Детска мечта по звездите се превърна в успешен бизнес

Йордан Трифонов подготвя телескоп за поредното безплатно наблюдение на Луната.

Единствените производители на телескопи у нас организират безплатни наблюдения на Луната

Детските мечти могат да се превърнат в успешен бизнес. Това доказва историята на Йордан Трифонов - един от създателите на единствения у нас производител на телескопи - „AstroReflect“. От няколко години фирмата, в която партньор на Трифонов е Йордан Стойков, произвежда рефлекторни телескопи и оптични огледала, чиято прецизност вече е популярна в Европа и отвъд Океана. Голяма част от работата е ръчна, останалото върши машина, която двамата сами са направили по закупени за минимална сума чертежи от САЩ. С нея майсторят телескопи до 16 инча /40 см/, но планират да сглобят машина за по-големи, защото интересът към астрономията в България се възражда с всяка изминала година. Доказва го напливът от желаещи да участват в безплатните наблюдения, които двамата организират в Морската градина във Варна. Под Пантеона лете се вият опашки от мераклии да видят Луната и други интересни небесни обекти. Предварителен график няма, защото всичко зависи от времето. Събитието се обявява чрез фейсбук няколко дни по-рано, но винаги се събират много посетители и често се налага организаторите да монтират два-три телескопа.

„Идват хора на всякаква възраст - от пенсионери до малки деца, на които е трудно да обясним какво виждат. Те правят много любопитни коментари, например често оприличават Луната на сирене“, смее се Йордан Трифонов. Той и съдружникът му взаимствали идеята за безплатните наблюдения от един от кумирите си - американеца Джон Добсън. Организират ги, когато Луната е във фаза първа четвърт, защото тогава е видима в първата част на нощта и кратерите u са най-контрастни. Виждат се и някои планети. На 11 юли, например, хората наблюдаваха Юпитер с три от Галилеевите спътници, Сатурн, както и двойната звезда Мицар. Безплатната екстра радва варненци вече четири сезона. В началото ентусиастите я предлагали на входа на Морската градина, но срещнали отпор от конкуренти, които организират такива наблюдения срещу такса. „Преместихме се под Пантеона, за да не им разваляме бизнеса. За нас инициативата е образователна, искаме повече деца да се запалят към астрономията като нас самите“, сподели Йордан Трифонов.

Той и брат му близнак Иван от ученици били запленени от тази наука. Посещавали кръжок, а първите им наблюдения били с училищния телескоп в Търговище. Летата изкарвали на село, където нощем небето е осеяно с едри звезди. Но по магазините нямало телескопи и затова момчетата твърдо решили сами да си направят уред за наблюдения. „Майка ни беше библиотекарка и редовно ни носеше литература по темата. Много от прочетеното изобщо не разбирахме, защото бяхме малки, но интересът и вълнението ни не стихваше. Книгите ни насърчаваха. Чрез една от тях разбрахме, че откривателят на планетата Уран Уйлям Хершел преди векове е построил сам огромен телескоп, с който е направил солидни научни открития. В „Енциклопедичен речник на младия астроном“ пък открихме съвети как да си направим телескоп от лещи за очила и рефлектор“, припомня си Йордан Трифонов. Братята веднага се заели да търсят дебели стъкла, но ученическият им проект ударил на камък. Като студенти, през 1993 г. си купили далекоглед. Мечтата да си направят собствен обаче останала. След като се дипломирали, започнали работа като инспектори в „Булстрад“. Записали се на курс за възрастни в Планетариума във Варна. В магазините вече имало телескопи, обаче цените били непосилни. Затова Йордан и Иван запретнали ръкави и през 2007 г. най-сетне успели да измайсторят първия си телескоп.

„Вълнението да гледаш небето през собственото си творение беше неописуемо. След първата ни рожба последва втора, трета и така неусетно за мен хобито се превърна в професия“, казва Трифонов. Семейни ангажименти го разделили с брат му, който днес живее и работи в Плевен. „Още е запален по астрономията като любител. В семейната вила на село пазим и първия си телескоп, но за жалост рядко имаме време да ходим там“, добавя Трифонов. Мястото на брат му заел адашът Йордан Стойков, с когото от 2013 г. градят имиджа на „AstroReflect“. Началото било трудно, защото, като във всеки бранш, име и доверие се печелят бавно. С упоритост, много четене и прецизност в детайлите, майсторите успели да се наложат и на международния пазар. Днес повечето им клиенти са от чужбина, но и у нас поръчките се увеличават. Една от любопитните направила сдружение „Звeздно общество“. Оттам поискали от варненци да преработят техен скъп купешки телескоп, който давал дефекти в механичната част. За 6 г. фирмата е произвела няколко десетки телескопи по поръчки на любители. „Всичките са рефлекторни, какъвто първи е направил Исак Нютон. За разлика от рефракторните, ползвани от Галилео Галилей, в тях обективът не е леща, а параболично огледало, което събира светлината, фокусира я в диагонално огледало и я извежда отстрани, а не в задния край“, детайлно обяснява Трифонов. Той и съдружникът му са фенове на Нютоновите телескопи, а механичната им част изработват по модела на Добсън. Уредите не са подходящи за астрофотография, но са идеални за визуални наблюдения и са достъпни като цена. Според диаметъра на обектива струват от 1000 до 10 000 лв. „В България нямаме конкуренти, но в САЩ и Канада този бизнес е много развит, защото любителската астрономия е изключително популярна. Много хора купуват домашни уреди за наблюдение на небето за децата си“, твърди Трифонов. Освен цели телескопи, „AstroRelect“ произвежда и оптика за тях.

Продукцията се предлага в популярния немски онлайн магазин „Telescop Service“. Там пазаруват сериозни любители от цял свят, които предпочитат сами да си сглобят телескоп. „Тръпката е по-голяма, освен това всеки може да съобрази продукта с конкретните си нужди, защото универсален телескоп няма“, казва Трифонов. На този пазар бутиковата българска компания има японски, щатски и европейски конкуренти, но заявките валят заради високото качество на ръчната изработка. „То се оценява по специален коефициент за оптичната повърхност. Средният производител гони коефициент от 0,82, а ние и само още няколко фирми в света предлагаме 0,97, какъвто търсят топ любителите. В Китай, а и в цял свят на конвейер такова качество не може да се постигне“, коментира Трифонов. В момента той и съдружникът му усилено работят върху подобни заявки за Германия и върху изработката на огромно телескопско огледало за визуални ефекти, поръчано от университет в САЩ. Двамата са оптимисти, че не е далеч времето, в което ще майсторят повече ръчни шедьоври за наблюдение на небето и за клиенти в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии