Палестинският президент Махмуд Абас страда от белодробна инфекция

Путин поздрави Николас Мадуро за преизбирането му

Един човек е ранен при стрелба в Марсилия

Майк Пенс предупреди Северна Корея да не разиграва Тръмп

111 станаха жертвите от самолетната катастрофа в Куба

На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Д-р Кирил Палавеев, управител на СБАЛПФЗ-София*, пред „Труд“: Отрова във въздуха мори половин милион българи

Най-уязвими са пушачите и работещите във вредна среда

*Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания

– Д-р Палавеев, през последните години хроничната обструктивна белодробна болест, позната като ХОББ, става все по-разпространен проблем. Какво представлява това заболяване?

– Съвременната дефиниция на ХОББ е описана в един от основните документи на глобалната инициатива за болестта. Самият факт, че говорим за глобална инициатива, означава и че проблемът е глобален. Хроничната обструктивна белодробна болест е разпространено, предотвратимо и лечимо заболяване, което се характеризира с персистиращо и прогресиращо ограничение на въздушния поток, причинено от хроничен възпалителен процес в дихателните пътища и белия дроб. Причината за този възпалителен процес са мръсните газове и праховите частици във въздуха. Допълнително ХОББ се влошава при пациентите с придружаващи заболявания. Дишането е много важно, защото животът на тялото минава през белия дроб; през дишането и доставката на кислород – този химичен елемент, без който не можем да съществуваме. Белият дроб е този нежен, важен орган в човешкото тяло, който прави доставката на кислород и който прави връзка между атмосферния въздух и тялото с всичките му органи. Ние имаме горни дихателни пътища (нос, гърло – до ларингса); трахея с бронхиално стъбло долни дихателни пътища. Там са алвеолите – най-малките структури на белите дробове. Въздухът преминава през дихателните пътища и стига до алвеолите, доставя се кислородът и се отнема въглероден диоксид. При хроничната обструктивна белодробна болест този транспорт е възпрепятстван. С напредване на болестта този проблем се задълбочава.

– Какво може да постигне лечението на хроничната обструктивна белодробна болест, лечимо ли е това заболяване и кои групи са най-уязвими?

– Целта на лечението при ХОББ е подобряване качеството и продължителността на живота на болните. Когато се появят симптомите на заболяването, пациентът търси помощ от пулмолог. ХОББ е предотвратима и лечима болест, в смисъл че медицината може да се намеси и да забави процеса на развитие на заболяването, да предотврати обострянията. Иначе трябва да се избегне самата причина за него – тютюнопушенето, вредните условия на труд. Най-честа причина за хроничната обструктивна белодробна болест – в над 80% от случаите – е тютюнопушенето. Тютюневият дим съдържа стотици вредни химични съединения, които увреждат лигавицата на дихателните пътища, увреждат и самия бял дроб. Характерния пациент с ХОББ можем да си представим като мъж на около 50-годишна възраст, който пуши около 20 цигари на ден през последните 30 години. Най-уязвими групи са пушачите и хората, работещи във вредна среда: миньори, металурзи, бояджии, електроженисти и др.

– Как можем да разпознаем болестта, какви са нейните ранни прояви, които трябва да ни сигнализират, че е време да се обърнем към специалист?

– Има два основни фенотипа на заболяването – бронхитен тип и емфиземен тип. При бронхитния тип хората обикновено са по-пълни и при тях основни оплаквания са кашлица с отделяне на храчки и задух с последващо ограничаване на физическия капацитет. При емфиземния тип пациентите са слаби и при тях основна проява на болестта е поява на задух при физическо усилие. Заболяването има неусетен и прогресиращ ход, което е и причина за късното търсене на медицинска помощ и откриването му навреме. Появата на бронхоспазъм (свиване на бронхите) обединява двата фенотипа в диагнозата хронична обструктивна белодробна болест. Много хора смятат, че ХОББ е проблем само на дихателните пътища и на белия дроб. В началото е така, но в човешкото тяло всичко е свързано и когато ХОББ е в напреднала фаза, имаме необратима промяна в бронхите и на съдовете.

– Какъв процент от хората страдат от хронична обструктивна белодробна болест?

– По данни на Световната здравна организация от ХОББ в света умират около 250 души на час. В България приблизителният брой на хората с ХОББ е около 500 000 души. Има проучване, направено в Плевенска област, при което е установено, че болестта засяга 13,4 българи на 1000, или над 10% от населението. Като причина за смъртност ХОББ е на четвърто място в световен мащаб. До 2000 година в света около 52 милиона души са били с диагноза ХОББ. Към 2014 г. те вече са 200 милиона, като голяма част от случаите са недиагностицирани и реалната заболеваемост е много по-висока. Причината е, че симптоми като задъхване, кашлица и отделяне на храчки бива подценявани от хората, а пушачите го приемат за обичайно.

– Каква е разликата между ХОББ и астмата?

– И двете са бронхообструктивни заболявания, но причините и протичането при тях са различни. Хроничната обструктивна белодробна болест обикновено се развива след 40-годишна възраст, прогресира във времето и бронхоспазъмът е необратим и симптомите задух и кашлица са най-изразени сутрин след събуждане и раздвижване. Астмата обикновено се отключва в ранна възраст, бронхоспазъмът е обратим и е характерна нощна пристъпна симптоматика – задух, кашлица. Механизмът на възпаление при астмата и при ХОББ е различен, което определя и различния лечебен подход при двете заболявания.

– Какво трябва да знаят пациентите с ХОББ?

– Много е важно взаимоотношението между пациента и лекаря. Контактът между лекуващ и лекуван. Пасивността на пациента е проблем. Докторът е този, който трябва да го направи активен. Аз приемам, че съм си свършил работата, когато съм обяснил на пациента за какво става дума, какво му е състоянието, как трябва да се лекува, да му покажа как правилно да използва подходящия за него инхалатор. Работа на пациентите е да питат. Те обаче обикновено са притеснени и когато чуят, че имат болест и трябва да използват „помпички“, забравят да питат. Пациентът трябва да бъде много активен, защото в крайна сметка става въпрос именно за него. Той трябва да бъде добре обучен, да му се обърне внимание; да е наясно, че лекарството е ефективно, ако го приема правилно, редовно и в подходящото време. Повечето пациенти не могат да разберат един основен проблем – те възприемат само лекаря като човек, който ще им помогне, и подценяват собственото си участие в лечебния процес. Терапевтът трябва да постави диагноза, да изпише терапия, да поясни и да акцентира върху начина на живот, оттук насетне е ред на пациента – хранителен режим, физическа активност, придържане към терапията. Един пациент с хронична обструктивна белодробна болест например трябва да знае, че не трябва да преяжда, трябва да се храни здравословно – малко по количество и висококалорийно, да бъде физически активен въпреки заболяването.

– Как протича ХОББ с напредването на болестта?

– ХОББ е инвалидизиращо заболяване и е добре медикаментите да се комбинират с дихателна гимнастика, лечебна физкултура, хранителен режим. В последните стадии на заболяването се прилага кислородолечение в домашни условия по 15-16 часа дневно, натоварващо финансово пациента и семейството му.

 

Нашият гост

Д-р Кирил Рашков Палавеев е специалист по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, бронхолог. От декември 2011 година насам заема длъжността управител на СБАЛПФЗ-София област – лечебно заведение с над 60-годишна история и традиции в борбата с туберкулозата. През годините то се утвърждава и развива като специализирана белодробна болница, в която се извършва пълен обем диагностична и лечебна дейност в областта на белодробните заболявания. Основни и най-важни дейности на здравното заведение са превенцията и контролът на туберкулозата за населението на Софийска област.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. филипов,

    защото знаем, че е мръсно. спътниковият мониторинг би бил полезен единствено да се изкрънкат повече кинти от ес “за екология”. но въздухът пак ще си остане мръсен.

  2. 13,4 българи на 1000, или над 10% . Явно часовете по математика и по биология сме ги пропускали. Иначе щяхме да знаем , че 13,4 от 1000 не е над 10%, и че съответно няма такова животно като 0,4 българин (освен ако нямат предвид, че човечеца е имал баби и дядовци не българи). Така,че сигурно са 134 на хиляда, което си е страшно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.