Как се прави комплимент на жена без думи?

Нахапаният от питбул професор ще съди собственика му: Анцугът ми беше напоен с кръв, а той си тръгна

Австралия няма да подпише Пакта на ООН за миграцията

Димитър Петров, Специализирана прокуратура: Имаме безспорни доказателства по случая с ДАБЧ

Италианските власти конфискуваха имущество на мафията в Рим

Отбелязваме Въведение Богородично

Очаква се наднормено замърсяване на въздуха в части на София днес

Шведската академия сформира нов Нобелов комитет по литература

Тръмп помилва пуйките Грахче и Морков

Нова коалиция в британския парламент ще спира Брекзит

Япония праща мисия до един от полюсите на Луната

Мевлют Чавушоглу: Сделката за руските С-400 не може да бъде отменена

Започва филмовият фестивал в Банско

Тръмп е предал показнията си за руска намеса в изборите на прокурора Робърт Мюлер

НАСА разкри къде ще кацне следващият марсоход

Да купиш изборите с аспирин и дизел

Има изискване на закона един фармацевт да притежава само 4 аптеки. Но Марешки е намерил пролука за заобикалянето му, като регистрира много фирми и държи чрез други лица много повече аптеки

Издигнат от инициативен комитет, Веселин Марешки се пробва на национално ниво в политиката на президентските избори. Но на местно ниво във Варна се изявява от десетина години. През 2005 г. основава партия Национално движение за свобода и демокрация, две години по-късно става общински съветник, а след това и зам.-председател на общинския съвет в родния град, избран с листата на “Ред, законност и справедливост” (РЗС). Скоро напуска тази партия и създава своя – Либерален алианс. През 2012-а пак се харесват с Яне Яневото РЗС и се коалират.

Дали не е знаел какво е това РЗС, що за политическо пернато е Янето, че да залага пари на тях? Знаел е, разбира се, наложило се е обаче да им помогне в кампанията. Те пък на ГЕРБ и Борисов, когото уж щяха да уволняват по едно време. Но днес уволнителят Янев се е уредил за негов доверен съветник. По същата логика на Марешки изведнъж ей така му се прищява да харчи грешни пари за пловдивския футболен клуб “Локомотив”. Или и в двата случая са му направили предложение, което не е можел да откаже.

Иначе няма логично обяснение защо човек с десетки фирми на негово име или с негово дялово участие ще си позволи да се занимава с несвойствена за бизнеса дейност. Той си купува голям самолет ТУ-154 с обяснението: “Аз съм страшно зает човек, който се нуждае от много бърз превоз от едно място на друго.” За да зареже тежкия си и обемен бизнес ли, за да ходи на мачове, да създава партийни организации и води почти всекидневна политическа борба?

Три са в практиката най-честите причини едри капиталисти в Европа и Америка да се захващат с политическа дейност. Едната е свързана с издигането им от значителни и влиятелни в съответната страна корпоративни групи с оглед извършване чрез инструментите на политическата власт на важни за тях реформи. Най-често това се случва зад океана. Втората причина е свързана с оказване на тактическа услуга на някоя от значимите партии – обиране на протестен вот, акумулиране на гласове, което е взела друга партия.

Третата е продиктувана от лични мотиви, преди всичко за подпомагане на собствения бизнес. Марешки на два пъти очевидно игра по втората схема, но май вече е тръгнал по последната. От една страна, е изкушен да използва сравнително широката си известност покрай бизнеса си с аптеките, които са около сто в много градове в страната. От години упорито се представя за благодетел на болните хора, които намират в аптеките му най-ниските цени на дребно.

Как успява да продава с минимална печалба, която според редица конкуренти в този бизнес не би позволила да покрива разходите? Интуитивен е, спекулативен, има редкия усет да се ориентира в скрити или загубени неща, не липсва и късмет. Нарича колегите си “нагли и крадливи”, упреква ги, че гонят големи печалби. Те от своя страна отдавна го подозират в нелоялни практики и периодично го обвиняват в опити да монополизира пазара. През 2005 г. КЗК глоби неговия “Варна фарма холдинг” заради привличане на клиенти чрез продажба на лекарства на цени под себестойността им.

Има изискване на закона един фармацевт да притежава само 4 аптеки. Но Марешки е намерил пролука за заобикалянето му, като регистрира много фирми и държи чрез други лица много повече аптеки.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов твърди, че по-малките аптеки са изправени пред дилемата да продават без печалба или да загубят клиенти, които отиват в аптеки “Марешки” дори заради дребни стотинки разлика в цената.

Обвиняват го още, че не по установения ред е придобил дистрибутора “Хигия”, който обслужва само негови аптеки, и то на дъмпингови цени. По тази причина през 2004 г. фармацевти във Варна, Разград, Шумен, Кубрат и Исперих заплашиха да блокират доставките от складовете на “Хигия”. По-късно Съюзът на фармацевтите се обърна към парламента, премиера и посланици от ЕС у нас с искане да се върне законовото положение, което не допуска собственик на аптеки да притежава и дистрибуторска фирма. Тъй като така се манипулира пазарът, а и в ЕС не е прието.

