С джипове свалиха децата, блокирани на хижа „Алеко“

Гръцките земеделци излизат по пътищата

Бомба избухна пред сградата на гръцка телевизия

И днес ще вали сняг, жълт код е в сила за шест области

Пускат днес нови 24 км от „Струма“ Откриват официално магистралата между Кресна и Сандански

Извънреден Съвет за сигурност на ООН след решението на Косово да създаде собствена армия

„Черно море“ съди „Левски“

Пускат в продажба електронните винетки

Френският премиер призна, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите

На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Евродепутатът Андрей Новаков ЕНП/ГЕРБ пред „Труд“: България поддържа диалога между Брюксел и Москва Още през 2019 година стоките на Запад и в Източна Европа ще са с еднакво качество

Андрей Новаков

В седмицата около католическия и православния Великден отново сред най-обсъжданите теми става качеството на храните и по-специално разликата между тези, които са предназначени за западния пазар и предлаганите продукти в страните от Източна Европа. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков е съвносител на нова програма в ЕК, която трябва да заличи двойните стандарти в ЕС. В настоящия мандат на ЕП, Новаков е и единственият българин, участвал три поредни години в преговорния екип по бюджета на ЕС.

– Господин Новаков, колко силно случаят „Скрипал“ раздели страните от ЕС? И как се приема позицията на България в Брюксел сред вашите колеги от ЕНП, например?
– Разделение е силна дума, но мога да кажа, че се породи напрежение. То се усеща дори в кулоарите на ЕП. И ако има нещо, което прави нещата още по-зле, е фактът, че това е поредният повод, който нагнетява още и още това напрежение. Няма да е пресилено ако кажем, че дипломатическата криза, която се разпали през последния месец е без аналог от края на Втората световна война. Ситуацията е толкова сложна, че не можем да си позволим да реагираме първосигнално. Ето защо аз се радвам, че българското правителство отдели достатъчно време да обмисли добре случващото се и да направи така, че поне да можем да говорим с насрещната страна. Защото когато спрат да говорят дипломатите и политиците, започват да говорят оръдията. Ако бяхме отрязали този канал за комукация, алтернативата беше да се прави политика и дипломация в Туитър или Фейсбук, а не съм сигурен, че това би помогнало. За всички в Брюксел в момента е ясно, че България не просто изразява позицията на страна членка на Съюза, а говори като страната председател на Съвета на ЕС. Това не означава, че България не подкрепя Великобритания в скандала около отравянето на Сергей Скрипал. Важното в случая е и да се поддържа разговор с Москва в този сложен период. Само чрез диалог може да се излезе от тази потенциално много опасна ситуация, която вероятно вече се усеща във всяка институция на ЕС.

– Какви бяха коментарите и реакциите на евродепутатите от срещата на върха във Варна между ЕС и Турция?
– Най-често се чуваха думите „исторически пробив“. За съжаление, рядко ставаме свидетели през последните години на такъв тип среща с такъв диалог. Дори диалогът е проблем в Съюза между отделни държави-членки. В коментарите се отчита ясно и фактът, че в този много сложен момент се намери европейски лидер, който може еднаво добре да си говори както с президента Ердоган, така и с председателя на Европейската комисия, с председателя на Европейския съвет и да ги докара на едно място, особено и когато става дума за България. Считам, че срещата във Варна окончателно ни отреди изключително място на политическата карта в ЕС и то като фактор. Не като гост, не като изтърсак, не като някой, който е приет по милост, а като фактор, който в момента решава европейския проблем. Проблем, който е с магнитуд, какъвто рядко сме могли да си представим. Нека само си припомним, че на по-малко от 500 километра има няколко милиона бежанци и ако този диалог пропадне, ще предизвикат небивала по мащабите си криза в ЕС. Видя се, че в тази ситуация премиерът Борисов направи пробив във външната политическа сцена, който тепърва ще бъде анализиран още много време и съм сигурен, че ще остане в историята.

