ДПС срещу ДПС на изборите

Депутати коментираха, че Пеевски най-вероятно ще внесе документи за регистрация на коалиция - “Движение за права и свободи - Нова начало”, докато хората на Чакъров обявиха, че ще се явят като партия ДПС.

Първи по време и място за регистрация пред ЦИК се наредиха подкрепящите Делян Пеевски

Изборният кодекс допуска повторение на наименование и абревиатура на партия

Напъните кой първи да внесе документи са излишни

Две ДПС-та предстои да премерят сили на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври.

Очакванията са хората край председателя Делян Пеевски, както и тези около другия председател - Джевдет Чакъров, да подадат документи за регистрация в ЦИК още днес, за да има повече време в случай на проблем в ЦИК.

Битката кой първи да внесе книжата в ЦИК започна още в петък вечерта, когато младежите зад Пеевски завардиха вратите на бившия партиен дом, за да могат в понеделник, когато е началото на регистрацията на партиите, да са първи.

Хората на Чакъров обявиха, че ще се явят самостоятелно, като партия „Движение за права и свободи”. Депутати коментираха, че Пеевски най-вероятно ще внесе документи за регистрация на коалиция - „Движение за права и свободи - Ново начало”. Опитите на репортери на “Труд news” да установят достоверността на твърденията за коалиция, както и кои са евентуалните партии в нея, останаха без резултат.

Спечелените гласове на изборите ще покажат кое от двете крила - ДПС на Ахмед Доган или ДПС на Делян Пеевски има превес, коментираха пред Труд news политически наблюдатели. Според тях този път агитацията ще е основно с изтегления номер, за да не стават грешки.

На последните парламентарни избори през юни ДПС спечели 366 310 гласа и бе втора политическа сила. Политолози смятат, че от разцеплението партията ще загуби гласове, а част от традиционния електорат на ДПС ще се преориентира към други формации.

Правилата на Изборния кодекс не допускат регистрация на две партии, или коалиции с еднакви имена - „Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии”, пише в чл. 128 на Изборния кодекс. Забраната по ал. 1 обаче не се прилага, когато наименованието или абревиатурата на коалицията повтаря наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии, както и при наличие на съгласие в писмена форма с нотариална заверка на подписите на лицата, представляващи коалицията, или на ръководството на парламентарната група.

Това означава, че Пеевски не би следвало да има проблем с регистрацията на „ДПС - Ново начало”, независимо от повторението на абревиатурата.

Юристи коментираха, че са абсолютно излишни и напъните кой първи да внесе документите в ЦИК. По устав партията се представлява от двамата председатели заедно и по отделно и няма никакво значение кой първи ще внесе документите. В случай, че и на двамата председатели документите нямат пропуски, то комисията е длъжна да ги регистрира.

Има и още едно условие за регистрация - решенията в ЦИК се вземат с квалифицирано мнозинство. Членовете на ЦИК са 15, т. е. необходими са 10 гласа “за”. В момента съотношението на партийните квоти в ЦИК е следното: ГЕРБ-4, БСП и ИТН по трима, ДПС и ППДБ по двама и „Изправи се! Мутри вън!” - 1. Членове на ЦИК не изключиха вариант комисията да не събере необходимите гласове и за двете фракции. Тогава думата ще има съдът.

Танер Кабилов, евродепутат, пред “Труд news”: Пеевски ще прави „Ново начало“

На вахта пред входовете на Партийния дом

Представители на “ДПС-Ново начало” твърдяха, че са първи пред ЦИК, още от 20 ч в петък.

“ДПС-Ново начало”. Това ще бъде официалната регистрация на групата от ДПС, консолидирала се около председателя на партията и председател на парламентарната група на ДПС в НС Делян Пеевски. Това потвърди пред “Труд news” евродепутатът от ДПС Танер Кабилов. Той е сред дежурящите поддръжници на Пеевски пред главния вход на ЦИК, намиращ се в Партийния дом.

“ДПС-Ново начало. Това ще е регистрацията ни. Ние сме първи тук - от петък в 20:00 часа се събрахме, символично. И за да покажем, че ние сме първи, символично, заедно с младежите”, каза Кабилов.

Евродепутатът не коментира чисто юридическите казуси кога, как и какво име е регистрирано алтернативно в Патентното ведомство.

“В момента има едно ДПС с легитимно ръководство с председател г-н Пеевски”, добави Кабилов.

“Труд news” научи и от свои източници от НС, че наистина хората на Пеевски са били първи пред ЦИК, за да чакат регистрацията си.

Научихме още, че те държат “вахти” от по 5-6 часа и се сменят, като спят в столичния хотел “Маринела”. “Ние сме мирни хора, не искаме да проявяваме агресия. Просто искаме първи да регистрираме партията си”, коментираха неофициално представители на ДПС-Пеевски, наредили се пред всички входове на НС.

Танзер Юсеинов, председател на ДПС-Младежи, бе категоричен - ДПС на Доган ще се регистрира под законовото си име: “Утре сутринта д-р Джевдет Чакъров, председател на ДПС, и Джейхан Ибрямов, ще дойдат, за да регистрират листите”, добави още представителят на младежкото ДПС.

Диана Дамянова, комуникационен експерт, пред “Труд news”: Пеевски ще надделее във вътрешнопартийната битка

И двете ДПС-та - това около председателя Делян Пеевски и останалите около почетния председател Ахмед Доган, ще влязат в следващия 51 парламент. Обаче това около Пеевски, въпреки всичките прогнози за противното, ще има предимство. Пеевски има повече ресурси, в една предизборна битка печели този с повечето ресурси. Опитват се да ни убедят едва ли не, че Доган е икона, но на тази икона не є личи, да има организационна сила. Става въпрос за пари, става въпрос за влияние, става въпрос за това, че вероятно през последните години кампаниите на партията са водени от Пеевски и той е по-навътре в процесите. И тази част, която ще вземе превес, е тази на Делян Пеевски. Това, което се случва в българските партии, е резултат от цялостния разпад на политическата система. Да, в ГЕРБ със сигурност не се очаква такъв разпад, в ИТН също, защото там са си десет човека, които взаимно се разбират.

Двете ДПС-та изглежда към момента, че искат взаимно да се блокират, като никой да не може да се яви с тази абревиатура. Но не мисля, че разпадането на ДПС е такава изключителна драма. Няма опасност от етнически конфликт, това е теза, която се чува само от хората, останали около Делян Пеевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения