27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Отсрочват заеми до 3 или до 6 месеца Банките преценяват според досието на клиента

Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен

Да откриеш царски дворец в планината Тайнствена резиденция на одрисите изникна в дебрите на Средна гора

Иван Христов показва откритата двойна брадва

Бил любимо място на владетеля Аматок I или Меток (407-386 г. пр. Хр.)

В потока на големите археологически открития от първите години на новото хилядолетие през лятото на 2005 г. се открои още едно. Д-р Иван Христов от Националния исторически музей попадна на уникална находка, намираща се високо в планината. Половингодишните разкопки на връх „Кози грамади” недалеч от Хисаря в Средна гора завършиха чак под студените есенни дъждове. Но усилията на археолозите определено си струваха.

Приключението започва още в началото на лятото, когато екипът на Иван Христов залага сондажи на крепостта, намираща се на стръмния хълм с надморска височина 1361 м. Там, около древно тракийско светилище от ранножелязната епоха (Х-VI в. пр. Хр.), с вековете се оформила мощна твърдина. Тя е оградена с яка каменна стена и заема площ от 10 дка. Оказва се, че в нея е имало градоустройство, което е много рядко за този тип укрепления. Находките и монетите свидетелстват за особено интензивно обитаване в V-I в. пр. Хр., по време на бурно съществувалото Одриско царство. Преживяла разцвет при Севт III, чиято гробница края Казанлък бе открита през миналата година, крепостта е била опожарена след нашествието на водените от Марк Лициний Крас римски легиони в 29 г. пр. Хр. После обаче е била възстановена и съществувала чак до утвърждаването на християнството в V-VI в., откогато са останките на малка църква.

Един археолог е задължен да познава цялата околност край проучвания от него обект. Иван Христов знае за двата могилни некропола и изсичанията в скалите, наподобяващи на тези от Перперикон и Татул в Източните Родопи. Научил е и за древните кариери, откъдето са вадени каменните блокове за строежа на крепостта. В един дъждовен ден към средата на юли той тръгва по едва видимия в тревата път, оформен още от античните строители. Минава край кариерите и стига до възвишението на кота 1100, когато погледът му е привлечен от наскоро изкопана от иманярите яма. Археологът надниква в нея и остава изумен. Пред очите му се открива великолепна стена, градена с масивни каменни блокове.

Така е открита първата известна царска резиденция от времето на възхода на Одриската държава през V-IV в.пр.Хр. Шефът на НИМ, покойният днес Божидар Димитров, веднага осигурява средства за разкопки на младия учен и проучването започва незабавно. Сребърна тракийска монета от края на VI – началото на V в. пр. Хр. определя времето на строителството на дворцовия комплекс. После ще се разбере, че той е съществувал в относително кратък период – до 342-341 г. пр. Хр., когато е бил изгорен при походите на Филип II Македонски.

Пред археолозите се очертават контурите на древната резиденция. Тя е затворена от дебела до 2.8 м крепостна стена с трапецовиден план. Зидът е с две лица от добре издялани каменни блокове, между които е насипан пълнеж. Общата площ изчисляват на около 4.5 дка. На повърхността личат четири или пет сгради, свързани с бита на тракийския владетел. Археолозите обаче веднага се насочват към главното помещение, на което именно са попаднали иманярите.

След разкопаването се оказва, че това е правоъгълна постройка с размери 13/9 м и площ от 104 кв. м. Стените са изградени от великолепно оформени каменни блокове. Входът е от югоизток и на място са запазени две четириъгълни профилирани бази за колони. Нататък следва прагът с дупки за железния механизъм на еднокрила врата. От другата страна на обширното помещение учените се натъкват на две къси симетрични стълбища, водещи към своеобразна трибуна. Тя е отделена от вътрешността на стаята със стена, в която е отворен широк прозорец. Няма съмнение, че това е залата за приеми и пирове. На трибуната е бил тронът на владетеля, откъдето той е вдигал наздравици към седящите на масите велможи.

В археологията сградите винаги се откриват с находки от последния момент на тяхното съществуване. Върху пода на залата екипът на Ив. Христов намира монети на тракийския владетел Терес II (351-342/341 г.пр.Хр.), както и на завоевателя Филип II. Заедно с тях откриват фрагменти от вносна гръцка и местна тракийска керамика, желязна двойна брадва (лабрис), част от златен нагръдник. А в резиденцията и по склоновете на хълма изобилстват следите от ожесточената битка – върхове на копия и стрели, тракийска махайра, хиляди оловни тежести за прашки. Една от тях е в самата зала и е с инициали на старогръцки език. Това показва, че е на елитен прашкар-снайперист от страшната македонска фаланга.

Иван Христов изгражда хипотеза, че резиденцията под „Кози грамади” е била любимо място на владетеля Аматок I или Меток (407-386 г.пр.Хр.). Наричали го „горният цар на одрисите”, за да го отличават от „долния” край Мраморно море, където били техните исконни земи. Той си направил убежище на 12 дни път от Дарданелите и мярката за разстояние напълно отговаря на откритата укрепена резиденция. Това са идеи, по които археолозите работят вече десетилетие. Търсят се и връзките с отстоящия само на 20 км могилен некропол при Старосел, чиито гробници-мавзолеи са градени по същия начин. И всичко става в дъжд и пек, на цели 22 км, проходими единствено от джипове.

 

Тракийските царе обичали да пируват

Тракийските владетели обитавали в укрепени резиденции, наречени тюрзиси. В тях имало голяма зала за приеми и угощения. Античните автори разказват, че цар Котис I обичал да пирува в такива зали в злачни и сенчести места с дървета и вода. Воините задължително оставяли оръжието си отвън, а после се отдавали на пиянство, като начело на масата седял тракийският цар.

 

Възходът и падението на одрисите

Одриското царство е било най-значителната тракийска държава. Най-известните му владетели са Терес I (490-464 г. пр. Хр.), Ситалк (431-424 г. пр. Хр.), Котис I (383-359 г. пр. Хр.) и др. Той установява контрол над градовете по Беломорието и над много земи на Балканския полуостров. През III-I в.пр.Хр. мощта на Одриското царство е вече далечен спомен. В 45 г. формалната независимост на одрисите от римляните е напълно ликвидирана и Тракия става римска провинция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. И кой ще ни каже с какво „старогръцката“ азбука се отличава от нашите тракийски писмености?Няма гръцка азбука.Има приспособена за гръцкия.Днес латиницата е приспособена за много езици, например за турския. Няма турска азбука.А древните автори казват, че Орфей или брат му Лин са дали азбуката и писмеността на гърците. Други твърдят, че е „финикиеца“ Кадом, но той пък има тракийски роднини. Ха сегааа! И кой казва, че траките са пияници? Нашите врагове, гърците, които пият виното разредено с вода/1:5/, защото това не е тяхна култура, защото са нямат алкохолодехидрогеназа, ензима разграждащ алкохола. Не само първата цивилизация, писменост,металургия и т.н. са тракийски, но и виното е техен хилядолетен патент. Етимология – „вино“ от глагола „вия се“, както се вие, увива лозата.

  2. Първо, траките не познават думата „вино“, а го наричат „зелос“ или нещо подобно. Второ, вярно е че така пише, но коя азбука са „дали“ Орфей и Лин на гърците не е ясно. Явно обаче не са я дали на траките. Още повече, че когато започва да се оформя т.н. политико-културното пространство наречено Елада, а от нас Гърция в промеждутъка между 10 и 8 в. пр. хр. тогава и Лин и Орфей са вече легенда. На прост език казано е няма как, те да са дали нещо на гърците, щото просто гърците ги е нямало тогава. Ако се доверим на писанията от този род, то тях ги делят едни 300-500 години. Ако става въпрос за т.н. „гръцка писменост“, като става въпрос за източно гръцката такава, тя за първи път в тази редакция е използвана през средата -края на 8 в. пр. хр. По-стар и по на изток вариант на същата е фригийската писменост от 9-8 в. пр. Хр., а най-архаичният и праобраз е от 11 в. пр. Хр. още по на изток от Финикия. После тя преминава в т.н. Западно Гръцка писменост и от там в Етруската, която в последствие пък е наследена от Латинската. В Тракия варианта на Източно Гръцката писменост е фиксиран, чак през 5 в. пр. Хр. при това в десетки, стотици и дори хиляди пъти по-рядко от колкото на Юг в Елада, на Изток в Мала Азия и на Запад в Италия и Сицилия. Така, като вече е ясно това можете още веднъж да опитате с вашето „Ха сегааа!“ Дори човек, да е идиот ще се сети, че първи на тая „азбука“ ще започне да пише народът неин автор, а после приемащите тоя културен продукт народи в съответния ред. Т.е. ако бяхте прав трябваше първите надписи с този алфабет да са тракийски, и в Тракия, но за жалост те са последните. Така, че изводът е банален и пределно ясен.

    1. Ха сегаааа! Падна ли ми? С твоите камъни по твоята глава! Хахаха! Много е трудно да се защитават измислиците на „официалната“ история. Ти казваш фригите са имали писменост от 9-ти век преди н.е. , а гърците 1 век по късно, от 8-ми век. Нали така! Това доказаха и американците, за гръцка „нерадост“. Но фригите/или бригите/ според Херодот и др. са траки, мили ми опоненте, нали. Е кой тогава може да е взел нещо от някого? По-младият от по-старият нали! Както гърците взеха тракийската митология, така са взели и писмеността! И няма нужда, това да става на 4-ри очи, по едно и също време. Я помисли! Питагор се гордее, че ученик на Орфей, макар да ги делят близо 1000години?! Сега ясно ли е, че аргументът ти „време“ е несъстоятелен, важно е кой е по-древен. От него се взема, обратното е невъзможно, защото няма открита машина на времето! А балканската/тракийската/ писменост е най-старата в света! Най-старата! 2000 год. преди Шумер и Египет.

  3. Този „елиноцентризъм“ е „македонския синдром“, когато възникват националните западноевропейски държави оказали се без собствена „ВЕЛИКА“ история и идентичност. Затова се преиначава историята на древните гърци и римляни, за да са „велики“ и западноевропейците, обявили се за техни наследници.Българинът Евгени Вулгаридис, приятел на Волтер, е автор на гръцката „Мегали идея“, както и съставител на изкуствения книжовен гръцки катаревус, от който гърците се отказаха преди 30год., защото трудно са го разбирали?!За него Паисий казва:“О неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин ….?/ Гръцката азбука е тракийска, пригодена за гръцкия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.