е аргумент в подкрепа на неговото мнение.

Не са прави тези, които смятат, че да се гласува с „не подкрепям никого” е някакъв вид протестен вот. Никакъв протестен вот няма, тъй като протестният вот е да отидеш и да гласуваш протестно, тоест да гласуваш за по-малкото зло. Аз не казвам, че това е рационална позиция и мотивация на избирателите, но това е протестният вот. Когато пускаш недействителна бюлетина, твоят глас по никакъв начин не се отразява на политическите партии, които получават представителство в парламента. Това не е глас срещу тези партии и техните кандидати, това е глас на вятъра.
Протестен вот е само този, който е пуснат за кандидат или  политическа партия, която има шанса, има необходимия брой гласове да влезе в парламента. Това е тази мотивация на избирателите, в случай че не виждат някой, който да представя техните интереси.

В единия случай, когато избирателите идентифицират осъзнатия си политически интерес с програмата и с кандидатите на една политическа партия - имаме позитивно формулиран, рационален вот, изразена политическа воля. Когато не може да бъде мотивиран по такъв начин, се действа по обратния път - гласуваш за някого, който макар и да не ти е по сърце, всъщност е по-малкото зло, от това, което би дошло, ако не гласуваш. Това е негативен вот, който до някаква степен е рационален. Но това, което са направили  90 000 български граждани - да отидат и да пуснат бюлетина „Не подкрепям никого“, си е чиста глупост.

Ако имаше задължително гласуване и имаше санкции за неупражняване на избирателното право, то такъв вот би бил мотивиран. Избирателят отива и формално гласува, като знае, че не гласува за никого, само и само да не бъде санкциониран, защото има юридическо задължение да гласува.

Санкция няма с решение на КС. Следователно,  има някакво морално задължение и ако един избирател смята, че никой от кандидатите и политическите партии не изразява политическите му интереси, той просто ще се въздържи от гласуване. Това, което става навсякъде по света, в Европа, в другите Източноевропейски страни, само в България не става. И не зная колко пъти трябва да се обясни на българските граждани, че това, което правят, е обикновена глупост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари