Елегантност и практичност Peugeot 508 SW е красиво комби със солидни възможности

Спипаха мъж и жена и мъж, задигнали портмоне с 500 лева в Павликени Посегателството е извършено във фризьорски салон

Министър Караниколов: Оттук нататък трябва да има широк диалог по отношение на „Пирин“

Загинаха памуковите семена, отнесени на Луната

Ивайло Иванов: Задържаните при гонката тази нощ са на 23 и 32 години, шофьорът на автомобила е избягал

Валери Симеонов за избора на самолети: Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите

Йордан Цонев: ДПС ще продължава да настоява да премахне изискването за уседналостта за избори Искаме тя да има съвсем друг характер, какъвто има в ЕС, каза още депутатът

Къде се ходи да те оправят, за да не ти стърчи сутрин?

Честито за избора на F-16 и на Русия Докато чакаме новите изтребители от САЩ, ще плащаме на Кремъл стотици милиони. А можеше всичко да е различно

Рекорден брой туристи в Ню Йорк, 65.2 милиона души са го посетили

Тръмп ще представи в Пентагона новата американска стратегия за противоракетна отбрана

Температурите се покачват, очаква ни слънчево време

Сняг падна над Ерусалим, проливни дъждове в Газа

Обявиха грипна епидемия в Перник и Пазарджик

Търсят с кучета избягалия след гонката с полицаи край Стара Загора

Доходност до 9,2% на парите за трета пенсия Задължителните частни фондове осигуряват между 1,6% и 6,2%

Доброволните пенсионни фондове носят доходност между 3,8% и 9,2% за последните 12 месеца до 1 март, показват изчисления на “Труд” на база данните на Комисията за финансов надзор. Една от причините за тези добри резултати е ръстът на родната фондова борса. За една година основният борсов индекс SOFIX е нараснал с 12%, сочат данните на БФБ към 1 март. А голяма част от средствата в пенсионните фондове се инвестират в акции и облигации, търгувани на българската фондова борса, както и на международните капиталови пазари.

06.indd

В доброволните фондове гражданите се осигуряват по желание за трета пенсия – като надбавка към държавната пенсия и средствата, които ще получават на старини от универсалните пенсионни фондове, които са задължителни за работниците, родени след 1 януари 1960 г. Доходността на доброволните пенсионни фондове значително надвишава лихвите по банковите депозити на граждани, които вече се под 0,5% за година. Освен това с вноски за доброволно пенсионно осигуряване може да се пестят данъци. До 10% от годишният облагаем доход може да се внесат във фонд за трета пенсия, като върху тези средства няма да се дължи данък. Затова все повече хора правят доброволни вноски за да получават повече средства за старини. Но повечето вноски в доброволните фондове се правят от работодатели, които искат да задържат и поощрят служителите си. От общо 614,7 хил. души, които са осигурени в доброволните фондове, вноските на 418,4 хил. се правят от техните работодатели, сочат предварителните данни на КФН за 2017 г.

Доходността на универсалните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват родените след 1 януари 1960 г., е между 1,6% и 6,2% за последните 12 месеца до 1 март. Оказва се, че те носят по-малка доходност от доброволните фондове. Но въпреки това натрупаните пари за старини в тях нарастват по-бързо от средствата на влог в банка.
Средно по 2872 лв. са натрупани по личните партиди на работещите българи за втора пенсия в частните пенсионни фондове, показват данни на КФН към края на 2017 г..

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не става ясно къде отиват средствата от тази доходност, явно някой печели от това. И за чия сметка е риска.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.