Доналд Тръмп е по-богат от всякога

Спечели $4 млрд. след сливането на “Тръмп медия” с DWAC

Съдът в Ню Йорк намали драстично гаранцията му

Влезе в списъка на най-заможните хора

Доналд Тръмп е изправен пред съдебни санкции за стотици милиони долари, президентската му кампания е пред финансова криза, а бизнесът му отчита оперативни загуби от години. Но в понеделник следобед Тръмп стана по-богат от всякога, съобщи Си Ен Би Си.

Нетното състояние на бившия президент на САЩ е скочило с повече от 4 млрд. долара през последните дни до около 6,5 млрд. долара, отчита агенция “Блумбърг”, която проследява състоянието на 500-те най-богати хора в света.

Това стана в резултат на одобреното в петък сливане между медийна компания на Тръмп, Trump Media & Technology Group, и компанията Digital World Acquisition Corp., известна като DWAC (US компания за придобиване със специално предназначение, основана през 2021 г.).

Тръмп притежава близо 80 милиона акции, или приблизително 58%, от Trump Media, която управлява неговата социална платформа “Трут сошъл”. При цена на затваряне на пазара на Уолстрийт в понеделник на акциите на DWAC от $49,95 за една акция, активите на Тръмп струваха на хартия 4 млрд. долара.

Междувременно Тръмп спечели обжалването за спиране на изпълнението на съдебно решение за измама на стойност 454 милиона долара. Той трябва да внесе гаранция от 175 милиона долара в рамките на 10 дни - победа, която блокира властите в щата Ню Йорк да предприемат стъпки за конфискуване на активите му.

Тръмп заяви, че ще се съобрази с решението на апелативния съд в Ню Йорк и ще внесе гаранцията си под формата на ценни книжа или пари в брой, за да изпълни разпоредбата. “Не съм направил нищо лошо”, написа той в социалните мрежи.

От кабинета на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заявиха, че Тръмп “все още е изправен пред отговорност за потресаващата си измама”. По-рано Тръмп е казвал, че може да бъде принуден да продаде активи на изключително ниски цени, за да събере средства, с които да внесе гаранцията по делото. Бившият президент имаше срок до понеделник да заплати средствата, преди Джеймс да може да поиска от съда да запорира активите му, в това число и ценно недвижимо имущество.

В резултат на медийното сливане и коригираната надолу сума за гаранция, 77-годишният Тръмп беше включен в понеделник в индекса на милиардерите на Блумбърг за пръв път в неговия живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка