На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Държавата навсякъде, регулации до задушаване Негово Величество Чиновникът - нейният пророк

Забранете и нерегламентираното отглеждане на мушкато по терасите

България е държавата с най-много следовници на оруеловия „биг брадър“ на глава от населението. Не, нямам предвид чалга-шоуто, което копи-пейстна наименованието на знаменития роман „1984“ и залива от години злощастния български зрител с телевизионните екскременти на плиткоумието, пошлостта и баналната простащина. Говоря за тази фанатична обсесия по „голямата“ държава, която трябва да е навсякъде. И да регулира всичко и всички. Да разрешава, да лицензира, да дава, да взема, да санкционира, да изисква, да следи, за помага, да поощрява, да бърка в душите на хората, да им казва как да мислят и какво да говорят. В древните земи на хан Аспарух от рода Дуло върховното „божество“ не е Свободата, а Държавата. Всемогъща и всепоглъщаща. Държавната регулация е нейната „свещена книга“, а Негово Величество Чиновникът – нейният пророк. Секта на всемогъщата власт.

Тук не може просто да започнеш бизнес, а държавата да те санкционира, само ако не спазваш установените изисквания. Тук трябва да чакаш разрешението на чиновника, да плащаш безчислени такси, да вадиш по няколко дузини разрешения, за да отвориш сергия за тиквени семки. Само характеристика от домоуправителя не искат. И сигурно отчитат това като успех в борбата с излишните разрешителни режими. Онзи ден четох, че някакви чиновници искали да се забрани отглеждането на кокошки в „нерегистрирани обекти“. Сиреч, бабите на село трябва да си лицензират курниците. Налагало се било заради борбата с птичия грип. Ами забранете и нерегламентираното отглеждане на мушкато по терасите, щото борбата с листните въшки е титанична.

Други пророци на въпросната секта си наумили, че трябвало да регулират интернет-медиите. Държавен орган да разрешавал кой да си прави сайт и да следи какво се пише там. Така щели да се борят с „фалшивите новини“. И ако чиновникът-контрольор прецени, че в някой сайт пише неправилни неща – да го закрива с цялата строгост на закона. Модерна версия на преследването за вицове по времето на тоталитаризма. Правилно, аман от тази свобода на словото. Води до нестабилност и несигурност. Нужна е регулация. Държавата трябва да следи. Чиновниците трябва да сочат правия път. Как така някой ще си говори и пише каквото му скимне? Каква е тази свободия? В пристъп на необуздан конструктивизъм правя предложение да въведат и задължение на парламента да гласува годишен каталог на разрешените теми и изрази, който да е задължителен за всички и да се криминализира неспазването му. Няма да стъпим на „гола поляна“. Авторитарният режим на деветнайсетомайци през 1934 г. е нарекъл аналогичния държавен орган тогава „Дирекция на обществената обнова“. Основна задача на този „регулатор“ е била контрол върху писаниците в печата. За да няма „фалшиви новини“, демек антиправителствена пропаганда. Не е имало интернет, иначе със сигурност щяха да включат и сайтовете. Първият директор бил Петко Пенчев от ВМОРО. Значи освен предвидимост на информационната среда (да назовем нещата с по-брюкселска лексика), ще има и приемственост, предвид авторите на днешната идея за контрол на интернет-медиите, които също са от ВМРО.

Все в тази посока, обсъждат съвсем сериозно да превърнат МПС-тата в субекти на правото. Казано по-простичко – пътните нарушения да се водят на автомобила, а не на водача. И като е така – „бонус-малус“. Един държавен „фокус-мокус“, с който да вдигнат безумно цените на застраховката „Гражданска отговорност“. А пък откъм туристическото ведомство се чуват гласове посещенията при вуйчо в провинцията да се третират като „туризъм“. Дано да е само слух. Защото следващата стъпка логично ще бъде въвеждане на акциз за киселото зеле и патентен данък за приемане на гости в къщи. Това последното си е живо ресторантьорство под прикритие – как така не са го регулирали досега!?

От лявото кьоше пък решили, че държавата трябва да води 18-годишните на културни мероприятия. „Културен чек“ щели да раздават на калпак на стойност 200 лв. Че как иначе, за къде сме без да ни се помага? Кой друг, освен държавата? Отнема държавата пари от тези, които работят и плащат данъци, за да ги раздаде не на болни и безпомощни, не на деца, а на здрави и прави пълнолетни младежи, за да ходят на кино и театър. Интересно как сме оцелели по време на соц-а, когато връщахме празни шишета от бира и швепс и с получените стотинки отивахме на кино. Оставаше и за сметанов сладолед по 25 ст. Шоколадовият беше 31 ст. и понякога празните шишета не стигаха. Мъкнехме ги, понякога на почивки, ама си изкарвахме стотинките с труд. Не чакахме държавата да ни „дава“. Хем беше социализъм. А сега държавата и това трябвало да прави. Чудя се само защо след „културния чек“, не вземат да измъдрят и други такива чекове да раздава. Примерно, ако младежът работи осем месеца, държавата да му плаща още четири месеца без да работи. Ей, така – за да има свободно време да се самоусъвършенства. Щото така разбираме демокрацията – едни да работят, за да могат други да ходят на кино без пари.

И въобще, колкото се може повече държава и регулации. До задушаване. Искаш да излезеш на разходка – подаваш писмена молба една седмица по-рано до общината по местоживеене, плащаш такса „разходка“ и чакаш разрешение. Отказите да се обжалват по съдебен ред. Щото трябва да се борим с това хаотично и неорганизирано шляене по улиците – създава усещане за хаос, което вреди на инвестиционния климат.

Шегата настрана. Но държавата ни обраства с все по-голяма бюрокрация и тонове безумни регулации. Превръщаме се в БРБ – Бюрократична Република България. Купища агенции и комисии. Двеста шестдесет и пет общини – много от тях абсолютно безсмислени от гледище на икономически потенциал, човешки ресурси и перспективи за самостоятелно развитие. Но с административен апарат и държавна субсидия. Доста скъпичко ни излиза гордо развятият национален флаг пред всяко подобно кметство. Никой обаче не смее да погледне към тази „черна дупка“ – веднага ще ревнат гороломно местни патриоти, че „държавата трябва да помага“ (за да бъдат те на държавна хранилка в общината). Партии ще заусукват дълбокомислено колко е сложно. Докато пресмятат на ум колко сладки бюджетни службици за устройване на партийци и техни роднини ще бъдат ликвидирани, ако се извърши разумна административно-териториална реформа и онези общини, които се състоят от по няколко мъждукащи села, бъдат присъединени към по-големи и жизненоспособни. Но да беше само това. А то – всеки, който не си върши работата поради некадърност или безотговорност, се оправдава с „нужда от законодателни промени“. Колчем някой контролен орган бъде подгонен, че не работи ефективно, и веднага се намира някой мъдър чиновнически глас, който да предложи криминализация на съответните деяния. Порочната философия е, че контролните органи са едва ли не само за регистрация на нарушенията, а същинските санкции трябва да ги вкараме в Наказателния кодекс, за да му мисли прокуратурата.

Всеки, който не знае как да реши един проблем, зове да се намеси държавата. Ама дали става дума за свобода на словото или за икономическа свобода, няма никакво значение – важно е държавата да се намеси, за да свалим отговорност от себе си. И да има още един механизъм за разпределяне и преразпределяне на държавните ресурси от страна на чиновниците.

Няма никакво съмнение, че държавата трябва да бъде укрепвана, а контролната система усъвършенствана. Хроничният проблем на България не са нито законите, нито Конституцията, а правоприлагането. Но това не означава, че трябва да разрастваме до безкрай администрацията и да я въоръжаваме с всевъзможни регулации. Не означава също и че идеите за „минимална държава“, „държава-нощен пазач“, са полезни за българската действителност с оглед социалното ни дередже, правна, гражданска и институционална култура. Защото имаме отчаяна нужда от умна и системна държавна политика и намеса в редица сфери. Като здравеопазване и образование, например. Но свръхдържавата, гигантската бюрокрация също са вредни. Прекомерните регулации се превръщат в окови за предприемчивостта и себеизявата. В отрова за иновациите. Колкото повече държава, толкова по-малко свобода. Азбука! Ще я изучим ли някога?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Комунизмът трябва да се приравни с нацизма и да се признае, че вредата от първата религия е хиляди пъти по-голяма отколкото от втория. Ако днес е забранено със закон разпространението на нацистките символи и деятели, два пъти по-забранено СЪС ЗАКОН трябва да бъде разпространението и демонстрацията на комунистически символи и комунистически изверги. КОМУНИЗМЪТ ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА В БЪЛГАРИЯ! Всяка публична демонстрация с портрети, знамена и други символи на руския фашизъм трябва да води към автоматичен арест и задържане под стража, поне за 24 часа. После съдът да решава, стига да няма агенти на фашистка Русия.

 2. Тази сълзливо-оплаквателна статия ми напомня за излиянията на Румен Радев на 10 ноември против държавата, на която той е президент. Питам се дали този автор член на нищо неозначаващия „Център за модерна политика“ пише изказванията на президента.

