Диана Ковачева - Нежният защитник

Докторът по право Диана Ковачева очаквано получи от парламента вчера петгодишен мандат на омбудсман на Република България. Тя бе единствен кандидат за поста и го поема от днес със забележителната подкрепа от 173 народни представители. „Такова доверие задължава”, заяви Ковачева. И напомни на депутатите, че „правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат отстоявани с ум, сърце и всеотдайност.”

Иначе доц. д-р Ковачева положи клетва като обществен защитник още миналия септември. От 2016 г. тя беше заместник-омбудсман и след предсрочното прекратените правомощия на Мая Манолова пое нейните задължения по закон. Мнозина наблюдаваха с интерес как фината, нежна, женствена и вглъбена в научните си занимания Ковачева ще поеме делата на борбената и по мъжки непримирима Манолова. Е, видя се, че ги пое с лекота. А приемната в омбудсманията стана още по-оживена и многолюдна.

Впрочем, опитът на Ковачева като правосъден министър (2011-2013 г.) и дългогодишен изпълнителен директор на Transparency International в България предполагаше, че ще се справи и с новата задача. Също както и работата є като научен сътрудник в Института за правни науки и БАН,  и преподавател в Юридическия факултет на УНСС.

Тя казва с гордост: „Възпитаник съм на Софийския университет.” Но е още и магистър по право на Европейския съюз в Университета Нанси II във Франция. А също и доцент и доктор по международно право и право на Европейския съюз. Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II.

Между другото, домашната й любимка - английски булдог, вероятно неслучайно носи името на бележитата прокурорка Карла дел Понте.

Всеки, който познава Диана, знае добре което е най-забележителното от всичките є умения - да слуша човека, който говори насреща. „Когато разговарям за мой проблем с Диана, аз виждам в очите є толкова съпричастие и срещам в израза є толкова внимание, че започвам да се чувствам важен и да се старая да не кажа някоя глупост”, усмихва се един от многобройните є приятели. И добавя: „Може би затова в екипите, с които тя работи, глупави хора не се забелязват”.

Ковачева е 4-ият омбудсман на България в продължение на 15 години. Не пести добрите си думи за първия - Гиньо Ганев (светла му памет), както и за следващите двама - Константин Пенчев (днес конституционен съдия) и Мая Манолова, която се оттегли предсрочно, за да участва в кметските избори в София.

В извънредното положение на борба с коронавируса институцията на омбудсмана под ръководството на Ковачева продължи без прекъсване да приема жалби и сигнали. „Пред мен и колегите ми изобщо не е стоял въпросът дали да продължим да работим в здравната криза - казва тя. - Очаквахме, че в тази трудна ситуация още повече хора ще имат нужда от съвет, от съдействие пред институциите за проблеми”. А проблеми, колкото щеш - забавени плащания, откази за еднократна социална помощ, за социален патронаж... За да откликне на неволята на всеки, омбудсманията публикува мобилните номера на всичките си служители - така на практика отвори 30 горещи линии. Диана приема по скайп, отговаря и във фейсбук - стотици хора са є писали на „лични”. „ Ако имаше изпит преди гласуването за омбудсман - това беше нейният изпит и тя го издържа с отличие”, казва млада дама от екипа є. „Издържахме го заедно” - държи да добави Ковачева.

Всяка жалба за нея е важна. „Обади се жена от село Лозен, възрастна, трудно подвижна след инсулт. Живее сама. Няма средства за провизии, с които да оцелее, докато получи пенсия. Веднага се свързахме с БЧК, те є занесоха храна. Обади ни се, беше щастлива и благодарна...” 

Или: „Много хора се жалват от колекторски фирми. Някои в пандемията са останали без работа, без доходи и са психически смазани. Трябва да им помагаме. Звъним на фирмите, водим разговори за отсрочка. Разбира се, че дълговете трябва да се връщат, но човещината, толерантното отношение към хората в кризата, трябва да са водещи...”

По закон годишният доклад на омбудсмана се внася през март в парламента. Извънредната ситуация не попречи на Ковачева да го предаде и т. г. навреме. Така се разбра, че над 50 000 граждани са получили подкрепа. Разгледани са 13 800 жалби - срещу банки, ВиК, „Топлофикация”. Изпратени са 1800 препоръки до местната и централна власт- и забележете - всяка втора е спазена.

А ето є признанието. Българският омбудсман е отличен от ООН с най-високия международен стандарт „А”. „Той не се дава лесно - казва Диана - бяхме подложени на сериозен мониторинг, положихме огромен труд. Така успяхме да защитим правото на българския омбудсман да защитава от най-високата трибуна- тази на ООН - българските граждани и да представя в световната организация проблеми, свързани нарушение на основните им права.” 

Ковачева вече се е възползвала от тази възможност нееднократно. И това е само началото.

Постът е по нейната кройка

Диана Ковачева е изключителен професионалист, безспорен юрист, доказан правозащитник. И като дългогодишен деятел на „Прозрачност без граници”, и като правосъден министър, при който България получи първия си положителен мониторингов доклад, и като заместник-омбудсман, тя е показала качествата си. Нямам никакви съмнения, че постът на омбудсман е по нейната кройка.

Красимир Велчев, депутат от ГЕРБ, шеф на комисията по правата на човека

 

Не позволи да бъде въвлечена в политически сметки

Диана Ковачева е експерт и доктор по право. Във всичките си професионални превъплъщения тя е залагала именно на това. Дори като министър на правосъдието не позволи да бъде въвлечена в политически борби и сметки. Това, че не се влияе от политически предубеждения, а от професионализма на хората, с които работи, се вижда с просто око. Не всеки може последователно да е в правителството на Борисов и зам.-омбудсман на Манолова, без да предизвика критики. Затова този супер разделен парламент гласува практически единодушно за нея. Тя има знания, натрупа практика, познава институциите и произхожда от гражданското общество - очевидно е подходяща за омбудсман.

Крум Зарков, депутат от БСП

 

Сърцато ще защитава правата на гражданите

Безпрецедентната подкрепа, която г-жа Ковачева получи от всички политически сили в Народното събрание, сама по себе си говори за авторитета, с който се ползва в обществото. Абсолютно съм убеден, че ще бъде изключително добър омбудсман, който компетентно, но и сърцато ще защитава правата на гражданите.

Проф. Огнян Герджиков

Срещу домашното насилие 

Доста хора си спомнят силното изказване на Ковачева пред Комитета на ООН за борбата с домашното насилие. „У нас това е сериозен проблем - казва тя - средно по 2 жени на месец изгубиха живота си м. г. Затова започнах кампанията „Мълчанието убива”. Жертвите са уязвими и безпомощни, а бяха и изолирани в къщи заради карантината. Важно е при всички случаи те търсят помощ навреме, да не се страхуват да говорят за проблема си.” 

Впрочем, не само пострадалите от домашно насилие знаят добре адреса на омбудсманията - на столичната улица „Раковски” 155.

Коментари

Задължително поле