Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Проф. Атанас Семов: Брекзит няма да се случи на 12 април

Министър Кралев поздрави Кубрат Пулев

Министри обсъждат правата на жените в Токио

Си Цзинпин пристигна в Монако

Кой каза, че Италия няма поколение?

35-годишна жена загина при пожар в къща в ямболско село

Рамос отсрами нападателите на Испания

Изгубеното в Балкана дете е открито в труднодостъпна местност, без обхват Топ-планински спасител и двама полицаи са го намерили

Евросъюз за национална употреба

Референдумите с популистска нотка се превръщат в мода, която може да срине всичко, което сме постигнали

 

Тази година резултатите от един референдум изправиха на нокти съюза и го поставиха в ситуация, в която на фона на всички кризи, през които се опитва да минава, трябва да се занимава с нелеката и непредвидима ситуация по напускането на един от членовете си. Само преди ден-два Никола Саркози допусна възможността за референдум за излизане на Франция от ЕС, ако спечели президентските избори следващата година. Подобна заявка направи и Марин льо Пен. Самата идея за Фрекзит и поставянето отново под съмнение на ролята на ЕС са сериозен индикатор, че тази вълна на антиевропейско говорене вече трудно ще бъде преодоляна.

А сега след горещото лято на Брекзит в рамките на съюза предстоят още два важни референдума: в Унгария, който е свързан с една от топ темите, която още дълго ще битува на политическата карта на Европа – бежанците, и в Италия, който е свързан с вътрешнополитическа тема, но с резултат, който може да доведе до сериозен трус в рамките на еврозоната.

Всъщност в годишната си реч пред ЕП Юнкер формулира много точно това, което става в съюза днес: “Никога досега не съм чувал толкова много лидери да говорят само за домашните си проблеми, докато Европа се споменава само между другото, ако изобщо се споменава.”

Референдумът в Унгария е едно от есенните предизвикателства, пред които ще се изправи ЕС. На 2 октомври унгарските граждани трябва да отговарят на откровено насочващия въпрос “Искате ли да позволите на ЕС да определя разселването на не-унгарски граждани в Унгария без одобрението на националното събрание?”. На фона на бежанския поток, на фона на неразбирателството между ЕС и Турция по тази тема, което може да отключи още по-сериозна бежанска криза, на фона на нестихващите проблеми в Близкия изток, всичко това ясно показва, че не можем да очакваме сериозни изненади какъв ще бъде резултатът от унгарския референдум, най-малкото защото въпросът е формулиран така, че възпроизвежда само един отговор.

Унгарският избирател е поставен пред избора да се съгласи с Орбан или да признае, че ЕС може да прави каквото си иска с Унгария.

“Целта на референдума е да се покаже, че мнозинството от унгарците са против брюкселската бюрокрация” е аргументът на Орбан и е поредната демонстрация на засилването на тенденциите “пазим суверенитета си”.
Но не само. Това е поредният факт, който показва, че ЕС се цепи поради липса на солидарност. Разбира се, значение има колко ще отидат да гласуват, а за да е валиден този референдум, трябва да са 50% от имащите право на глас. Играта на Орбан е опасна, защото при неуспех на референдума ще се сблъска с опозицията вътре в страната, както и с Брюксел, който може да използва резултатите като силна карта и да я размахва пред лицето на популисткото говорене по тази тема. Но ако унгарският референдум успее, картата ще бъде в други ръце – тези на Орбан, но и на други популистки партии в Европа. Това може да доведе до вълна от референдуми в други държави, които също искат да отхвърлят бремето на квотите за бежанците.

Не без значение за стабилността на съюза има и един друг референдум, който ще се провежда в рамките на тази година, а именно този в Италия. Въпросът, на който трябва да отговарят италианците, е свързан със сериозна конституционна реформа. Сигурно се питате какво ни интересува нас този референдум. Всъщност ни интересува много, защото при неуспех на тази реформа Матео Ренци обяви своето оттегляне, а това може да хвърли Италия в дълъг период на несигурност, а антисистемната партия в страната “Пет звезди” може да се окаже водеща политическа сила. “Пет звезди” е с противоречиви възгледи както за ЕС, така и за еврозоната. През юни партията предложи да се проведе референдум за отказ от еврото в качеството на национална валута на Италия. И освен страховете от инициатива на поредния популистки референдум, една криза в Италия може да доведе до още по-тежки проблеми в еврозоната, от което дори не е необходимо да споменавам, че всички губим.

 

През 80-те години в ЕС е имало само три допитвания

През 80-те години в ЕС са проведени три референдума, през 90-те е имало 10 допитвания, а от 2000 г. в рамките на ЕС са проведени повече от 40 референдума. Очаква се нови вълни от референдуми в рамките на съюза, а всеки един от тях може да доведе до неговото подкопаване.
* Авторката е социолог в агенцията за проучване ТРЕНД.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Тезата е лицемерна. Референдумът в Унгария не противоречи на принципите на ЕС. Неконтролираният наплив на мигрантите-мюсюлмани обаче е в състояние са срине целия ЕС, независимо от морализаторските пози на Меркел. Дори крайно-десните лидери да си траят здравият инстинкт за самосъхранение на европейците ще избере нови лидери, но за сметка на социални вълнения. Орбан предлага работещ механизъм за контрол на емиграцията и същевременно хуманитарно отношение към реално бягащите от войната.

  1. Механизмът който предлага Орбан до какво ли може да доведе,ако квотите бъдат отхвърлени?До връщане на мигрантите там където са първо регистрирани – Италия,Гърция…

   1. Орбан предлага лагери извън ЕС, където да бъдат обезпечени условия за безопасен живот и емисари, които да разглеждат на място молбите за убежище и пресяване на икономическите емигранти.

   2. няма значение. който е викал бежанците – да си ги прибира. всички бежанци реябва да идат при уродите на меркел … а ти ако искаш – може да приемеш 5-6 у вас си.
    от солидарност с германците де…

 2. авторката май се опитва да изкара, че референдумите пречат на демокрацията…
  можеше да спомене и двата референдума за ес конституция където и франция и холандия отхвърлиха плановете на уродите в брщксел, но брюксел, заедно с националните правителства просто смениха надписа на книжката…
  или референдума за украйна в холандия, който демократичното правителство заяви, че няма как да не зачете, но единственият резултат до сега е. че демократичният им премиер, заяви (както и нашият велик евроатлантик плевнелиев) в брюксел, че е против всякакви референдуми.
  така е при ес демокрацията и евроатлантизъма…

 3. инак, това е за авторката и редакторите на труд: заглавието най-точно отразява поведението на германия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.