Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Докъде ще стигне танцът ни със саудитите Защо царят, когато имаше цялата власт, не направи такава визита в Рияд?

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Не е необходимо толкова да надуваме фанфарите и да изпадаме в екзалтация, а да бъдем реалисти

Хората, които осъществиха визитата на Бойко Борисов в Саудитска Арабия миналата седмица, я нарекоха историческа. Най-добре е да бъдем реалисти и да видим какво се случи. Първото и най-важно е, че след почти 22 години, откакто имаме дипломатически отношения с кралството, най-накрая бе заявена готовност да се открие българско посолство в столицата Рияд. Иначе посолство на Саудитска Арабия в София има от около година. България прилага принципа на поддържане на баланс на отношенията между отделните фактори в Близкия Изток – нещо характерно за страна членка на Европейския съюз, която след по-малко от месец ще стане председател на Съвета на ЕС.

Случилото се в Рияд преди дни е част от умелата външна политика на България след 1989-а, само че с давност… 28 години. Да, визитата наистина е историческа, но с добавката – твърде закъсняла.

След Доналд Тръмп, и Бойко Борисов седна на една маса с краля на Саудитска Арабия, констатираха наблюдателите. Арабите са много сърдечни хора. Особено, когато усетят, че срещу себе си имат искрен и лоялен събеседник. Не е необходимо толкова да надуваме фанфарите и да изпадаме в екзалтация, а да бъдем реалисти. Подобен тип посещения бяха организирани по същия начин, когато още преди години там бяха президентът на Румъния, унгарецът Виктор Орбан, представители на Полша.

Ефектният танц със саби, в който участваха премиерът и Симеон Сакскобургготски (той бе част от делегацията ни там), естествено предизвика най-много коментари. Танцът е наречен арда и е част от арабския фолклор. Нещо характерно за персийските племена, които са живели на Арабския полуостров. Става дума за онези конници от провинция Неджд в централната част на страната, откъдето произлиза и самият крал Ал Сауд. Това е нещо като присъединяване към конницата на краля основоположник, който е създал съвременното кралство. Да участваш в този танц е белег на лоялност и доверие към онези високопоставени гости, които се смятат за част от воинската група, създала самото кралство. Това е висша форма на доверие. Българският премиер получи тази чест.

Трябва обаче да се отбележи и нещо друго – с крале на Саудитска Арабия освен Борисов и Симеон, са се срещали и не малко български граждани. Историята на нашите отношения не са от сега. Преди тази делегация да отиде в Рияд, имаше много сериозни стъпки от страна на българския бизнес в тази насока. Доста отдавна беше създаден българо-саудитски бизнес форум. Негов секретар беше покойният наш журналист Гасан Насър, който направи твърде много за развитието на тези отношения. Първото посещение на български държавник в Саудитска Арабия направи Ивайло Калфин – вицепремиер и външен министър в кабинета „Станишев“. Но тогава саудитите не гледаха на България по този начин – ние бяхме държава член на ЕС само от една година. Последваха посещения на Дипломатическия институт начело с Таня Михайлова – аз бях член на делегацията, на множество български специалисти, преподаватели, спортисти.

Има обаче нещо, което остана в сянката на това посещение. България и Саудитска Арабия винаги са имали непрекъснати връзки посредством българските богомолци в Мека – ние имаме квота от няколкостотин български граждани, които ежегодно по време на хаджа отиват на поклонение там. И те са добре посрещани от краля.

Трябва да се отбележи, че програмата на българската делегация в Рияд беше много добре организирана и на най-високо равнище – имаше петима министри, множество бизнесмени – вкл. шефа на „Лукойл-България“ Валентин Златев, ръководители на агенции – сред тях и на българското разузнаване, и всеки отиде по своята програма да направи контактите с колегите си.

При едно такова посещение най-важното са резултатите. За тях обаче ще трябва да изчакаме. Чуха се обещания за няколкостотин милиарда долара инвестиции в българската икономика. Тук ще вметна какво казаха саудитите преди три години, когато група българи участвахме в международен семинар там. Думите им бяха: „България е твърде малък пазар за Саудитска Арабия. Направете общ пазар с Румъния и това ще може да улесни много нашите инвестиции в различни сектори – като селско стопанство, туризъм, образование или промишленост.“ Тоест, съвместните фирми биха имали по-голям оборот и по-голям пазар – местен или за износ към трети страни. Това от своя страна би довело и до много повече саудитски инвестиции.

Затова като всяка първоначална визита, анонсът логично е много силен и позитивен, но трябва да изчакаме да мине малко време и да се убедим, дали наистина тези стъпки ще бъдат реализирани. Разбира се, първата е откриването на посолство в Рияд, което ще е част от българския национален интерес за развитие на отношенията с тази изключително влиятелна арабска държава, център на икономиката, на политиката, на сигурността и на религията. Макар че последният сектор не беше въобще застъпен при посещението на нашата делегация.

Заради прословутата българска мнителност, веднага се появиха коментари, че една от целите на визитата ни е да договорим продажба на оръжие. И то в момент, когато от Брюксел заявиха, че ще наложат мораториум върху сделките с оръжие със саудитите. Износът ни на оръжие трябва да бъде изключително прозрачен и строго регламентиран. Но и в тази област има битка за пазари – конкуренти са ни Хърватска, Черна гора и Сърбия. България е доста далече от първата десятка на страните, изнасящи оръжие. Макар че в момента имаме повишен износ – около 1,2 милиарда долара, ние сме още много назад след челните страни. Дори от една Украйна.

Има сериозни опасения, че Саудитска Арабия е страната, която изнася тероризъм, но трябва да се отбележи, че от 28 страни – членки на ЕС, посолство в Рияд имат всички с изключение на двете малки постюгославски републики – Хърватска и Словения, и трите прибалтийски поради липса на финансови средства, а и на интереси. Всички останали държави имат много отдавна посолства. Не бива да се забравя, че Рияд е центърът, който влияе не само в арабския свят, но и върху мюсюлманската общност в Европа. А когато говорим за сигурност, трябва да имаме предвид, че България е с най-висок дял на ислямско население от всички държави в ЕС.

Саудитска Арабия има много големи успехи, вкл. в борбата със спящите клетки – преди на Ал Кайда, сега на ИДИЛ. Те имат невероятни изследователски центрове, имат големи програми за социализация и ресоциализация на джихадисти – нещо като даване на втори шанс. Това са знания и експертиза, която би могла да ни бъде полезна. Има български граждани, които са завършили саудитски религиозни висши училища. И ако имахме спогодба и посолство в Рияд, саудитските власти щяха да ни предоставят пълна информация за личността на тези момчета, които се върнаха в България с непризнати дипломи.

Друго съмнение, което се появи в публичното пространство след визитата ни там, бе, че саудитите може да поискат да изкупят земята ни. Те наистина нямат плодородна земя и внасят зърнените си култури от чужбина. Нещо повече – практиката им е да купуват или наемат земя от държави, които биха могли да им я предоставят. Страни, с които имат такива спогодби, са Украйна, Египет, Пакистан, Виетнам… В Украйна например, огромната част от земите не са собственост на саудитите, а са наети от тях – примерно за 50 или 70 години. Българското правителство е това, което ще определи какви ще бъдат взаимоотношенията от полза за българската страна. Саудитска Арабия е огромен пазар. И още преди 1989 г. нашата селскостопанска продукция – предимно агнета, се появяваше там контрабандно през турски и йордански посредници.

Ето един класически пример от скоро – от последната среща във Варна на четирима балкански лидери. Тогава румънският колега на Борисов предложи България и Румъния да изнасят агнета за Близкия Изток. Българският кашкавал и сирене, пюрето – това бяха стоки, които навремето бяха много търсени там. Особено в държави, с които ние имахме много активни икономически връзки – Ливан, Йордания, Сирия, Ирак. Много са нещата, които биха могли да бъдат договорени. Сега е важно да се види дали тези прекрасно анонсирани намерения ще бъдат реализирани. Свидетели сме били на много подобни грандиозни посещения – и те исторически, но реализацията им винаги е била по-тежката и по-трудна част.

С оглед на прословутото българско съмнение, е логично някои наблюдатели да реагират с тезата: Пази се от данайците, дори, когато ти дават подаръци. Дали са прави, времето ще покаже, но трябва да си дадем сметка, че Саудитска Арабия е държава, с която за пръв път влизаме в много добри контакти в секторите политика, икономика, финанси, енергетика, сигурност и религия. Всичко това трябва да бъде внимателно анализирано, за да се види каква ще бъде ползата за България през призмата на националните ни интереси. А доколко те ще бъдат материализирани, ще покаже бъдещето.

Още по темата

 1. Обменяме маркетингови проекти и реклама в туризма Саудитска Арабия иска да строи 5-звездни хотели у нас (ОБЗОР) Ангелкова покани принц Султан бин Салман на конгреса на световните цивилизации

 2. Live Без проблеми на връщане от Рияд Борисов и делегацията прелетяха над Иран

 3. Борисов и делегацията ни посетиха Глобалния център за борба с екстремистката идеология в Рияд

 4. Чакаме инвеститори от Саудитска Арабия Откриваме посолство в Рияд до месец (обзор) Премиерът Бойко Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политическия диалог на най-високо равнище

 5. МВнР: Иранският посланик изрази дълбоко съжаление Дипломатът обяснил, че инцидентът с правителствения самолет е техническо недоразумение

 6. Кралят на Саудитска Арабия към Борисов: Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения

 7. Бойко Борисов се срещна с краля на Саудитска Арабия

 8. Live Проблем с правителствения самолет на път за Саудитска Арабия "Еърбъс"-ът е бил принуден от изтребители да прелети над Ирак вместо над Иран

 9. Обновена Борисов и Сакскобургготски пристигнаха в Рияд (СНИМКИ)

 10. Мохамед бин Салман – Младият престолонаследник

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Таня Михайлова? Are you serious? Вече явно нивото в България е паднало далеч под критичния минимум, но поне не мислете, че читателите са идиоти. А и в Саудитска Арабия не се ходи, за да се продава доматено пюре.

 2. „БЪЛГАРИЯ има най-висок дял на мюсюлманското население“!?!?!?!?Това е факт от който трябва да се срамуваме!!!Да намалим броя на рязаните на наша територия!Да съборим гадните джамии,които стърчат и загрозяват съответните градове!!!Саудитите са хитри.Те искат да прокарват скапаната си религия все повече и повече и у нас и в Европата.Нямаме нужда от тази престъпна държава.Те финансират тероризма.Това е страшно!!!При тях е и най-големият свинарник в света-мека

  1. не само, че трябва да се срамуваме, но даже не е вярно.
   една жена на женския може и да го каже, но кадърен политолог не може да греши за това.
   кипър (гръцкия) има два пъти по-висок % на мюсю’лманите от България

 3. ех, чуков, ех, наивнико ! целта на ИДИЛ и на Сауд. Арабия е една и съща – изграждане на „Световния Халифат“. а дребният спор помежду им е: кой да го ръководи…

 4. Рязаните карабини на ромските джихадисти ще ви заровят под развалините на ония джамии. Гнъсни цигански свине !

 5. Чукофф, ти не беше ли служител на УБО, който охраняваше Владко Живков ?

 6. Някъде няма ли танц с воали.Танцът със саби да си го гледат жените.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.