– Започвате една мащабна кампания срещу двойните стандарти в ЕС по отношение на храните и напитките. Предлагате на Европейската комисия програма срещу различното качество на продуктите между Западна и Източна Европа, ще успеете ли да докажете достатъчно случаи, за да се обърне внимание на този проблем?
– Първо трябва да ви призная, че преди да излязат резултатите от последните една, две години по този проблем, отказвах да повярвам, че тази практика е възможна. Признавам, че бях скептичен и не вярвах, че големите компании го правят. Особено за храни и напитки, особено за двойни стандарти при храни и напитки,които се консумират и от деца. Оказа се обаче, че съм бил пагубно разточителен в доверието си към компаниите, защото бяха установени такива практики. Нещо повече, констатирани са фрапиращи случаи на двойни стандарти при производство на храни и напитки в различните държави на Европейския съюз. Затова и с колегата Емил Радев подехме кампания срещу прекратяването на тази порочна система. С 300 000 евро може да започнем приключването на този проблем и считам, че можем да стигнем доста напред. Сумата не е колосална, когато говорим за европейския бюджет. Но за пръв път се предлага конкретно измерение на план с пари, което от своя страна да предложи решение на този проблем. Как ще стане това? Като задължим всички компании, които произвеждат храни и напитки да спазват единни стандарти в ЕС, без значение в коя държава-членка продават своята продукция. Средствата, заложени в програмата, ще докажат чрез тестове и изследвания, че към момента има на пръв поглед законни, но неморални казуси. Те не саедин и два. И когато резултатите от проверките станат факт, тогава Европейската комисия ще има възможност да подеме законодателна иницатива, така че да се прекрати тази рискова практика. Това наше предложение получи подкрепа от Европейската потребителска асоциация, от наши колеги от почти всички политически групи от Централна и Източна Европа. Считам, че само по себе си вече това е пробив и се надявам на положителната оценка на Европейската комисия.

– Кога най-рано ще имате становище по старта на програмата?
– До 27 април в Европейската комисия се приемат предложения за такива програми като нашата. След което има около два месеца, през което време предложенията ще бъдат разгледани, оценени и да се получи обратна връзка. Ако получим положителна оценка, нещо, в което вярвам, предстои борбата да запазим бюджета на програмата. И от 1 януари 2019 година да започне да се изпълнява.

– Обект на тази общоевропейска проверка обаче ще бъдат големи корпорации – няма ли от своя страна те да задействат лобистките механизми за противодействие?
– На всеки изпълнителен директор в която и да е голяма корпорация ще отговоря така, както и в момента на вас. Ако в България има и едно дете, което тази сутрин ще си вземе по-некачествена закуска от своите връстници някъде от Западна Европа – това ме засяга, без значение дали е моето дете или не. Ако има и един възрастен човек, който с последните си пари купува по-некачествена храна в сравнение с пенсионер от Западна Европа, със същата марка, същия модел, на същата компания – това ме засяга, без значение дали това е моята баба или дядо или не. Така че, те, ако са се нагърбили с тази мисия, понеже това не е просто бизнес – ти носиш социална отговорност. Когато става дума за храните – говорим за живота и здравето на хората. Ако си си позволил да се подиграваш с тях, със своите клиенти, с тези, които ти поддържат бизнеса като купуват продуктите ти, тогава трябва да понесеш своята отговорност. А ние сме длъжни като превенция за следващите поколения да решим този проблем.

– Кои са най-фрапиращите сигнали, които сте получили от страните в Източна Европа, в това число и от България?
– За да избегнем съдебни процеси, не мога да споменавам компании и марки. Но да приемем, че има данни за газирани напитки, които доказано се продават от една и съща марка, в един и същи вид на бутилка в България и във Франция. В България в състава на напитката има глюкозо- фруктозен сироп и заместители на захарта, докато във Франция тази напитка се прави с чиста, натурална захар. Има производители на течен шоколад, които в България слагат какви ли не примеси, заместители на захар, включително и брашно и какво ли още не. Докато в страни от Западна Европа същото бурканче течен шоколад се продава изцяло съставено от какао и натурални съставки. Това е нещо, което считам, че е абсолютно недопустимо и за съжаление няма да се ограничим само с това. Оказа се, че редица производители, а не само на храни и напитки прибягват до тези практики. Оказва се, че много от производителите считат, че е нормално в Източна Европа, включително и в България да продават по-некачествена храна и стоки.

– Не е ли точно това работата на националните агенции – те да следят за качеството на храните? Защо пак от Брюксел трябва да идва решение, когато в имаме цяла Агенция за безопастност на храните в България – такива органи функционират и в останалите страни-членки на ЕС?
– Точно от това се възползват самите производители. От това, че няма синхрон между законодателствата на отделните държави в тази сфера. Големите компании спазват отделните стандарти в различните държави, но те са такива, че им позволяват да продаватедин и същи продукт с различно съдържание вътре в опаковката. Ето защо този общоевропейски проблем ние искаме да получи универсално решение. Не може да си позволиш да заблуждаваш хората, че това, което е станало популярно като марка и вкус навсякъде по света, в Западна Европа е известно като много каечствен и хубав продукт, а в Източна Европа да си го купиш на същата цена, че и по-висока, а накрая да получиш по-ниско качество. Честно да ви призная, дори и в момента като говорим, изпитвам дори физическа непоносимост към такова поведение и отказвам даповярвам, че наистина се случва, но са факт многото случаи и затова настояваме за тези крути мерки срещу двойните стандарти.

– Колко време ще бъде необходимо за прилагането на всички стъпки за единен стандарт в рамките на Европейския съюз?
– И преди сме имали постъпки в тази посока, затова се надяваме този проект да е поредната крачка към приключването на този проблем и аз съм сигурен, че още през 2019 година ще имаме конкретни резултати. Както и в това, че ще има единен орган, който да следи тези стандарти.

– От известно време правите национална обиколка, за да представяте програмата Алеко – бяхте в Русе миналата седмица, а този уикенд и във Варна. Вие сте нейн инициатор в ЕС. С какво Алеко е по-различна от останалите младежки програми на Съюза?
– Действително програмата е първата българска програма в рамките на ЕС. Никога до сега Европейската комисия не е одобрявала предложение на българин. С финансиране от почти един милион евро ще обхванем първоначално около 120 младежи-предприемачи, които искат да пътуват по цял свят. За пръв път програма на ЕС изпраща хора на три континента – в САЩ, в Сингапур и в Израел, за да се учат от най-добрите в бранша, от най-дорите в своята сфера. Финансирането е почти 4000 евро на човек, една от малкото програми, които финансират директно физически лица. Хиляда евро на месец стипендия, плюс до 800 евро финансиране за билети. Така че,всеки човек, който е навършил 18 години, основал е бизнес през последните три години или планира чрез добър бизнес план да основе компания, може да се възползва и да кандидатства. В България посредниците са три организации – Софийският университет, АйСиТи-клъстър и организацията „Помощ за благотворителността в България“. И трите приемат документи и извършват консултации, за да намерят най-добрата дестинация и най-добрата фирма, която да приеме стажанти от България.

– Влизаме в последната година на този Европейски парламент – датата на следващите европейски избори през 2019 година все по-често се поставя в разговорите и е факт, че това се отразява и в атмосферата в ЕП. Какво е настроението, промени ли се отношението между отделните политически групи, а и вътре в тях между вас, евродепутатите?
– Пределно откровен пред вас ще призная, че изборите вече започват да се усещат все повече в Европарламента – и в комуникациите между отделните политически групи, а често пъти и в комуникацията между лидерите на тези групи. Вероятно това е нормално, но за съжаление това ще върви с изключително важни теми, с които трява да се справя ЕП. Само след един месец ще дойде предложението на ЕК за следващия програмен период. На масата ще бъдат 1 трилион евро за следващите седем години. Разбирате, че е от изключителна важност тяхното разпределение и инвестиране, така че да се помогне на различните региони, да се насочат към гражданите на ЕС. Надявам се точно тези решения да не се политизират прекалено много. Темата изисква изключителен професионализъм и хладен разсъдък, без емоции и още по-малко популизъм. Надявам се да го постигнем. Но, да – вие сте права, изборите и кампанията, която предстои вече се усещат в Европейския парламент. Така или иначе обаче, ако искаш приятел в Брюксел си взимаш куче, така че всичко останало е въпрос на професионализъм и диалогичност между хора, натоварени с огромна отговорност за бъдещето на ЕС в тези трудни времена.

Нашият гост
Андрей Новаков ЕНП/ГЕРБ е най-младият член на Европейския парламент. Роден е на 7 юли 1988 година. Той е създател на първата българска програма на Европейския съюз – A.L.E.C.O., както и на програма O.R.E.L., насочена срещу манипулирането на автомобилните километражи. Новаков е зам.-координатор на ЕНП в Kомисията по регионално развитие, зам.-член в Комисията по бюджети и Комисията по бюджетен контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. яко: „ако искаш приятел в брюксел си вземаш куче“!
    те тва са евроатлантическите ценности на поръчковия дисидент на безродника луканов – росен плевнелиев и асоциалните у фенове.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.