Евгений Пригожин - Диригентът на "Вагнер"

С бум и трясък Евгений Пригожин се настани в руския политически пейзаж. Той излезе на светло миналата есен, когато обяви, че е създател на наемническата армия “Вагнер”. Възходът му е светкавичен, но според мнозина, доста нестабилен, защото отношенията му с Москва се влошават. А нарастващата му роля в Украйна, поражда спекулации за политическите му амбиции.

Ефикасността на наемниците от “Вагнер” и нарастващото им значение на бойното поле, позволяват на Пригожин да започне публична кампания срещу висши руски военни. Той обвинява армейските ръководители в некомпетентност и си позволява публични атаки срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу и генерал Валерий Герасимов. Вини военната бюрокрация и за неуспешните опити за превземането на Бахмут. Според независимия руски сайт “Медуза”, Пригожин планира да основе патриотично и консервативно движение, което да прерасне в политическа партия, а това би създало сериозни главоболия на Путин.

От друга страна Кремъл прави опити да ограничи влиянието му - тази година шефът на “Вагнер” е лишен от правото да набира затворници. Според Съвета за национална сигурност на САЩ, те представляват 80% от наемниците на групата. Американски медии твърдят, че Пригожин харчи 100 милиона долара на месец, за да поддържа групировката, изразходвайки държавни пари. На тези обвинения руският бизнесмен отговаря: “Вагнер” се финансира с пари, събрани от продажбата на сълзите и страданието на западните демокрации.” 

Наемниците на “Вагнер” се включват в конфликта в Украйна през 2014 г., като помагат на подкрепяните от Кремъл сепаратисти да анексират незаконно Кримския полуостров. След инвазията в Украйна през февруари 2022 г. способността на наемниците да напредват в Източна Украйна се превръща във важен военен актив за Москва. Евгений Пригожин не спира да подчертава и да се хвали в медиите, че именно неговите хора играят централна роля в поемането на контрола над град Соледар, което се смята за една от най-важните поледи на Русия.

“Специалната операция може да приключи още утре, но е желателно да нарисувате с дебела линия отвоюваните територии и да оправите руската граница. Сложете гранична охрана на нея. Друг е въпросът колко дълго ще продължи тази радост. Абсолютно съм сигурен, че Украйна, с помощта на НАТО, ще пробие тези червени линии и ще си върне тези територии, които са є принадлежали преди 2014 г., дори може би с бонус. Затова ние трябва да се борим за Русия тук и сега”, се казва в съобщението на пресслужбата на бизнесмена.

Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. в Ленинград. Майка му е лекар, а вторият му баща е треньор по ски бягане и дава уроци на доведения си син. Младежът е успешен в спорта, но тръгва по грешния път. През 1979 г. е първият му сблъсък със закона: Евгерний получава условна присъда за кражба, а две години по-късно е осъден на 13 години затвор за хулигански прояви.

След излежаване на присъдата през 1990 г. бъдещият бизнесмен, заедно с втория си баща, създават верига за продажба на хот-дог. След три години Евгений става управител на първата верига частни хранителни магазини “Контраст”. Нещата вървят добре и още през 1996 г. Пригожин, заедно с търговския директор на “Контраст” Кирил Зиминов, откриват първия елитен ресторант в северната столица - “Старата митница”. Вложените 350 000 долара в реконструкцията се изплащат за 5 месеца и до края на 1997 г. партньорите печелят 1 милион долара.

Проектите на Пригожин включват още три ресторанта в Санкт Петербург. По същото време се ражда и фирма “Конкорд Кетъринг”, предоставяща кетъринг услуги. Най-успешната идея е вдъхновена от ресторантите в Париж. На река Вятка бизнесмените купуват употребяван кораб и след като инвестират 400 000 долара, го превръщат в луксозен плаващ ресторант. Новото място бързо печели популярност сред големите финансисти и политици. На борда му се провеждат значими срещи, включително вечери на Владимир Путин с лидери на други държави. Тази работа носи на Евгений, който лично обслужва и забавлява изтъкнати гости, прозвището Готвачът на Путин.

В началото на новия век към ресторантьорския бизнес руснакът добавя и строителство. Компанията “Конкорд” строи жилищен комплекс “Северен Версай”, а сградите са стилизирани като благороднически имения. Днес Пригожин е смятан за един от най-богатите и успешни бизнесмени в Русия. “Има огромен брой хора в страната, които имат същите пари, същия статус, същите възможности като мен. И ако всеки от тези дебели зверове вдигне розовото дупе от стола си на Рубльовка, тогава страната ще бъде в пълна хармония и сигурност”, убеден е Пригожин.

 

Връзката му с държавата е крехка

Едновременно го превъзнасят и го сатанизират, а около същинските му връзки с президента Владимир Путин се въртят какви ли не фантазии. Всеки негов успех му обещава бляскаво бъдеще, всяка несполука сякаш вещае неминуем крах, но засега никой от тези варианти не е изцяло реалистичен. Той може да има картбланш от Путин в своята сфера на отговорност, но извън нея е политически беззащитен. Връзката му с държавата е неофициална, следователно крехка и може да бъде прекъсната без предупреждение по всяко време.

Татяна Становая, фондация "Карнеги" за международен мир

 

Бивш ленинградски бандит

Такива ги наричат насилници - субекти, идващи от престъпните среди, които винаги са използвали словесно и физическо насилие като средство за прокарване на интересите си. Той се стреми да стъпи в полето на национал-популизма, където се вихрят вътрешни борби, откакто през 2022 г. почина Владимир Жириновски, историческият лидер на ултранационалистическата партия на Русия. Той не спада към най-вътрешния кръг на путиновия режим. Но нищо чудно растящата популярност да му завърти главата. Въпреки неофициалното му положение, бившият ленинградски бандит е станал играч, с когото се съобразяват.

Максим Одине, IRSEM

 

Получава огромни суми пари

Несъмнено разполага с финансовата подкрепа на руската държава. Конфликтът му с министерството на отбраната е от системен характер. Той получава от държавата огромни суми за сметка на военните. Няма приятели и почти няма съюзници. Пригожин няма линия за пряка връзка с Путин или пък тази линия е прекъсната. Днес нещо може да е факт, а до утре нещата да се обърнат. Няма начин да предвидиш изхода от борбите за власт в Русия.

Питър Ръф, института "Хъдсън" във Вашингтон

Издава книжка с приказки

Евгений Пригожин и съпругата Любов имат син Павел и дъщеря Полина. Нежната половинка на милиардера притежава компанията “Медстрой” и луксозен спа-център. През 2003 г. ресторантьорът, заедно с децата си, създава книга с детски приказки “Индрагузия”. Тя е издадена в тираж от 1000 броя и е раздавана като подарък на високопоставени и известни личности, сред които Директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски, ръководителят на Руския музей Владимир Гусев, диригентът Мстислав Ростропович. В книгата се разказва за малки човечета (тролове), които могат да се скрият навсякъде.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети