Джеф Безос - Мултимилиарден развод

Гръмна новината по-рано тази седмица, че най-богатият човек на света - основателят на компанията за онлайн-търговия „Амазон” - Джеф Безос, се развежда с дългогодишната си съпруга Макензи. Решението беше обявено като взето по взаимно съгласие, приятелски и с намерението двамата да продължат съвместната си работа и проекти.

Макензи Безос, разбира се, беше веднага наредена сред най-богатите жена на планетата. Освен утвърден писател, един от първите назначени служители в “Амазон” и с привилегиите на акционер, които идват от това, по законодателството на щата Вашингтон, където пребивава семейството с четирите си деца, при липса на извънбрачно споразумение, тя задължително получава 1/2 от всичко придобито по време на брака. Воглаве с половината от близо 140-те млрд. долара лично богатство натрупани от Джеф Безос за 25-те години съвместен живот със съпругата му, идват още именията, самолетите, яхтите и каквото още там делят свръхбогатите.

Дотук историята е чисто и просто “проблеми на Първия свят” и едва ли би си струвало да й се обръща повече внимание. Ако 48 часа по-късно, в четвъртък, американското булевардно списание “Нешънъл Инкуайрър” не публикува изненадващи разкрития, че причината за развода на Безос е предполагаема “тайна връзка” на мултимилиардера с бившата телевизионна водеща от тясно свързаната с републиканците телевизионна компания “Фокс” Лорийн Санчез. Журналисти на изданието следили основателя на “Амазон” в продължение на четири месеца, през териториите на пет щата и разполагат дори с цяла серия интимни текстови съобщения и снимки, разменяни между Санчез и Безос.

От “Инкуайрър” уведомили собственика на “Амазон” за подготвяната публикация на първата им страница в четвъртък, което вероятно е провокирало обявяването на развода два дни по-рано. Адвокат на Безос, цитиран от изданието, посочва че мултимиардерът и съпругата му са били официално разделени отдавна, намеквайки, че във връзката на основателят на “Амазон” с Лорийн Санчез няма нищо скандално.

И по същество не би имало, ако собственикът на “Инкуайърър”, заплатил за четиримесечното разследване, Дейвид Пекър, не е един от най-върлите поддръжници на американския президент Доналд Тръмп. И тясно замесен в извънсъдебни плащания с цел потушаване на най-различни предполагаеми секс-скандали, свързани с бъдещия държавен глава по време на предизборната му кампания през 2016 г. Като такъв Пекър дори получи имунитет от американското правосъдие, за да свидетелства срещу Майкъл Коен, бившия адвокат на Тръмп, който бе осъден на 3 години затвор през декември за лъжесвидетелстване.

Доналд Тръмп пък е обект на постоянна широкомащабна журналистическа офанзива от страна на един от най-авторитетните всекидневници в САЩ, “Вашингтон Поуст”, собственост на не кой друг, а именно на Джеф Безос. Сам Тръмп коментира преди няколко дни пред медиите информацията за развода на основателя на “Амазон” като чудесна новина. И как не?! На фона на всичко случило се последните седмици около блокажа на американското правителство и отказа на Доналд Тръмп да подпише федералния брюджет, ако демократите не отпуснат търсените от него 5,7 млрд. долара за гранична стена с Мексико, да удариш такъв дистанционен шамар на един от най-големите си критици, несъмнено топли душата на обитателя на Белия дом.

Та да разкажем накратко и за Джеф Безос! Бъдещият мултимилиардер е роден на 12 януари 1964 г. в град Албакърбки, щата Ню Мексико. След семейни перипетии се прехвърля с роднините си във Флорида. На ранна възраст проявява интерес към електрониката, а в гимназията се ориентира към компютрите. В тази област Джеф Безос завършва университета в Принстън през 1986 г. и започва кариера на “Уолстрийт”. През 1990-а е най-младият директор на инвестиционна банка, а три години по-късно се запознава и сключва брак с Макензи. Именно през 1993 г. в зората на интернет е създадена концепцията за “Амазон” – първоначално като първата онлайн-книжарница. Оттам бизнесът се пренасочва към резервации на туристически почивки, а в последствие и като най-големия “централен интернет магазин” за всичко необходимо.

 

Към Космоса

От пионер в онлайн търговията Джеф Безос беше и първият частен предприемач, който се включи в частната надпревара за владение на космическото пространство за туристически цели. Именно програмата “Ориджин” на Безос стимлуира Илон Мъск от “Тесла” и Ричард Брансън от “Върджин” да се включат в състезанието. За милиардери към Космоса.

 

За него

Все пак остава шеф

Едното хубаво нещо що се отнася до Джеф Безос е, че друго ако не поне е обикновен акционер на корпорацията “Амазон”. Вярно - държи около 16,1% от дяловете - повече от всеки друг акционер. И пак без контролно мнозинство, само посредством обикновено притежание. (..) контролът му върху “Амазон” е явен.

Мат Левин, “Блумбърг”

 

Сериен иноватор

Безос е сериен иноватор. С “Амазон” той промени начина, по който работят продажбите на дребно. И приложи същия плам на креативност към медиите - “Вашингтон пост”, и при създаването на “Амазон Студиос”. Най-вълнуващото за мен е неговият стремеж да помогне на човечеството да се върне на Луната, да се засели на Марс и да достигне други дестинации.

Астронавтът Бъз Олдрин

 

Ударих лотарията с него

Със сигурност спечелих от лотарията с Джеф по определен начин. Той е най-добрият ми читател. Но пък е абсолютната ми противоположност. Той е много социален, обича да се среща с хора, докато за мен коктейлите и безбройните разговори на тях са изнервящи.

Макензи Безос, съпруга, пред сп. “Вог” през 2013 г.

 

Екстроверт и семеен тип

Джеф очевидно е екстроверт, който може спонтанно да импровизира. За него семейството е много важно и той изцяло разчита на Маккензи да създаде стабилен живот у дома. Те са толкова нормално и сплотено семейство, че направо изглеждат противоестествени.

Дани Хилис, изобретател и дългогодишен приятел на сем. Безос, в изказване през 2013 г.

Коментари

Задължително поле