„Да убиеш присмехулник“ е най-любимият роман на американците

Романът на американската писателка Харпър Ли „Да убиеш присмехулник“, публикуван за първи път през 1960 г., е най-обичаната книга на милиони читатели в Америка. Това сочат резултатите от национално проучване на обществената телевизионна мрежа Пи Би Ес, в което са взели участие над 4 милиона души, съобщи "Гардиън".

Награденият с Пулицър роман, засягащ теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация е на първо място в подредбата на 100-те най-обичани романи.

Седем от първите 10 романа в класацията са писани от жени. На второто място в подредбата след „Да убиеш присмехулник“ е поредицата „Друговремец“ на американска писателка Диана Габалдон. "Хари Потър" на Джоан Роулинг заема третото място. На следващите позиции стъпват "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин и "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин.

В топ 20 на класацията влизат още Маргарет Мичъл, К.С. Луис, Шарлот Бронте, Джон Стайнбек, Маркъс Зюсак, Франсис Скот Фицджералд, Марк Твен, Джордж Оруел, Агата Кристи и Айн Ранд.

"Да убиеш присмехулник" има продадени над 40 милиона копия по света. Сюжетът на романа се развива в американския юг и третира сериозни теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл