Денят на будителите 2019 в Столична библиотека

Столична библиотека ще отбележи 1 ноември – Ден на народните будители – със следните събития:

31.10.2019 г., 11:00 ч.

„Първи будители на българския род“ – документална изложба от графики на проф. Петър Чуховски: „Св. Иван Рилски“, „Св. Патриарх Евтимий“, „Св. Паисий Хилендарски“, „Св. Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Седмочисленици“, дарение от съпругата (Мария Чуховска) на известния български художник и преподавател в НХА. За първи път ще бъде представена книгата от Николай Райнов „Богомилски легенди“ 1912 г. Посетителите ще научат интересни данни за Черноризец Храбър от „История на българската литература“ от Димитър Маринов, 1887 г.

31.10.2019 г. от 18:00 ч.

Документална изложба „Емил Коралов – писателят, гражданинът“, организирана от Столична библиотека, семейства Коралови, Стоеви и фондация „Елена и Христо Генчеви“. Ще бъдат показани лични вещи на писателя (неговите очила, часовник, ръкописи и коригирани машинописни страници), снимки от живота му и от списание „Златорог“ и като създател на литературния седмичник „Лик“.

Денят на будителите в Детския център:

28, 29 и 30.10.2019 г.

Ученици от столични училища ще гостуват в Детския център.

30.10.2019 г., 13:15 – 14:15 ч., Американски център

Ученици от 11 клас на 127 СУ „Иван Денкоглу“ ще отбележат 1 ноември, като четат свои стихове. Ще чете и единадесетокласничката Мария Ефремова – носителка на първа награда за есе от конкурса по случай 100 години от рождението на Николай Хайтов.

30.10.2019 г., 17:30 ч.

Ученици от 30 СУ „Братя Миладинови" ще представят изложбата „Спомени от лятото“ по случай патронния празник на училището в Детския център на 1.11.2019 г., 11:00 ч.

В Детския център ще се учреди Читателски клуб „АРТ и ШОК“ и ще се проведе първата му сбирка с водещ писателката Милена Гартли. На първата сбирка Ана Анастасова – ръководител на сектор „Краезнание и книжовно наследство“ ще представи откъси от неиздаваната документално-биографична книга на Елинка Бояджиева „Софийските будители“. Целта на клуба е да приобщи към библиотеката учениците, които обичат книгите и четенето. Два пъти месечно в Детския център ще се провеждат сбирки, на които ще се обсъждат избрани заглавия и теми, обявени предварително на сайта на Столична библиотека. Възрастовата група е от 9 до 15 години.

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми, които може да бъдат видени на сайта на Библиотеката и в техните фейсбук страници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура