Двойно по-скъпо парно за следващия сезон

Ставката на ДДС за отоплението се връща на 20 на сто

Във Велико Търново искат 365,93 лв. за мегаватчас

Над два пъти поскъпване на парното за следващия отоплителен сезон поискаха от КЕВР някои топлофикации, въпреки понижаването на цената на газа през последните месеци. Например в момента цената на парното на „Топлофикация Бургас“ е 94,93 лв. за мегаватчас, а поисканата нова цена, която да влезе в сила от 1 юли 2023 г. е 199,36 лв.

От „Топлофикация Велико Търново“ е поискано увеличение от близо три пъти – от сегашните 131,68 лв. на 365,93 лв. за мегаватчас. От „Топлофикация София“ реално са поискали запазване на цената – от сегашните 137,86 лв., от 1 юли да стане 137,55 лв. за мегаватчас. Но от 1 юли ставката на ДДС за парното от сегашните 9 на сто ще бъде върната на стандартните 20%.

Нито служебното правителство, нито някоя от партиите не са предложили намалената ставка на ДДС за парното да продължи на действа и следващата зима. В резултат, ако КЕВР одобри предложената от „Топлофикация София“ цена, реално софиянци ще плащат с 10% по-скъпо парно през следващата зима.

Всички тези предложения са направени въпреки рязкото поевтиняване на газа. На 1 юли 2022 г., когато влязоха в сила сегашните цени на парното, газът на борсата в Нидерландия струваше 92 евро за мегаватчас, а сега цената е 36 евро за мегаватчас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари