Ева Грийн: Моята Милейди ди Уинтър не е просто „кралица на злото“

 

Знаех, че Джони Деп ще изчисти името си

Не се занимавам с политика

Любовта изисква тежък труд

Играя фатални жени, не аз не съм такава 

Тигрицата на качественото кино и смелите роли Ева Грийн играе енигматичната и красива Милейди де Уинтър в новата мащабна екранизация по „Тримата мускетари“. Филмът вече е част от програмите на Киномания и Фестивала на френския филм. На 22 ноември историческият епос ще има прожекция и в зала „Славейков“ в София от 19 часа.

А преди няколко месеца стана ясно, че Грийн ще си партнира с българската актриса Мария Бакалова в екшъна на Мартин Кембъл „Мръсни ангели“. Това е нов голям пробив за младата бургазлийка от „Борат 2“ и допълнителен повод за български интерес към разкошната Ева Грийн. Тя никога не е била типичната западна знаменитост, с политически коректна позиция по всеки въпрос. Тя беше една от жените, които застанаха на страната на Джони Деп, докато медиите и Амбър Хърд го каляха.

Ева Грийн продължава да е една от най-горещите и провокативни европейски актриси, пробили и в Холивуд. Тя е бунтарка, заредена с еротични електричество и е една от малкото звезди от този калибър, които нямат никакъв проблем с голите сцени. Грийн плени въображението на американската публика с роли във филми като „Град на греха” и „Казино роял”, където беше едно от най-разкошните момичета на Джеймс Бонд. Преди това си създаде име в Европа като театрална актриса. 

- Ева, разкажете малко за новата екранизация по класиката на Дюма „Тримата мускетари“?
- Много се гордея с тази роля и екипа на филма. Всъщност това е една голяма продукция в две „глави“. Първата част е готова и ще се фокусира върху Д’Артанян, а втората, която предстои да излезе ще разгърне моята героиня и е озаглавена „Тримата мускетари: Милейди“.

За мен тази жена е сложен образ и това е невероятно богатство за един артист. Милейди е мистериозна, интересна и не е просто „лоша“. Не е само една „кралица на злото“. Тя е била предадена, не приема правилата на времето и системата, не е някаква психопатка, а е много по-дълбок и нюансиран персонаж. Бойните сцени също бяха предизвикателство.

А историята е невероятна - от Лувъра до Бъкингамския дворец, от парижките вертепи до обсадата на Ла Рошел… В едно кралство, раздвоено от религиозните войни и заплашено от набезите на англичаните, шепа мъже и жени ще кръстосат шпаги и ще обвържат съдбата си с бъдещето на Франция. Костюмите, декорите, музиката, вниманието към детайла... беше наистина удоволствие да се потопя в този свят.

- Бяхте от малкото актриси, които подкрепиха Джони Деп в делото му срещу Амбър Хърд...
- Да, аз нямах никакво съмнение, че Джони окончателно ще изчисти доброто си име. След това изпитание, той излезе още по-силен. Джони разкри чудесното си сърце пред целия свят. Сега животът ще бъде по-добър отвсякога за него и неговото семейство.

- Много знаменитости и колеги на Деп озадачаващо останаха мълчаливи по темата за процеса, но пък редовно коментират политически въпроси. Но не и вие. Не се ли изкушавате да говорите за политика?
- Не се въвличам в политически дебати, не съм политическо животно. Живеех си в моя изолиран свят, заобиколена от класическа музика. Аз съм мечтателка и наистина понякога обитавам една паралелна реалност. Но покрай пандемията всичко беше различно и настана време всеки от нас да допринесе за справяне с тази каскада от кризи. В разгара на пандемията, аз се опитвах да помогна и да набирам средства за смелите герои в медицински облекла.

- Какъв е вашият тип роля?
- Обичам образи, които имат силна фасада и крият тайни зад нея. Персонажи с процепи и пролуки. Роли на жени с проблеми.

- Като героинята ви Ава Лорд в „Град на греха: Жена, заради която да убиваш”?
- Именно. Там изиграх вариация на архетипния образ на фаталната жена, но показах и слабостите на персонажа, тайните и страховете на тази привидно силна дама. Целият филм е упражнение в жанра на noir киното. Кадрите са композирани така, че да напомнят на комиксови страници и да потопят публиката в изцяло нов свят на секс, смърт, поквара, обреченост, алкохолни изпарения и цигарен дим.

- Стилът ли ви привлече към филма?
- Естетиката е ключова. Но и историята. И персонажите. Тук се преплитат отделни сюжети и образи, вдъхновени от жанра на „черния филм” - срещат се образите на фаталната жена, девойката в беда, обречения елегантен губещ, бруталния и властен престъпник, мъжа с тъмно минало, тормозен от вътрешните си демони.

- Приличате ли на Ава от филма?
- Съвсем не. Точно заради това исках да я изиграя. Целта ми беше да се видоизменя, да се потопя в персонаж, който е толкова отдалечен от мен. Аз например не си падам по флиртовете. Когато обичам някого, аз давам всичко от себе си, може би дори прекалено много. Една любовна връзка изисква много работа, тежък труд. Първите месеци са винаги прекрасни, но после става сложно и трудно. Не е толкова страстно и лудо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта