Деян Дешков - Най-младият генерал

Той няма и 44 години. Ще ги навърши на 25 ноември. Вече обаче командва най-голямото формирование в Сухопътни войски, чийто девиз е “Дълг, лоялност, всеотдайност!”. От 1 юни т.г. е със звание “бригаден генерал”. Най-младият генерал у нас! Според запознати, много европейски армии не могат да се похвалят с подобно кариерно развитие на свой офицер.

Какъв е пътят на родения в Чирпан Деян Дешков? Завършил е военното училище във Велико Търново през 1998 г., Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Канзас през 2006 г. и военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания (равнозначно на генералщабния курс у нас) през 2015 г. Започнал е офицерската си служба, като командир на механизиран взвод в 61-ва Стрямска бригада. Бил е помощник-началник щаб по бойната подготовка на батальон, помощник-началник на отделение “Тактическо” на батальон, командир на механизирана рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир и командир на батальон, началник-щаб, заместник-командир на механизирана бригада и заместник-началник на Щаба на Сухопътни войски. Участвал е в мисии като командир на рота в състава на 4-ти пехотен батальон в Ирак и като командир на 5-а и 9-а рота на летище “Кандахар” (Афганистан).

Връчвайки му първите генералски пагони в навечерието на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев се обърна към него с думите: “Считам, че това е закономерен и логичен етап от Вашия професионален път. Вашият опит, придобит до момента от всички командни длъжности, които сте заемали в рамките на бригадата и на Командването на Сухопътните войски, ще бъдат гарант за Вашата успешна командирска дейност в бригадата. Вашият опит и участие в нашите контингенти в Ирак и Афганистан са допълнителен гарант, че Вашата дейност ще бъде високо ефективна. Очакванията към Вас са големи и аз разчитам, че Вие заедно с подчинения Ви личен състав, ще ги оправдаете.”

За почти година дойде в столицата на щабна длъжност и скоро се върна там, където му е мястото. Този път вече като 11-ия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Нямаше нужда да го опознават. Нито подчинените му, нито местната власт. На срещите си с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и кмета на Казанлък Галина Стоянова получи тяхната подкрепа. “Взаимовръзката ни с местната власт е в две направления. Едното е по бедствия и аварии - те ни търсят и ние оказваме съдействие”, казва той. Бригадата участва доста активно за отстраняване на сериозните последици от тежките зимни условия в района на Карлово и Казанлък. Разчиства пътища и извлича аварирала техника. По второто направление - при честване на национални празници и годишнини е ръка за ръка с местната власт.

Бригадата е дислоцирана точно в тези два гарнизона. Може да се каже, че в Карлово и Казанлък го познават дори и децата. Там са формирани отдавна и продължават да живеят активно клубовете на средношколци “Приятели на армията”. Деян Дешков е винаги с тях. Българската армия принадлежи на народа и бих се гордял да приема всеки един от вас в редиците є, каза той само преди няколко дни на учениците от средните училища в Казанлък по време на заключителното военно-приложно състезание на клуб “Приятели на армията”. Не от вчера е неговият личен принос за издигане престижа на военната професия и за привличане на младите хора в армейския строй. Едно от най-силните му оръжия е личният пример. Виждайки толкова млади и мотивирани хора, съм убеден в бъдещето и възхода на българската държава и армията, обича да казва той в такива случаи.

Разбира се, главната му грижа е бригадата. Добрата новина е, че въпреки финансовите ограничения и некомплекта с личен състав тя, както казва предишният є командир бригаден генерал Пламен Йорданов, успява да си изпълнява задачите на учебните полигони, на границата, на мисиите далеч от родината. Предизвикателства, обаче има много. Както в цялата армия, проблемите са с окомплектоването. Повече са свободните длъжности за офицери и войници и по-малко за сержанти. И за това си мислеше, когато развя знамето на плаца на бригадата на цермонията по приемането на длъжността.

Принципността и уважението към хората е едно от неговите качества. По повод подбора на участници в мисии зад граница, например, той казва: “Ние не разделяме военнослужещите на жени и мъже. За нас те са военнослужещи, без значение от пола. Те или изпълняват, или не изпълняват задачите си.” Впрочем историята помни, че първите жени войници в Българската армия тръгват от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Те полагат военна клетва на площад “20 юли” в град Карлово през есента на 2000 година.

За 20 години да смениш 17 офицерски длъжности си е истинско постижение. И то винаги нагоре в армейската йерархия. Ще допълня - само в бойния строй. Такъв е най-младият генерал днес в България.

Командва бригада с високи отговорности

61-ва Стрямска механизирана бригада поддържа постоянна бойна и мобилизационна готовност, провежда подготовка и участва в многонационални учения и мисии. В условия на кризи определени формирования оказват помощ на населението при овладяване и (или) преодоляване на последиците от бедствия. При военен конфликт бригадата демонстрира сила и решителност, адекватни на заплахата. Участва активно в отбраната на националната територия. Призвана е да осигурява в най-голяма степен контингентите ни зад граница. Всичко това лежи на плещите на най-младия генерал в Българската армия.

ЗА НЕГО

Офицер, на когото може да се разчита

Бригаден генерал Дешков е достоен офицер. Преминал е през всички нива до настоящата си длъжност и поради това познава службата отвътре. Има ясна, логична и обоснована визия за развитието на 61 механизирана бригада. Той е офицер, на когото може винаги да се разчита, с отлично чувство за хумор, напорист, но без да е досаден.

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР МИХАИЛ ПОПОВ, КОМАНДИР НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ

Поема и носи отговорност

Бригаден генерал Дешков е много добре подготвен офицер. Знаещ и можещ командир. Умее да изразява собственото си мнение, да поема и носи отговорност. Той е пример за подражание за своите подчинени, честен и доблестен в отношенията си с хората. Моите лични впечатления от него са отлични. Именно такива офицери със своите качества си проправят път в своето професионално израстване. Те са и гарант за успеха му.

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ГРУДИ АНГЕЛОВ, НАЧАЛНИК НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ “Г.С.РАКОВСКИ”, БИВШ КОМАНДИР НА 61-ВА МЕХАНИЗИРАНА БРИГАДА

Притежава качества на войскови командир

Познавам го от 2008 г., когато приех командването на бригадата. Изключително добре подготвен офицер. Мога да каже, че е пример за професионализъм. Има волеви характер и едно много важно качество за войскови командир - контактен, умее да работи с хората. Нямам съмнения, че ще се справи отлично с отговорната длъжност. 61-ва механизирана бригада е от най-натоварените формирования в Сухопътни войски. Пожелава му успех!

БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ ОТ ЗАПАСА КОЛЬО МИЛЕВ, НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, БИВШ КОМАНДИР НА 61-ВА МЕХАНИЗИРАНА БРИГАДА

Коментари

Задължително поле