 3. Държавата ТРЯБВА да контролира в полза на народа си, а не в полза на фашистка партия. По време на прекалено дългото задържане на комунисти и агенти на ръководни постове след 10 ноември България беше МЪТНО БЛАТО и това беше нарочна политика, за да се облагодетелстват червените фашисти. Сега, когато правителството започна да си върши работата както повечето правителства на развити държави ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ СЕ РАЗПЛАКАХА, Нинова и Йончева започнаха да буйстват, защото ВРЕМЕТО НА НЕДОСЕГАЕМИТЕ ФАШИСТИ СВЪРШИ и краденето започна да става много по-трудно. Защото държавата влезе в ролята си да защитава нормалния човек, а не фашистката хунта

 4. Въпреки, че не ми е никак приятен, в случая подкрепям въпросния господин или другар или аркадаш. Нещата се решават много просто, както в „развитите „държави(те затова и са развити) и решението се нарича „принцип на мълчаливото съгласие“, работещ безотказно и стимулиращ икономиката. Като пример ще дам Великобритания, където откриваш магазин за каквото и да е и само уведомяваш властите, след което започваш да работиш с обещанието, че ще спазваш всички изисквания. След определен период ти се прави проверка, дават се предписания, ако си нарушил нещо и срок за поправка. Държавата, общината е помощник на бизнеса, а не негов враг, и източник на стрес. А бизнесът не е дойна крава за чиновниците.За всяка молба до административен орган има определен срок за нейното решаване, след минаването на който срок се приема, че въпросната администрация е дала положителен, а не отрицателен отговор, т.е. мълчаливо се е съгласила с искането. И проблемите се решават мигновено и корупцията умира без някой да се „бори“ с нея.

  1. Няма смисъл да се дава Англия за пример, защото там чиновниците не са българи. Още през турско селянинът е предпочитал турчин да му изчисли десятъка, а не българин. С турчин можеш да се разбереш, но с българин – никога. В днешно време когато българин (а не англичанин или германец) прави проверка на фирма той не прави предписание. Чука на вратата и със заядлив тон пита „Имаш ли X, Y, Z документ?“ „Нямам, не знаех, че трябва“. Тогава ще ти съставим АКТ“. Никакви оправдания не се признават. Законът го приели преди 2 дни, има го в ДВ, чиновникът ти показва с пръст текста и ти друсва акта. Няма предписания. Стреля без предупреждение, направо на месо. ГЕРБ още не са стигнали злобата на предишните правителства, когато на БКП/БСП/ДПС им трябваха пари да крадат, но и да маскират някаква дейност и пускаха хайки да отръскат брашнения чувал. Тези хайки се занимаваха с най-дребните риби, с бизнес планктон: еднолични търговци, които едва изкарват до края на месеца. Защото големите риби бяха ТЕХНИ СПОНСОРИ И ЯТАЦИ. Бенчо Бенчев: „БСП има нужда от мен, аз нямам нужда от БСП“. ВСЯКО СРАВНЕНИЕ С АДМИНИСТРАЦИЯТА В ЧУЖБИНА Е ИЗЛИШНО. Ганьо си остава Ганьо.

 5. Тоя лалю наистина много куха лейка. Досега ревеше срещу либералите соросоиди. Сега пък не му харесвало регулирането. А сега земи си избърши з… с дипломата си за доктор. Тя за друго не става. До къде го докара българското образование.

 6. Не съм особено голям почитател на Цеков, но с тази му статия съм абсолютно съгласен.

  1. Ами това е България. Такива са българите: най-обичат да поставят някого на колене и да им се моли. Най-обичат да вкарат гол в тръните и да го шибат, че не може да избяга. Това е българско народно творчество, не съм го измислил аз.

 7. Абсолютно прав е, имаме над 3000 регулации, половината общински. За да работиш като таксиметров шофьор, например, трябват 57 бележки, удостоверения, разрешения…, а за да станеш депутат – 3 /три/!!!

  1. Е, ГЕРБ ли направиха 57 бележки за таксиметров шофьор? А да си чувал, че Томислав Дончев говори за администрация без хартия и че задължава службите да използват Интернет и че среща ЯРОСТНА СЪПРОТИВА СРЕЩУ КОМПЮТРИТЕ? А когато преди 20 години попитах за условията за малък фирмен заем ми поискаха 37 документа? Тогава пак ли ГЕРБ беше виновен? Я се осъзнай и се опитай да правиш връзка с главния си мозък.

   1. Хобито ми е да клецам русофоби без контрола на държавата.

 8. Най-сетне нещо смислено в Труп!
  Чиновниците требе да се съкратя на 50 %, от където ще дойде и работната ръка за бизнеса, който отдавна се оплаква от липса на работна сила. По този начин и БВП ще расте главоломно.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.