Евродепутатите призоваха Турция за отмяна на извънредното положение

Евродепутатите осъдиха в своя резолюция стотиците арести, извършени от турското правителство с цел да се цензурира критиката срещу турската военна офанзива в Африн. Това се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.

Евродепутатите осъдиха арестите на журналисти, активисти, доктори и обикновени граждани, които са изразили своята опозиция срещу турската военна интервенция в сирийския анклав Африн, който е под кюрдски контрол.

Резолюцията беше приета в четвъртък с гласуване с вдигане на ръце.

Евродепутатите са сериозно загрижени за хуманитарните последици от турската намеса и предупреждават, че тези непропорционални действия не бива да бъдат продължавани.

Извънредното положение, обявено след неуспешния опит за военен преврат на 16 юли 2016 г., понастоящем се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция, подчертават евродепутатите, като още веднъж потвърждават, че силно осъждат провалената военна интервенция. Те допълват, че от тогава повече от 160 медийни организации са били закрити, а турското гражданско общество е подложено на масови репресии.

Евродепутатите призовават турските власти за отмяна на извънредното положение в страната; незабавно и безусловно освобождаване на всички лица, които са били задържани единствено поради това, че са извършвали законна дейност, като са упражнявали свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, и продължават да бъдат задържани без убедителни доказателства за извършването на престъпна дейност, включително германския журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник "Джумхуриет; оттегляне на всички обвинения срещу председателя на "Амнести Интернешънъл" за Турция Танер Кълъч и неговите колеги, тъй като все още не са представени конкретни доказателства срещу тях; спазване на Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание.

Евродепутатите заявяват, че средствата, предназначени за органите на Турция в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II), трябва да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава.

Те призовават върховния представител за външна политика Фредерика Могерини, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), Европейската комисия и държавите членки да продължават да повдигат пред турските си партньори въпросите за положението на задържаните защитници на правата на човека, политически активисти, адвокати, журналисти и представители на академичните среди.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операция „Маслинова клонка“, която в момента тече в сирийския регион Африн, ще продължи и в провинцията Идлиб.

„Провежданата в Африн операция продължава и в Идлиб“, заяви Ердоган. „Нямаме никакви проблеми с кюрдите на юг. Имаме проблеми с терористичните организации, а те са добре известни – „Отрядите за народна самоотбрана“, „Демократическият съюз“, ПКК и „Ислямска държава“, поясни той.

Генералният щаб на турските въоръжени сили обяви на 20 януари началото на операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските „Отряди за народна отбрана“ в Африн, където преживяват около 1,5 млн. кюрди и бежанци от други части на Сирия. Турция смята тези организации за терористични.

Коментари

Задължително поле