На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Да оздравееш под секвоята на цар Фердинанд Действа и до днес като белодробна болница

Секвоя, посадена преди 109 години от цар Фердинанд, се издига до входа на специализираната белодробна болница за продължително лечение в Искрец. Тогава, през 1908 г., тук е построен първият санаториум за лечение на туберкулоза – с указ и дарение от монарха.

Сградата на белодробната болница в Искрец
Сградата на белодробната болница в Искрец

Мястото е избрано от специално назначена от Фердинанд комисия, която е пътувала из България и е извършвала измервания на климатичните параметри. Спират се на Искрец заради специфичния микроклимат, чист въздух и незначителен брой на мъгливите дни, което го прави подходящ за лечение на хора с белодробни заболявания.

Сумата, необходима за изграждането на санаториума, е осигурена лично от цар Фердинанд I, а Светият синод на Българската православна църква подарява земите, на чиято територия е разположен комплексът.

Създаден е красив парк с множество теренни, павирани пътеки за разходка и рехабилитация на дишането. В комплекса са засадени 250 декара уникални дървесни видове, които да подобряват лечебните качества на въздуха. Сред тях е и вековната секвоя-гигантеа, посадена лично от Фердинанд.

В следващите години санаториумът разширява дейността си, строят се различни помощни и жилищни постройки. През 1934 г. е изпълнено завещанието на първата жена лекар в България след Освобождението – доктор Тота Венкова. Тя дарява 500 хил. лв. на санаториума за построяването на отделение с 40 легла за туберкулозноболни деца.

Днес в Специализираната болница функционира само една сграда с капацитет 170 легла, а за болните се грижат 13 лекари – специалисти по белодробни и вътрешни болести. Въпреки че болницата е посещавана от хора от цяла България, броят на леглата за момента е достатъчен.

През последните години има тенденцията за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза. От 39.1 на 100 000 през 2006 г., броят на туберкулозноболните е стигнал до 21.3 на 100 000 през 2016 г. по данни на Националната програма по туберкулоза, съобщиха от Министерство на здравеопазването пред „Труд“.

Тази тенденция е резултат от активната дейност на МЗ и специализираните лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата.

Специализираната болница в Искрец е ремонтирана и модернизирана чрез различни форми на финансиране – от държавата и от дарения. Един от най-големите дарители е Княгиня Мария-Луиза. За първи път тя посещава болницата през 1998 г., а през 2009 година открива паметна плоча на цар Фердинанд в болницата.

Първоначално тя е осигурявала за болницата медикаменти и постелъчен инвентар, а през 2014 година успява да уреди голямо дарение за цялостен ремонт на сградата чрез италианска фондация, съвместно с Малтийския орден, разказа пред „Труд“ управителят на болницата Людмила Тодорова. Дарения за болницата е правила и певицата Силви Вартан, която е родом от Искрец.

Въпреки че по-голяма част от старите постройки днес не функционират, паркът и атмосферата в комплекса са подходящи не само за лечение, но и за отдих.

Манастир в двора

Манастирът „Успение Богородично“
Манастирът „Успение Богородично“

В двора на болницата се намира Искрецкият манастир “Успение Богородично”. Построен през XIII в. 100 години по-късно той е разрушен от турците и е възстановен отново едва през XVII в. През 1602 г. е издигната сегашната църква – лишена от външна украса, но с интересни стенописи от 17 и 19 век. Близо до нея се намира и една уникална за Балканския полуостров постройка – седмоъгълна кръщелна-изповедалня, изцяло изрисуван отвътре, създадена през 1856 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А колко са убитите и осакатените заради солунската митница на цар фердинанд?

    1. Санаториумът е изключителено по рода си място, което няма еквивалент. Фердинанд е бил много неща, но е бил и далновиден човек – направата на подобен санаториум за лечение за белодробни болести показва визия за бъдещето. Българите днес сме озлобени, малки човечета, които завиждат и нямат грам достойнство. Акцентът на статията не е върху политиката на Фердинанд, а върху изграждането на този санаториум, дарен от самия него и Светия синод.
      Явно е, че най-големите вредители на нашата държава са родоотстъпниците, а това, приятелю, са преди всичко глупавите хора, които лесно се манипулират. Изтрий историята на един народ, накарай го да не се гордее с нищо, изтрий неговата култура и традиции. Ето така се затрива една цяла нация, или по-скоро род, както казва Пасисий, но в обратната градация.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.