На 20 ноември 2018 да почерпят

2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Отдалеченият достъп е едно от основните качества на “умния дом”.

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Нашият дом е нашата крепост. Но колко добре е охранявана тя, когато ни няма? Днес ще обърнем внимание на феномена “ умен дом” и ползите от интелигентните уреди.

Какво е автоматизация у дома?

Автоматизацията на битовата техника предоставя възможност за контролиране на уредите им посредством мобилно устройство. Съвременните уреди вече могат да се програмират, така че те да извършват конкретни действия. Дали това ще е контрол на светлината чрез времеви команди, включване на климатик в определен час, или активиране на аларма, възможностите на автоматизацията са многообразни. Най-разпространените примери са пръскачките на ливади, светлините, или климатичните системи. Също така, с отдалечен контрол могат да се държат под око аларми, ключалки на врати, охранителни камери и други.

Как информацията стига до нас?

Отдалеченият достъп е едно от основните качества на “умния дом”. Чрез смартфони или таблети, управлението на уреди е лесно, гъвкаво и удобно. Единственото условие е наличието на Интернет. Уредите могат да получават или гласови команди от разстояние или посредстом мобилна апликация, свързана към дадения уред.

Какви са ползите?

“Умният дом” е за предпочитане, когато става въпрос за комфорт, както и когато искаме да спестим средства. Когато електрическите уреди работят в определено време, сметките намаляват, а природата ликува от спестената енергия. Уредите могат да са в неактивен режим и да се активират само при дадени команди – стаите могат да се затоплят или изстудяват, само когато има нуждата за това (чрез предварително зададени параметри). Също така, при умните (смарт) уредите няма дистанционни, което анулира грижите за пазенето им или лепенето на щетите по тях. Една от най-важните социални ползи от автоматизацията са уредите, които помагат на хора в неравностойно положение, например като ултразвуковите очила за незрящи хора, които вибрират при доближаване на друг човек или предмет.

Речник:

Google Home [Гугъл хоум] е аудио колонка, чрез която потребителите изговарят дадена команда, за да контролират домашните си уреди. Този високоговорител може да бъде използван за изискване на информация от Интернет. Така, без да се докосвате до компютър, можете да издадете команда за намиране на рецепта, да контролирате музиката си и т.н.

Прахосмукачка-робот е автоматична прахосмукачка, която само с едно настискане на бутона събира всички мръсотии.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/а за допълнителни въпроси,пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.