Семейната империя на Веселин Марешки разширява пазарните си позиции в търговията на дребно с лекарства чрез фирми на други лица, писа в. “Марица”, в Пловдив с табела “Аптека Марешки” в 5 обекта оперират различни фирми, за които в Търговския регистър не се открива връзка между тях и фамилията Марешки. Сочи се и стратегията на техните аптеки: налагане на марката и максимално разширение чрез най-евтини цени на лекарства по рецепти, поемани от здравната каса.

Според представители на Българския фармацевтичен съюз фирмите на Марешки плюс тези на приближените към фамилията дружества вече са придобили монопол на лекарствата, покривани от НЗОК. Обаче клиентите, почти изцяло болни и бедни хора, тичат в аптеки “Марешки”, за тях 15-20% по-евтини церове са нещо. Той набързо събра 150 000 подписа в подкрепа на три искания: да няма такса рецепта, да има вериги аптеки и участниците на пазара на лекарства да намалят драстично надценките си. Колко му е, хората броят стотинките!

Обаче за масовия дребен търговец на лекарства, зад който не стои дистрибутор, това е мор. Увеличават се фалитите на фармацевтични фирми, семейната бизнес империя изкупува много такива. Увеличават се и неприятелите на агресивния предприемач, стават все по-зли, а да се угажда на туземните властимащи е все по-несигурно. Скъпо и рисковано нещо е експанзията към овладяване на пазара, особено по ръба на правилата и законите и без стабилна политическа подкрепа.

Природната нагласа да “дърпа лъва за опашката” в голямата бизнес игра и особено в политиката заплашва да му навлече много неприятни последствия. Пренебрегна обстоятелството, че бизнесът с горивата далеч не на всеки се дава, а не се влиза с взлом. Ще пати.

Нашият герой твърди, че се замогнал с поялник в ръце. Ти да видиш! С баща си обикаляли Варна, събирали арматурно желязо, което после със собствените си мазолести ръце заварявали, за да вдигнат първата си аптека. Избягва да споменава за ученето си в Москва, особено за тъста си, за който се твърди, че бил свързан с КГБ. Може и да не е такъв човекът, но Варна още от имперско и съветско време е по-важно и от София място за разузнавателна активност. А схемата на пазарната експанзия с аптеките е разпространена в същия вид в Русия…

“Аз съм отговорен човек и затова смятам, че трябва да се занимавам с политика… не само за мен, но и за хората… С готовност и решения влизам с двата крака в това “компрометирано” занимание”, казва Марешки за БЛИЦ. Влиза с Национално освободително движение “За чиста и свята република” с прозрачен намек за саможертвата на Апостола. Като третия Левски вероятно, щото за втория вече беше обявен проруският български националист Волен Сидеров.

България имала нужда да се изгради нова политическа и обществена система – система, в която водещи да не са олигарсите, картелите и монополите, а хората – обикновените граждани. Марешки ще ни освобождава от “робството на монополите”! За целта дири честните и почтените професионалисти, че досегашните се оказали професионални крадци. Но най-бурно зове истинските патриоти, непременно условие са те пред новия му проект. Досегашните очевидно има за фалшиви, негодни за каузата “изгонване на политическия картел”.

Тюрлюгювеч са му всичките политически послания. Уж националист и консерватор според едни, но на партията му “либерализмът й е най-присърце”. На президентските избори щял да отиде на балотаж, но след машинации на червените поне 5-6 пункта от неговите отишли при Радев.

Прецакал го още “кръгът около Делян Пеевски, Валентин Златев и Румен Овчаров”. Със сигурност обаче предстояло да обере протестния вот и да се извършат”дълбоката, кардиналната промяна, революцията”. Лесна работа: “Буквално за една година връщаме държавата на нейното си място”, споделя нахакано търговецът на дребно Марешки, сравнявайки себе си с Доналд Тръмп.

Никога не съм имал началник, заявява горделиво, като не отчита, че така се представя като неекипен играч, неконвенционален, несъстоятелен за политическа кариера. Не е негова тази дейност, в нея се иска прогнозируемост, а той е сърфист върху блато и в мъгла. Навсякъде иска да проправи и тича по своя пътека, да е пионер, пръв по негов си начин, с огромна потребност да се харесва. Твърде хлъзгав при общуване, с неясно поведение, от такъв всичко може да се очаква.

Списание a-specto съобщава, че от края на по-миналата година Марешки е подсъдим по дело за изнудване. Срещу него е повдигнато и второ обвинение за нанасяне на телесна повреда на общински съветник. Имал някакви връзки с “известна фигура във варненския ъндърграунд… участвала в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване към проституция и трафик на жени”. Изглежда това е другата причина бизнесменът да се втурва в политиката. С крайно съмнителни перспективи за успех.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Абе като го знае човек колко е тъп тоя човек, и че е подлога на бойко борисов, ще спасява трънци. Той не прави нищо без да го съгласува с бойко. Гласувай за Марешки, получи бойко. Ако някой има съмнения да види хронологията за всички избори, в които е участвал този цървул, всеки път става патерица на свинефермата герб.

 2. Кой ви излъга че са му ниски цените в аптеките? Напротив, скъпичко продава. А за цената на бензина е ясно, то си е менте, който е зареждал знае. И разликата от другите вериги е смешна, стотинка-две. Хубаво е казал българина – евтиното излиза скъпо.

  1. И аз съм чувал същото за лекарствата, но е факт, че бабите тичат там…

  2. Милене на 100% съм съгласен с теб за аптеките. От 2 до 7 лев продава по-скъпо лекарства!

 3. Мъдри и разумни хора,кажете в България може ли да развиваш бизнес в такива размери без подкрепата на българските институции,а тези институции се управляват от българската мафия която си има държава.Забравихтели случая когато Боико го заведе на стадион лаута иму каза поемаш отбора,това какво ви говори мъдри хора,идват избори подобрете си живота защото това е един път в четери години.

 4. Пределно любопитни факти за човека с поялника е изнесъл авторът.

 5. Не е негова тази дейност, в нея се иска прогнозируемост, а той е сърфист върху блато и в мъгла – това пише д-ра и не е прав. Сам доказва обратното: „Като третия Левски вероятно ще се представя… „Тюрлюгювеч са му всичките политически послания… за една година връща държавата на нейното си място… Твърде хлъзгав при общуване, с неясно поведение, от такъв всичко може да се очаква“. От което следва, че аптекаря с поялника и подхдящия съветски тъст е типичен туземен политик! Точно за него е тази дейност, д-ре, три в едно е този сърфист м мъглата, Бай Онуй, Гъз-знаменосец и Втория Левски прегърнати!

 6. Няма лошо. Човекът по един или друг начин си разбира от занаята. Направил си е бранд и си го пласира чрез под изпълнители. Никъде не е забранено и на запад така се работи масово… че и в България. Знам няколко ИТ компаний във Варна които за пет-шест години от офис с 4-5 човека вече имат по 400-500 само в страната … а в чужбина си пласират бранда по същия начин със подизпълнители или контрактори. Лошото е че се меси в политиката, а там вече нишата на малка партия тип РЗС или Атака е заета. Отделно където е от тия хора където ти оставят лошо впечатление, че евтино са те прекарали.

 7. По-горните коментари до един показват едно и също отношение към МаГарешки , и аз мисля същото за него – взе се на сериозно в президентските избори и изненадващо беше взет на сериозно и от доста избиратели – тъжно – разкрива инфантилността на същите , лесно манипулируеми лумпени !

 8. Хм… не успях да схвана логиката на доктора… Марешки хем е монополист, хем цените му са ниски… Нормално, цените на монополистите са високи… (виж Лукойл…)

 9. galaxy, пише само, че „… периодично го обвиняват в опити да монополизира пазара чрез нелоялни практики“. Още че „… фирмите на Марешки плюс тези на приближените към фамилията дружества вече са придобили монопол на лекарствата, покривани от НЗОК“ го твърди не д-ра, Българския фармацевтичен съюз. Освен това придобиването/налагането на монопол много често става именно чрез подобни политики на дъмпингови цени, които после се избиват чрез покачването им при монополно присоствие на съответния пазар.

 10. Какво зна4и бензин менте? Марешки не произвежда бензин, ако някой завод/фирма произвежда менте, досега да са го хванали и санкционирали. Извън Марешки има картел, 4ийто интерес е засегнат, затова писка и плаща на драска4и да плюят – засега. Предполагам, дано не стане, ще стрелят. Милен твърди, 4е в аптеките на Марешки Е СКЪПИ4КО. Нямамам такова впе4атление, мнозина пазаруват в тези аптеки, дали са глупаци.

 11. Иван е прав за картела, чийто интерес е засегнат и никак не е изключено дори да стрелят или бомбят. Това натвърдва и авторът – ще пати Марешки, щом с взлом се намъква в този мръсен бизнес. Да би мирно седяло, не би чудо видяло!

 12. Плочата на Марешки се изтърка, говори все едно и също. Дори да е истина, това омръзва на лакомата за шоу публика. Никой вече не се интересува от идеи и програми на партии и политици. Никоя партия не е излязла с конкретна програма и начините за реализацията и за развитието на държавата България в близките 5, 10 години. Марешки не е нито по-лош, нито по-добър от другите търгаши на политическия пазар. Голям негов недостатък е грозният му сурат и бандитският му вид. Може би пък точно това харесва „народът“ като се знае кой ни управлява два мандата вече.

 13. Вижте цените на смотаните горива на Лукойл в цяла западна България, пък тогава ще говорим! По добре по-малкото зло от колкото кръга на Вальо Златев!

 14. Магарешки няма да върне комунизма, няма да върне евтиния бензин, безплатното лечение и 0.06 стотинки билетче за градския транспорт. Той е подлога и патерица на кенефа бойко.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.