Джак Дорси - Благотворителят

Джак Дорси, създателят на социалната платформа „Туитър” и мобилното приложение за електронни плащания „Скуеър” (Square) обяви във вторник тази седмица най-щедрото досега частно дарение в борба с разпространението на смъртоносния коронавирус по света в размер на 1 милиард долара. Което по думите на супер-богаташа, представлява приблизително 28% от личното му състояние.

Не от капитализацията на стойността на компаниите, които притежава. Съвсем не. В крайна сметка човек не влиза в челната десетка на най-богатите по света, без да си прави сметката колко точно е готов да загуби, без да това да се отразява по какъвто и да е начин на стила му на живот. Или да знае кога да използва момента, за да поизкупи малко съвест за сметка на гръмки обещания и вероятно някое и друго данъчно облекчение. Но да не бъдем циници, не всички разбират света, както ние в България.

Анонсът за щедрото дарение от 1 милиард долара беше направен лично от Джак Дорси в „Туитър” - къде иначе?! - на основание „все по-растящите нужди” за справяне с разпространението на заразата. Мнозина от международните наблюдатели бяха озадачени, че макар и изпълнено с патос, посланието на мултимилиардера не уточни как точно ще бъдат разпределени и използвани тези средства в борбата срещу COVID-19. САЩ в момента са новият епицентър на разпространието на смъртоносната зараза по света и страната изпитва огромни липси на респиратори, обдихатели и лично защитно оборудване, а милиони граждани и частни бизнеси са изправени пред икономическо бедствие.

Също така и дарението не е точно 1 милиард долара в брой. Джак Дорси обяви, че възнамерява всъщност да продаде своя дял акции в компанията „Скуеър” и със средствата да финансира серия дарения, които да бъдат разпространени посредством фондацията „Старт Смол”. Ценните книжа на Дорси ще бъдат разпродавани на траншове, което определено ще се отрази на стойността им, а оттам и на общия размер на дарението, посочват финансови експерти. До думите на мултимилиардера решението му да продаде своите дялове в „Скуеър”, а не тези в „Туитър”, която е много по-доходна компания, е защото притежава „много повече” акции там.

Филантропското послание на Дорси завърши с окуражаващата мисъл, че когато един ден болестта COVID-19 бъде „напълно победена”, останалите от обещаните в дарението средства ще бъдат насочени към подобряване на здравеопазването и образованието на момичета и изследвания в областта на универсалния базов доход. За алтруист се смята човекът, не можем да го виним. В шестте последователни послания в „Туитър”, в които Джак Дорси обяви намеренията си на 7 април, той настоя че иска парите му да бъдат дарени за каузи, чийто успех да бъде постигнат докато 43-годишният мултимиардер е още жив. И наивник, също така.

В този контекст е важно и да се отбележи, както посочва Би Би Си, че даренията към фондацията „Старт Смол” (Започни от малко) ще се извършват посредством новосъздадено специално за целта дружество с ограничена отговорност. Това е често използван юридически инструмент от американските богаташи за правене на дарения, но е обект на критики заради липсата на прозрачност в трансакциите (данъци, туй-онуй, както цинично обърнахме внимание в началото).

Джак Дорси превантивно изпревари тези обвинения, като публикува в съобщението си и линк към специално създадена страница, на която ще могат да се следят даренията. Така де - човекът е компютърен инженер, създател на актуално най-популярната социална платформа в света и на система за електронни плащания - той ли да не знае как?!

С което трябва да кажем няколко думи и за самия благотворител. Джак Патрик Дорси е роден на 26 ноември 1976 година в Сейнт Луис, щата Мисури. От ранна възраст проявява интерес към програмирането и по-специално автоматизирани диспечерски системи, като някои от създадените от него програми с открит код, все още се използват от таксиметрови компании в САЩ и по света. Дорси учи две години програмиране в университета Мисури-Роя (1995-97 г.), преди да продължи образованието си в Ню Йорк, където в крайна сметка прекъсва следването си семестър преди да се дипломира.

Именно по време на престоя му в „Голямата ябълка” на Дорси хрумва идеята за „Туитър”. Пренася се в Калифорния през 2000 г., където основава своя компания за диспечерски програми. С идеята си за електронна онлайн-платформа за директно изпращане на кратки съобщения Джак Дорс се свързва с легендарния програмист и инвеститор Ивън Уилямс, с когото основават „Туитър” през 2006 г. В следващите 14 години социалната платформа ще бъде постоянно един от 10-те най-посещавани сайтове в интернет, а с превръщането й в официален канал за комуникация на американския президент Доналд Тръмп, безспорно допринесе за утвърждаване на популярността й.

 

Първи сред равните

Собственикът на „Туитър” разбира се не е единственият от милиардерите от електронните технологии, който се включва с дарения в борбата срещу коронавируса. Основателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг обяви че се лишава от 30 млн. долара лично състояние, които ще бъдат насочени към търсенето на лекарство за лечение на COVID-19. Най-богатият човек на планетата, собственикът на „Амазон” Джеф Безос дари 100 млн. долара за храни за социално слаби хора в САЩ, а изпълнителният директор на „Епъл” Тим Кук обяви в края на март, че компанията му ще изпрати безвъзмездно медицинско оборудване на Италия.

 

Нападат го от всякъде

Дорси е чест обект на критики напоследък че не се справя адекватно с езика на омразата и „троленето“ в социалната платформа, докато „Туитър“ все повече се превърща в лице и фронтова линия на политическата поляризация. Дорси беше охулван от всички страни – от левите, затова че не се опитва да обуздава „туитовете“ на президента Доналд Тръмп, а от десните за това че има анти-консервативни предразсъдъци и че забрани политическите реклами, които биха помогнали за преизбирането на президента. Трети пък се целят в необичайните му навици – ледени бани, мълчаливи медитации в Миянма, за да споменем някои – макар въобще да не им влиза в работата.

Кара Суишър, журналист, „Ню Йорк Таймс“

 

С него съм

Исках просто да кажа, че подкрепям Джак Дорси като директор на „Туитър“. Той има добро сърце.

Илън Мъск, собственик на „Тесла“, в туит през март по повод слухове за отстраняването му

 

Знае как да се връща

От битки с армии от ботове (б.р. – програмирани симулации) до опровергаването на слухове, че е изпратил по пощата обръсната си брада на рапърката Азалия Банкс, изпълнителният директор на „Туитър“ Джак Дорси живее необичаен луксозен живот. Кариерата му в Силициевата долина беше меко казано турбулентна. Слуед основаването на „Туитър“ през 2006 г., Дорси бе изкупен от собствената си компания две години по-късно, но се завърша в управлението й през 2015 г., вече основал успешна втора, за електронни плащания „Скуеър“. Оттогава преведе „Туитър“ през бурните времена, които застигнаха социалните мрежи и дори даде показания пред Конгреса.

Изобел Ашър Хамилтън, журналист, „Бизнес Инсайдър“

 

Истински жонгльор

Всекидневният режим на Дорси е постоянно жонглиране, за да балансира между две компании. Сутрините си прекарва в „Туитър“, а следобедите си в „Скуеър“. (Сградите на двете компании в Сан Франциско са една срещу друга.) Отвъд това упражнение, Дорси планира и да прекарва по няколко месеца в Африка всяка година.

Кая Юриеф, журналист, Си Ен Ен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети