Д-р Дарин Димитров, кметът на Търговище: И в кризата продължаваме да обновяваме улици и паркове

Акцент в работата са социалните проекти с грижа за възрастните и болните

Пандемията отложи 243-тия традиционен панаир в града, може да е наесен

Д-р Дарин Димитров е втори мандат кмет на община Търговище от ПП ГЕРБ. Председател е на ПК по здравеопазване към НСОРБ. Бил е народен представител в 42-то и 43 Народно събрание, преди това съветник в Общинския съвет в Търговище. Работил е като началник на отделение по акушерство и гинекология в “МБАЛ - Търговище” АД.

- Д-р Димитров, за първи път от 30-на години, без да се връщам назад във времето, Търговище няма да има панаир, част от който е и празникът на града - 14 май. Планирате ли 243-то издание да бъде евентуално през есента, както е било някога, когато е имало и есенен панаир?

- И на мен ми липсва нашият панаир! Той е вековна традиция, дълбоко свързана с нашия град, с историята, с името му. Но тази година влязохме в непредвидима ситуация, която промени живота и плановете на целия свят. Имахме готовност с една богата, разнообразна, атрактивна програма за този панаир. Стопирахме навреме подписването на договори с изпълнителите за празничната седмица, която трябваше да е сега, от 11 до 17 май, когато трябваше да е 243-ия пролетен панаир. Имаме разговори с повечето изпълнители, които бяхме поканили, че ако успеем да направим панаира през есента, ще са тук.

Като лекар, обаче, много се съмнявам, че това ще се случи. Виждам как в цял свят събитията се отлагат за следващата и по-следващата година. Тази епидемия едва ли ще свърши толкова бързо, колкото на всички ни си иска. Вирусът е тук, ще бъде още неизвестно колко време сред нас. Реалистични прогнози едва ли някой може да даде. Затова нека останем отговорни, за да преодолеем и това.

- Как се отразява кризата COVID-19 на икономиката и заетостта на общинско ниво. Очаквате ли големи сътресения?

- В началото имаше проблеми. Доста предприятия, при това големи и структуроопределящи, спряха работа, пуснаха работниците в отпуски, съкратиха хора. За радост от миналата седмица повечето заработиха отново, връщат хората в цеховете. Очевидно и икономиката в чужбина тръгва полека да излиза от тази пандемична криза, но загубите в глобален мащаб са колосални и последици вероятно дълго време ще има. Местният бизнес, за моя радост, започна да внася данъците си. Бюджетът ни наистина върви по-назад в сравнение с предни години, но ако така продължават нещата, възстановяването продължи, няма да правим актуализация на общинския бюджет и ще можем да изпълним планираните неща.

- Това означава ли, че няма да искате помощ от държавата? Колегите ви в други общини казват, че имат остра нужда от средства.

- Всяка община има нужда от такава подкрепа. Правят се много непредвидени разходи. Приходите не са каквито се очакваше. Ние още не сме изчислили загубите, които ще имаме от наеми, от такси и други. Надяваме се да ги компенсираме. Дано не са толкова големи, че да ни попречат генерално. Но всичко все още е в бъдещето. Да се надяваме на добри новини за всички.

- В условията на криза Общината продължава ли изпълнението на планираните обекти от капиталовата програма и приоритетите тази година?

- От една страна е кризата, но в същото време се оказа, че много от фирмите, с които имаме договори, сега нямат достатъчно работа, което позволи да изтеглим графиците на някои обекти и да работим. Изпълняваме общо 21 улици, като половината от тях вече са готови. Работим все още по бул. “Цар Освободител”, входната артерия откъм София. Там е готово едното платно, но спряхме, за да може “ВиК” да подмени водопроводите преди да преминем към асфалтиране и така да сме сигурни, че след година - две няма да се наложи новият асфалт да бъде разкопан заради аварии. Ул.”Никола Маринов”, булевардът на входа от Шумен, също ни е важен, но там минават камиони с материали за магистрала “Хемус”. Затова сега не е времето за ремонта му. Върви работата и по общинските пътища, като по отсечка от пътя Лозница-Макариополско, която е в тежко състояние. Продължава ремонтът и към стъкларските заводи, където остана малка част. Планираните улици ще ги довършим през есента, за да минат първо от “ВиК”. Продължаваме да ремонтираме и тротоарите, като с тях са ангажирани нашите общински предприятия. Кризата с коронавируса е голяма, но нещата вървят, животът продължава. Не сме спирали да работим.

- Какви други обекти сте заложили, които са по-значими? М. г. беше възстановен паркът “Борово око”, сега се работи в съседния “Роден кът”. За там хората се интересуват какво става с терена на бившата механа, която беше съборена и на нейно място имаше заграждения?

- Някъде през 2002 г. там са били продадени под условие механата с 4 дка, които включват и част от парка. Имало е инвестиционно намерение. За съжаление то не е осъществено и ние помолихме собственика да премахне загражденията, за да оформим парка, а когато той реши да инвестира, да го направи. Сега възстановяваме цялата паркова зона, както и т. нар. “водно огледало”. Работата е много и ще отнеме няколко месеца. Правят се нови алеи, озеленяване, осветление, ще има голяма детска площадка, скейт зона и т. н.

- Залагате ли в ремонтната програма и другия парк “Юкя”, за който преди години имаше атрактивен проект, но за съжаление нямаше как да се финансира?

- Много искаме да го направим, но нямаме достатъчно възможност сега. Там наистина ще са нужни много сериозни средства, ако изпълним проектната идея, която е много интересна с водните каскади и атрактивните елементи. Този парк засега остава в бъдещето, дано е по-скоро. Сега изпълняваме обещанията да изградим вътрешната инфраструктура в два квартала на града. Единият е до площадката, където се прави т. нар. битак. Там има готов проект. Другият е до ул. “Сава Геренов”, където никога не имало асфалт. Дано ни стигнат силите до края на годината, защото, в такава година на несигурност, може да има проблем и със средствата.

Мога да зарадвам съгражданите ни обаче, че тенис кортовете и площадката за авиомоделизъм са готови. Отнеха ни време, но е така, защото паралелно искаме да направим много неща и то все с нашите предприятия, за да ограничим харчовете и да има за още обекти.

- Извън капиталовата програма се работи и на обекти, заложени в проектите по оперативните програми. По “Региони в растеж” се очаква още една основна улица, която трябва да придобие съвсем различен вид.

- Да, проектът е за бул. “Трайко Китанчев”, в участъка от училището за деца с увреден слух до бул. “Цар Освободител”. Той е част от резервния списък в инвестиционната програма и сме го внесли за одобрение, за да го направим с икономисаните средства при провеждането на обществените поръчки от другите обекти. Там ще има разширение към казармата, ще се измести стената, ще се направят велоалеи, осветление, зелени зони.

- Акцент сега са социалните проекти, докъде стигна изпълнението?

- Да, в момента основни са те - знаете патронажната грижа за доставка на храни и лекарства на възрастни и самотни, обгрижване и на хора под карантина, които не могат да излязат. Върви и “топлият обяд”, 200 човека са там. Тази програма много ни помогна да осигурим заетост на хората, които работеха в “Ученическо и столово хранене”. Не ги пуснахме в отпуск, а ги пренасочихме. Работещите в пенсионерските клубове също са ангажирани с патронажа, а не са съкратени. Нашият патронаж храни още към 700 човека. Ремонтите в пенсионерските клубове продължават, докато са затворени. Използвахме времето, в което не работят и детските градини, за да направим част от планираните ремонти. Приключи и работата на базата за двата центъра за възрастни и за хора с психични разстройства в село Съединение. Сега вървят процедурите за доставка на оборудване и обзавеждане.

- Извънредното положение с всички ограничения показа колко важно е и да има повече електронни услуги, какво ново ще предложи Общината в това отношение?

- На сайта ни вече са активни 150 услуги, които могат да бъдат заявени, заплатени и получени изцяло по електронен път: издаване на удостоверения за настоящ и постоянен адрес, дубликати от удостоверения за раждане и брак, данъчна оценка и много други. С радост мога да кажа, че новият сайт на Общината, за който говорим от предния мандат, скоро ще е готов. Той ще е със съвременен дизайн, по-функционален, с опция да се ползва и от незрящи.

- На финала, какво ще пожелаете за празника?

- За съжаление на този 14 май няма да сме заедно, както сме свикнали рамо до рамо, с големите концерти, с радостните емоции и панаирната въртележка на празничното настроение. Всъщност, пак ще сме заедно, но онлайн. Пак имаме програма, но тя ще е в синхрон с днешната ситуация - ще се поздравим сутринта в социалната мрежа, ще пием заедно кафе и ще си говорим, ще отговарям на въпросите на нашите съграждани. Каня ги да се съберем в социалната мрежа. Тази година срещата ни е там. Пак ще споделяме, ще се поздравяваме, ще бъдем заедно и пак заедно ще планираме идващите дни, ще ги заредим с ведри мисли, с надежди.

И най-вече искам да пожелая на всички в моите град и община да сме здрави. Всички да са здрави. Отново да имаме свободата да правим планове. Да ги сбъдваме. Без карантини, ограничения, дистанция. Защото какво са улиците, парковете и площадите без хората? Важни уроци ни даде тази пандемия. Да ги разберем и помним, за да имаме бъдеще с пълни нови улици, с усмихнати и ведри хора.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта